Gazonplagen: Een complete gids voor veelvoorkomende problemen

Gazonproblemen kunnen een echte nachtmerrie zijn voor gazoneigenaren. Van vervelende insecten tot hardnekkige schimmels, deze plagen kunnen het uiterlijk en de gezondheid van je gazon ernstig verpesten. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende gazonplagen bespreken, inclusief tips over hoe je ze kunt identificeren en effectief kunt bestrijden.

Engerlingen

Engerlingen zijn de larven van kevers zoals de meikever en junikever die ernstige schade aan kunnen richten aan de wortels van je gazon. Ze eten als het ware de wortels van de grasmat op, hierdoor veroorzaken ze gele plekken en verzwakken ze het gazon. Herken en bestrijd engerlingen met de volgende stappen:

Herkenning:

 • Grubachtige larven, meestal wit of crèmekleurig
 • Engerlingen zijn een stuk lichter en hebben meer een wit lichaam met en donkere kop en pootjes
 • Ze voeden zich met de wortels van gras, wat resulteert in verdorde, gele plekken

Bestrijdingsmethoden:

 1. Biologische bestrijding: Je kunt aaltjes gebruiken om engerlingen aan te pakken. Deze natuurlijke vijanden doden de larven zonder schade aan te richten aan andere flora en fauna in de tuin.
 2. Chemische behandeling: Overweeg het gebruik van insecticiden, maar zorg ervoor dat je een product kiest dat specifiek is ontworpen voor engerlingen.

Emelten

Emelten, de larven van langpootmuggen, kunnen je gazon verzwakken door zich te voeden met graswortels. Ze zijn doorgaans tussen de 1 en 5 cm lang en leven vooral in de bodem. Doordat ze in de bodem leven zul je ze niet zo snel tegenkomen. Je kunt een een stuk gras met de spade uit de grond steken op de aangetaste plek om te kijken of er emelten in de grond aanwezig zijn. Hier onder vind je wat stappen om emelten effectief te bestrijden en eventueel preventief te weren:

Emelten
Emelten

Herkenning:

 • Het gazon vertoont gele en/of kale plekken
 • Langwerpige, grijze of bruine larven met een zacht uiterlijk
 • Ze leven vaak net onder het grasoppervlak

Bestrijdingsmethoden:

 1. Biologische manier: Trek vogels naar het gazon, deze zijn namelijk dol zijn op emelten.
 2. Bodemverbetering: Verbeter de bodemstructuur om de omstandigheden minder gunstig te maken voor emelten.
 3. Chemische behandeling: Overweeg insecticiden, maar gebruik deze met voorzichtigheid en volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op.

Preventief behandelen tegen emelten

Het voorkomen van een emeltenplaag is gemakkelijker dan het bestrijden ervan. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals het goed onderhouden van je gazon en het verminderen van over bewatering, kan de aantrekkingskracht voor langpootmuggen verminderen en daarmee ook de kans op emeltenlarven verlagen. Langpootmuggen houden er van om eitjes te leggen in een vochtig gazon. Over bewater je gazon dus niet.

Aan het einde van de zomer zijn er vaak veel langpootmuggen te zien rondom jou tuin. Dit is dan ook het moment dat ze eitjes gaan leggen. Wanneer je dit merkt kun je preventieve maatregelen gaan nemen. Dit kan door in de vorm van aaltjes op het gazon aan te brengen. Hierover lees je later meer.

Als je nog vragen hebt over emelten in het gazon kun je ons uitgebreide artikel lezen over Emelten in het gazon bestrijden.

Rooddraad

Rooddraad is een schimmelziekte die het uiterlijk van je gazon flink kan beïnvloeden. Met onderstaande informatie kun je deze schimmelinfectie herkennen en effectief bestrijden:

Herkenning:

 • Gazon vertoont roodachtige of roze draadvormige structuren.
 • Grasbladeren vertonen gele of bruine vlekken.

Bestrijdingsmethoden:

 1. Beluchting: Zorg voor voldoende beluchting in het gazon door elk jaar te verticuteren en te beluchten.
 2. Bemesting: Gebruik stikstofrijke meststoffen om de algehele gezondheid van het gras te verbeteren.
 3. Fungiciden: Overweeg het gebruik van fungiciden, vooral tijdens perioden van vochtig weer.

Mollen

Mollen kunnen een lief uiterlijk hebben, maar hun ondergrondse gangen kunnen een ravage aanrichten aan je gazon. Er zijn gelukkig genoeg manieren om van mollen af te komen in het gazon. Hier zijn wat verschillende manieren om met mollen om te gaan:

Herkenning:

Molshopen in het gazon
Molshopen in het gazon
 • Opgehoogde, kronkelige aardhoopjes op het gazonoppervlak.
 • Ondergrondse gangen, te herkennen aan verzakkingen.
 • Opgehoopte aardehoopjes boven het gazon.

Bestrijdingsmethoden:

 1. Mollenval: Niet de meest diervriendelijke manier, wel de meest effectieve. Plaats speciale mollenvallen in de gangen om mollen te vangen.
 2. Ultrasone apparaat: Gebruik een ultrasone apparaat dat ultrasone geluiden uitzend om mollen af te schrikken.
 3. Natuurlijke afschrikmiddelen: Overweeg planten zoals kruisbladige wolfsmelk die mollen afstoten. Dit vinden mollen vervelend, dus slaan ze jou gazon sneller over.

Wil je leren hoe je mollen kunt verjagen of bestrijden? Lees dan eens ons artikel over hoe je dit het beste kunt doen.

Mieren

Mieren kunnen ongewenst zijn in je gazon en kunnen schade aanrichten aan de wortels van planten. Hieronder zijn manieren om mieren te herkennen en mieren in het gazon te bestrijden:

Herkenning:

 • Zichtbare mierennesten op de grond of in graszoden.
 • Mieren lopen vaak heen en weer langs bepaalde paden.

Bestrijdingsmethoden:

 1. Kokend water: Giet kokend water in het mierennest om het te vernietigen.
 2. Natuurlijke afweermiddelen: Gebruik stoffen zoals kaneel, koffie of pepermuntolie om mieren af te weren.
 3. Mierenlokdozen: Plaats lokdozen met aas in de buurt van mierennesten.

Straatgras

Straatgras, een snelgroeiend onkruid, kan een optisch probleem vormen in je gazon. Hier zijn manieren om straatgras aan te pakken:

Herkenning:

 • Laagblijvend gras met bredere bladeren dan het omliggende gras.
 • Groeit vaak in dichte plekken.

Bestrijdingsmethoden:

 1. Handmatig verwijderen: Trek straatgras handmatig uit het gazon. Dit is zeer tijdrovend, vooral als je een groot gazon hebt.
 2. Verticuteren: Verticuteer het gazon minimaal 1 keer per jaar. Zo verwijder je mos en dus ook automatisch straatgras.
 3. Chemische behandeling: Gebruik selectieve bestrijdingsmiddelen die specifiek gericht zijn op straatgras.
 4. Preventieve maatregelen: Houd het gazon gezond om straatgrasgroei te voorkomen.

Onkruid

Onkruiden kunnen snel het gazon overnemen en het gras verstikken. Hieronder zijn manieren om onkruid te beheersen en bestrijden:

Herkenning:

 • Diverse planten met verschillende vormen en groeipatronen.
 • Vaak snelle verspreiding in het gazon.

Bestrijdingsmethoden:

 1. Handmatig verwijderen: Trek onkruid handmatig uit het gazon.
 2. Bestrijdingsmiddelen: Gebruik selectieve bestrijdingsmiddelen voor specifieke onkruidsoorten. Bij voorkeur organische gewasbeschermingsmiddelen.
 3. Mulchen: Een gezond, dicht gras voorkomt de groei van onkruid. Als jou grasmaaier een mulchfunctie heeft kun je in plaats van het gras op te vangen het mulchen en op het gazon laten liggen. Het gemulchte gras dient dan als natuurlijke voedingstof voor het gras.

Lees hier ons artikel over hoe je onkruid in het gazon kunt herkennen.

Mos

Mos gedijt goed in vochtige, schaduwrijke omstandigheden en kan een teken zijn van onderliggende problemen. Hier zijn manieren om mos aan te pakken:

Herkenning:

 • Groen, mosachtig materiaal op de grond tussen graszoden.
 • Gedijt vaak in vochtige, schaduwrijke gebieden.

Bestrijdingsmethoden:

Mos in gras
Mos tussen het gras
 1. Verticuteren: De beste manier om helemaal van mos af te komen is door het gazon te verticuteren. Dit kun je doen met een verticuteermachine.
 2. Beluchten: Verbeter de luchtcirculatie en drainage in het gazon door te beluchten met een prikroller of beluchtingsmachine.
 3. Kalk strooien: Voeg kalk toe om de zuurgraad van de bodem te verbeteren.
 4. Mosdodende meststoffen: Gebruik speciale meststoffen die mos doden en de groei van gras bevorderen. Dit heeft niet onze voorkeur.

De beste manier om mos te bestrijden is dus door te verticuteren. Als je wilt weten hoe je het gazon moet verticuteren kun je ons uitgebreide artikel lezen over hoe je mos het beste kunt bestrijden.

Veel gestelde vragen

Wat veroorzaakt gele plekken in mijn gazon? Gele plekken in het gazon kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder schimmelziekten, onjuiste bemesting of overmatig water geven. Leer hoe je gele plekken kunt herkennen en behandelen in ons artikel over gele plekken in gazon.

Is het gebruik van pesticiden veilig voor mijn gazon? Pesticiden kunnen effectief zijn, maar ze moeten met zorg worden gebruikt. Wij raden aan om altijd te kiezen voor organische middelen. Deze zijn niet schadelijk voor mens en natuur.

Het belang van regelmatig onderhoud

Een goed onderhouden gazon is niet alleen goed voor het uiterlijk van het gazon, maar ook een goede preventie tegen ziekten en plagen. Het belang van regelmatig onderhoud komt tot zijn recht in verschillende aspecten van de gazonverzorging.

Door regelmatig te maaien, krijg je niet alleen een mooi strak gazon, maar wordt ook de dichtheid van het gras verbeterd. Een dicht gazon vermindert de ruimte voor onkruidgroei en creëert een natuurlijke barrière tegen ziekten en plagen. Daarnaast zorgt regelmatig maaien voor een gezonde groei van het gras.

Het beluchten van de grond onder het gazon is iets wat te weinig wordt gedaan door gazoneigenaren. Hiermee verbeter je de luchtcirculatie rond de wortels. Dit draagt bij aan de weerbaarheid van het gazon tegen ziekten zoals rooddraad. Een gezonde luchtcirculatie voorkomt dat de bodem te vochtig wordt, waardoor de ideale omstandigheden voor ziektes verminderen.

Bemesting speelt een grote rol in een gezonde grasmat voor de weerstand van het gras tegen ziekten en draagt bij aan een sterke groei. Het gebruik van stikstofrijke meststoffen kan helpen bij het voorkomen van ziekten. Naast het voorkomen van ziekten, helpt goed gazononderhoud ook bij het afweren van plagen zoals mollen, emelten en engerlingen. Regelmatig bewateren, bemesten en maaien creëren een omgeving die minder gastvrij is voor deze ongewenste bezoekers.

Controleer af en toe je gazon op veranderingen zodat je vroegtijdig kunt reageren op mogelijke problemen. Of het nu gaat om het herkennen van vroege tekenen van schimmelziekten of het opmerken van ongewenste bezoekers, als je er op tijd bij bent is het makkelijker te voorkomen.

Kortom, goed gazononderhoud is belangrijk voor een gazon zonder plagen. Van maaien tot bemesten, beluchten tot bewateren, elk aspect draagt bij aan de algehele gezondheid van het gazon en vermindert de kwetsbaarheid voor ziekten en plagen. Het is een investering in een strak gazon dat niet alleen optisch aantrekkelijk is maar ook functioneert als een natuurlijke bron tegen de uitdagingen van de natuur.

Conclusie

Een gezond gazon vereist best wat aandacht, zorg en kennis. Door op de hoogte te zijn van veelvoorkomende gazonplagen en af en toe maatregelen te nemen, kun je genieten van een groen en strak gazon zonder plagen. Vergeet niet regelmatig onderhoud uit te voeren en preventieve maatregelen te nemen om problemen te voorkomen. Voor specifieke informatie over elke gazonplaag en andere gazononderwerpen, bekijk onze uitgebreide blogs met handige tips en praktische adviezen.

Lees meer over het behouden van een gezond gazon op GazonTips.nl.

Plaats een reactie