Tuin bemesten in het voorjaar – Kunstmest of organische meststof?

Een goede bodem zorgt voor een mooie bloeiende planten en bloemen. Planten en bloemen halen hun voedingsstoffen uit de grond. Zorg ervoor dat je elk jaar de tuin bemest om de optimale kwaliteit van de grond te behouden. Maar wanneer is nu de juiste tijd om de tuin te bemesten? en met welke meststof bemest je de tuin?

Waarom de tuin bemesten

Kruiwagen met meststof

Wij mensen hebben voeding nodig, zo hebben planten, bomen en bloemen dit ook nodig om te groeien en gezond te blijven. Je planten groeien sneller en worden door kunstmest sterker en minder snel ziek, waardoor je minder schimmels in de tuin hebt. Een ander bijkomend voordeel is dat je planten en bloemen langer bloeien en de bladeren groener zijn. Hierdoor is het verschil tussen een niet bemeste en wel bemeste tuin goed te zien!

Wanneer bemesten

Na de winter, in het voorjaar als het niet meer vriest rond maart/april kun je de tuin bemesten. Dan beginnen de planten en bloemen langzaam weer te groeien en krijgen ze door de bemesting wat extra voeding. Rozen en eenjarige planten kun je het beste twee keer per jaar bemesten. De eerste keer in het voorjaar in maart/april en de tweede keer in juni/juli. Ook voor het gras geldt dat twee per jaar bemesten een bevorderende werking heeft, en hierdoor sneller groeit en mooi donkergroen wordt. Het gras bemest je net als rozen in maart/april en tussen juni/juli voor de tweede keer.

Verschillende soorten meststoffen

Kunstmest korrels

Meststoffen die gebruikt worden voor de tuin kunnen we onderscheiden in twee verschillende categorieën. Organische meststoffen en kunstmest. Organische mest bestaat voornamelijk uit plantaardige en dierlijke producten van bijvoorbeeld kippen, paarden of koeien. Deze meststof is volledig biologisch afbreekbaar. Organische meststoffen zijn een bewuste keuze voor het milieu. Kunstmest is opgebouwd uit synthetische stoffen en daarom slechter voor het milieu dan organische mest. Dat betekend niet dat het slecht is voor je beplanting. Ook kunstmest heeft een goede werking.

Bemesten in najaar of voorjaar

Een veel voorkomende vraag is of het beter is om de tuin in het najaar of het voorjaar te bemesten. De beste tijd om de tuin te bemesten is het voorjaar omdat de planten en bloemen dat beginnen te groeien. In het najaar zijn de planten en bloemen in rust en verbruiken ze minder energie.

Hoeveel mest per m2 gebruiken

Het gras bemesten kan op twee verschillende manieren, met de hand en met een strooi karretje. Heb je een wat groter gazon dat is het aan te raden om een strooi karretje aan te schaffen. Met een strooi karretje kun je de kunstmest nauwkeurig uitstrooien. Heb je een wat kleiner gazon of wil je de kunstmest met de hand verspreiden. Hou dan de volgende verdeling aan. Voor het gazon kun je 3 tot 4 kilo per 100 m2 gras aanhouden. Voor bloemen en groenstroken geld 5 tot 10 kilo per 100 m2. Zorg dat als je de kunstmest met de hand verspreid een zijdelingse, gooiende beweging maakt. Hierdoor verdeel je de kunstmest en zal het effect optimaal zijn.

Potten en kuipplanten bemesten

Planten of bloemen in pot kun je het beste bemesten door een organische meststof te gebruiken. Dit stimuleert de groei en houdt de grond gezond. Deze vorm van meststof bestaat vaak uit korrels, maar kan ook vloeibaar zijn. De vloeibare variant moet eerst vermengd worden met water. Let erop dat door te veel meststof de planten dood kunnen gaan. Lees hierom goed de juiste aan te brengen hoeveelheid op de verpakking.

Kunstmest kopen

Een goede organische koemest kunstmest is geschikt voor alle kunstmest werkzaamheden. Zowel voor buiten op het gazon, als voor de binnen planten of je eigen moestuin. De Premium koemestkorrels van Organifer zijn geurloos en hebben een werking tot wel 120 dagen, daarnaast versterkt het de plant of bloem. Lees voor gebruik goed de verpakking om de juiste hoeveelheid mestkorrels te gebruiken.

Plaats een reactie