Kale plekken in het gazon

Er is niets mooier dan een strak en groen gazon. Maar soms vormen zich hierin wat kalen plekken. Deze kale plekken kunnen meerdere oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we hoe de kalen plekken ontstaan maar ook hoe je ze het beste op kunt lossen.

Hoe ontstaan kale plekken?

Kale plekken in het gazon kunnen door meerdere omstandigheden ontstaan. Dit kan al gebeuren wanneer we een koude winter achter de rug hebben of door te zware belasting van de grasmat. Door de strenge winterkou kunnen de worteltjes van de grasmat afsterven. Ook kunnen er kale plekken ontstaan door een bepaald soort insecten dat grasplanten eet. Deze insecten kun je gelukkig gemakkelijk bestrijden met een biologische insecten bestrijder.

Hoe herstel de kale plekken in het gazon?

Het herstellen van de kale plekken in het gazon vergt wat aandacht. Je zal ook een aantal spullen nodig hebben. Hieronder hebben wij een stappenplan gemaakt om jou te helpen met het herstel.

  • Begin met het maaien van het gazon.
  • Hark vervolgens de grond wat los, en neem daarbij het kleine beetje oude gras wat er nog aanwezig is op de kale plek mee weg. Met de hark kun je ook eventuele putten of oneffenheden wegwerken.
  • Vul de kale plek op met een bodemverbeteraar.
  • Zaai vervolgens de kale plek in met graszaad. Het beste is om een zaadmengsel te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de kale plekken zo snel mogelijk weer dichtgroeien. Hierin zit graszaad dat snel zal ontkiemen en daarnaast een meststof voor de wortelontwikkeling.
  • Hark hierna het zaadmengsel zachtjes in, en druk het geheel stevig aan.
  • Als laatste moet je af en toe water geven, let wel op dat je niet te veel water geeft.
Kale plek in gazon
Kale/droge plek in het gazon

Hoe voorkom je kale plekken in het gazon?

Om kale plekken in het gazon te voorkomen moet je zorgen voor een goede basis. Dit betekent dat de juiste pH-waarde en de juiste voedingstoffen moet hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de grasmat een goede structuur heeft. Dit verkrijg je door ervoor te zorgen dat de grond niet te vast en ook niet te los is. Bij intensief gebruik van de grasmat zal dit wat lastiger worden.

Het is dus belangrijk om het gazon goed te verzorgen. Dit kan door extra te bemesten met kunstmest. Van nature bevat de grond al voedingsstoffen maar, die zullen na een aantal jaar sterk afnemen wanneer jij niet zorgt voor extra bemesting. Daarom raden wij aan om het gazon eens per jaar te bemesten. En naast het bemesten kun je met behulp van kalk de pH-waarde op peil houden.

Plaats een reactie