Rooddraad in het gazon bestrijden

We gaan diep in op een vervelend probleem dat in het gazon voorkomt: rooddraad. In deze uitgebreide blog zal je te weten komen wat rooddraad precies is, welke schade het aan je gazon kan toebrengen, wat de oorzaken zijn en belangrijker nog, hoe je het kunt oplossen en voorkomen.

Wat is rooddraad?

Rooddraad, ook bekend als Laetisaria fuciformis, is een schimmel die zich uit in de vorm van rode of roze draden op de bladeren van gras. Deze onaangename verschijning kan zich snel verspreiden, vooral in vochtige omstandigheden, en heeft de neiging zich te vestigen in delen van het gazon waar het gras verzwakt is. Een verzwakt gazon komt zonder het juiste onderhoud al snel voor in schaduwrijke delen.

Wat voor schade veroorzaakt rooddraad aan het gazon?

De schade die rooddraad aanricht, is meer dan alleen cosmetisch. De schimmel tast niet alleen de bladeren van het gras aan, waardoor ze verzwakken en een ongezonde uitstraling krijgen, maar kan ook de wortels aantasten. Dit resulteert in verminderde groei en algehele gezondheid van het gazon.

De oorzaak van rooddraad in het gazon

Om rooddraad effectief te bestrijden, is het belangrijk om de oorzaak ervan te begrijpen. Een van de voornaamste oorzaken is een vochtige omgeving, wat de ideale voedingsbodem is voor schimmelgroei. Daarnaast kan een stikstoftekort in de bodem de weerstand van het gras verminderen, waardoor het vatbaarder wordt voor rooddraad.

Wat zijn de symptomen van rooddraad in het gazon?

Rooddraad uit zich als rode of roze draden op de bladeren van het gras. Je kunt het ook herkennen aan verkleuring en algemene verzwakking van het gazon.

Hoe behandel je rooddraad in het gazon?

Effectieve behandelingen kan door middel van het controleren van de pH-waarde van het gazon en hierop bij te sturen door deze te corrigeren met bijvoorbeeld kalk. Daarnaast is het verbeteren van de beluchting ook must om rooddraad te behandelen. Door te beluchten zorg je ervoor dat water door de bodem weg kan zakken en dat de grond niet zo nat blijft. Rooddraad zal nu minder kans hebben om goed te gedijen.

Is rooddraad seizoensgebonden?

Ja, rooddraad komt vaak voor in vochtige seizoenen zoals de lente en herfst. Het gedijt bij temperaturen tussen 15-24 graden Celsius.

Rooddraad voorkomen

Inhoud ECOstyle bodemtest
Bodemtest van EcoStyle
  • pH-waarde: Misschien wel het aller belangrijkste om rooddraad te voorkomen, de pH-waarde dient op pijl te zijn. Zo voorkom je dat schimmels zoals rooddraad de kans krijgen om te groeien. De pH-waarde van de bodem kun je gemakkelijk controleren met een bodemtest-kit. Binnen enkele minuten weet je hiermee of de pH-waarde van jouw bodem op peil is of dat je deze moet corrigeren.
  • Goede beluchting: Zorg voor een goede beluchting om overtollig vocht af te voeren en een gezonde groei van het gras te bevorderen. Wij raden aan om twee keer per jaar het gazon te beluchten.
  • Regelmatige bemesting: Een evenwichtige meststof, met nadruk op stikstof, versterkt de weerstand van het gras. Regelmatige bemesting is belangrijk. Deze bemesting is wel deels afhankelijk van de pH-waarde van het gazon. Lees hier meer over bemesten van het gazon.
  • Niet te veel water: Voorkom overmatig water geven. In één keer veel water geven is beter dan meerdere keren per week water sproeien.

Conclusie

Als het goed is heb je nu genoeg informatie om rooddraad te begrijpen, te behandelen en te voorkomen. Het herkennen van rooddraad en de mogelijke schade is de eerste stap naar een gezonder gazon. We hebben niet alleen gekeken naar de symptomen van rooddraad, maar ook naar de oorzaken van rooddraad. Door regelmatig te beluchten en bemesten, kun je voorzorgsmaatregelen nemen waardoor het gazon minder vatbaar is voor deze schimmel.

Een gezond gazon is het resultaat van juist gazononderhoud. Blijf op de hoogte van onze toekomstige tips en adviezen op Gazontips.nl, zodat jouw gazon er goed verzorgd bij ligt.

Plaats een reactie