Kale plekken in het gazon herstellen

Er is niets mooier dan een strak en groen gazon. Maar soms vormen zich toch wat kale en/of gele plekken. Deze kale plekken kunnen meerdere oorzaken hebben. In dit artikel bespreken we hoe de kale plekken ontstaan maar ook hoe je ze het beste op kunt verhelpen en tegengaan.

Hoe ontstaan kale plekken?

Kale plekken in het gazon kunnen door meerdere omstandigheden ontstaan. Dit kan al gebeuren wanneer we een koude winter achter de rug hebben of door te zware belasting van de grasmat. Door de strenge winterkou kunnen de worteltjes van de grasmat afsterven. Een andere oorzaak kan zijn dat er een deel van het gazon in de schaduw ligt.

Ook kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan wanneer de pH-waarde niet op peil is. De ideale pH-waarde van het gazon ligt tussen de 6 a 7. Tussen deze waarde kunnen de graswortels voedingsstoffen goed opnemen, wat resulteert in een gezonde groei van het gras. Als de pH-waarde van het gazon te laag (zuur) of te hoog (basisch) is, kunnen er dus problemen ontstaan zoals kale of geel verkleurde plekken.

Hoe herstel je kale plekken in het gazon?

Het herstellen van de kale plekken in het gazon vergt wat aandacht. Je zal hier ook wat tuingereedschap voor nodig hebben. Hieronder hebben wij een kort stappenplan gemaakt om jou te helpen met het herstel.

Kale gele plek in gazon
Kale/gele plek in het gazon
  • Begin met het maaien van het gazon, maai het gras terug tot ongeveer 35 a 40 millimeter.
  • Verwijder grasresten, takken en bladeren van het gazon.
  • Hark vervolgens de grond op de kale plek wat los, en neem daarbij het oude gras wat er nog aanwezig is op de kale plek weg. Met de hark kun je ook eventuele putten of oneffenheden gelijkmaken.
  • Zaai vervolgens de kale plek in met herstel-graszaad. Het beste is om snel kiemend graszaad te gebruiken. Dit zorgt er voor dat de kale plekken zo snel mogelijk weer dichtgroeien. Hierin zit graszaad dat snel zal ontkiemen en daarnaast een meststof in zich heeft voor de wortelontwikkeling.
  • Hark hierna het zaadmengsel zachtjes in, en druk het geheel stevig aan.
  • Als laatste bewater je de gezaaide plek goed. Ook in de opvolgende dagen na het zaaien geef je de ingezaaide plek genoeg water. Let wel op dat je niet te veel water geeft, je wilt niet dat je graszaad wegspoelt.

In welke tijd kun je het beste kale plekken herstellen

De beste tijd om kale plekken in het gazon te herstellen, ligt over het algemeen tussen de maanden april en september. Deze periode biedt optimale omstandigheden voor het graszaad om te ontkiemen en groeien.

In het vroege voorjaar, wanneer de bodem begint op te warmen net na de winter, is er een gunstig klimaat voor het ontkiemen van graszaad. Het vochtige weer en de mildere temperaturen helpen het graszaad snel te ontkiemen en zich te hechten in de kale plekken. Aan de andere kant biedt het late najaar, rond september, een vergelijkbaar gunstig klimaat. De bodem is nog steeds warm van de zomer en er is vaak voldoende neerslag. Dit geeft goede omstandigheden voor de groei van graszaad en een goede groei van het gras in de kale plekken voordat de winterperiode aanbreekt.

Het is belangrijk om te onthouden dat de exacte beste tijd kan variëren afhankelijk van de specifieke regio en klimaat waarin jou gazon ligt. Het is raadzaam om de weersomstandigheden in jouw omgeving te controleren voor het bepalen van het beste moment om kale plekken in je gazon te herstellen.

Dus, tussen de maanden april en september, met de nadruk op het vroege voorjaar en het late najaar, zijn over het algemeen de beste tijden om kale plekken in het gazon te herstellen. Deze periodes bieden gunstige omstandigheden voor graszaad ontkieming en geven de meeste kans op mooi, nieuw gras op de kale plekken.

Hoe voorkom je kale plekken in het gazon?

In een perfecte wereld zou ons gazon altijd groen, weelderig en vrij van kale plekken zijn. Maar helaas kunnen kale plekken soms een probleem vormen. Gelukkig zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om deze kale plekken te voorkomen en je gazon in topconditie te houden.

Kale plek in gazon
Kale plek in het gazon

Een van de eerste dingen die je moet doen, is ervoor zorgen dat je het gazon op de juiste maaihoogte maait. Dit betekent dat je de maaimachine moet afstellen op de aanbevolen maaihoogte voor jouw grassoort. Maai niet te kort, want dit kan de wortelgroei belemmeren en het gras kwetsbaar maken voor de zon en ziektes. Door regelmatig te maaien op de juiste hoogte, behoud je een gezonde grasmat en verminder je de groei van onkruid.

Naast het maaien is voldoende water geven essentieel voor een gezond gazon. Zorg ervoor dat je je gazon regelmatig en genoeg water geeft, vooral tijdens de droge periodes die we de laatste jaren in Nederland gekend hebben. Hierdoor stimuleer je een diepere wortelgroei en verhoog je de veerkracht van het gras tegen droogte. Houd er rekening mee dat overmatig water geven schadelijk kan zijn, omdat dit kan leiden tot oppervlakkige wortelgroei en de vorming van kale plekken kan bevorderen.

Een andere belangrijke stap is het op de juiste manier bemesten van het gazon. Het gebruik van een kwalitatief goede meststof die is afgestemd op de behoeften van jouw gras, is essentieel. Volg de aanbevolen bemestingsrichtlijn en pas de meststoffen toe op de juiste tijd van het jaar. Overbemesting kan schade aan het gras veroorzaken, terwijl te weinig bemesting kan leiden tot zwakke groei en vatbaarheid voor ziektes. Om te weten te komen hoeveel en wat je moet bemesten kun je een pH-waarde bodemtest uitvoeren.

Daarnaast is het belangrijk om overmatig voetverkeer op het gazon te vermijden. Gras kan beschadigd raken door constant er over te lopen, vooral wanneer de grond nat of kwetsbaar is. Beperk het gebruik van het gazon op plaatsen waar veel gelopen wordt. Je kunt ook overwegen om looppaden aan te leggen of afrasteringen te plaatsen om het gras te beschermen.

Schaduwrijke gebieden in het gazon kunnen ook de groei belemmeren en kale plekken veroorzaken. Als jouw gazon veel schaduw krijgt, overweeg dan om een grassoort te gebruiken die beter gedijen in schaduwrijke omstandigheden. Als alternatief kun je ervoor kiezen om de schaduwrijke delen van je tuin op een andere manier in te richten, bijvoorbeeld met beplanting die goed gedijt in de schaduw.

Heb je wat gehad aan dit artikel en ben je aan de slag gegaan met de kale plekken in jouw gazon, of heb je nog vragen? Laat dit dan aan ons weten via een reactie hieronder!

TIP: Wil je weten hoe en wanneer je het gazon moet onderhouden? Download dan onze handige gazon onderhoudskalender.

Plaats een reactie