Mollenval: De 6 beste van 2024!

Mollen in je tuin is natuurlijk vervelend. Ze doen niemand kwaad, maar helpen wel je gazon om zeep. In dit artikel nemen we je mee in de beste mollenvallen van 2024. Ook nemen we je mee in waar je op moet letten bij het kopen van een mollenval, die het liefst diervriendelijk is. En hoe je een mollenval toepast met succes.

Als laatste sluiten we af met wat veel gestelde vragen, zodat hopelijk al jou vragen die je hebt over mollenvallen zijn beantwoord.

Beste mollenval van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hier onder vind je een overzicht van de beste mollenval van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogte prijs.

Onze top 3 mollenvallen

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande mollenvallen al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 3 bekijken.

#1 Diervriendelijke mollenval – Ubbink mollenkoker

Een diervriendelijke/humane mollenvallen buis van het merk Ubbink, dat is voor ons de absolute nummer 1. Ubbink heeft een mollenval gemaakt die zeer diervriendelijk is. De val heeft een vorm van een koker, en deze dien je te begraven in de molshoop.

Mollen worden bij dit type mollenvallen gevangen zonder dat ze komen te overleiden. De mol kruipt de buis in en kan daar dan zelf niet meer uit komen, wanneer jij hem daarna in de natuur los kunt laten. Wanneer je koker hebt ingegraven moet je deze regelmatig controleren, want een mol laten verhongeren in de krappe koker is niet meer diervriendelijk.

De mollenval is makkelijk te begraven in een molshoop door deze verticaal in de molshoop/gang te laten zakken. En schuif de val goed strak de tunnel in dat deze goed aansluit op de gangen, en de mol en niet langs kruipt.

#2 Hendrik Jan mollenklem verzinkt

Een iets wat minder diervriendelijke manier voor het vangen van een mol. Maar de mollenklemmen van Hendrik Jan doen wat ze beloven.

Dit type mollenklemmen dien je te ‘spannen’ en dan voorzichtig te begraven in de molshoop. Wanneer de mol langs kruipt zal de klem sluiten en de mol gevangen worden.

De gebruikers van deze mollenklem geven aan dat hij erg goed zijn werk doet, en ze al binnen één dag de mol hadden gevangen.

#3 VidaXL mollenklem

De VidaXl mollenklem is een gifvrije, snelle en effectieve manier om je gazon en tuin te beschermen tegen mollen.

Gemaakt van duurzaam materiaal, namelijk gegalvaniseerd staal, waardoor hij roest- en weerbestendig is. Dit maakt de mollenklem kosteneffectief en makkelijk her te gebruiken.

Gemakkelijk in te stellen voor gebruik, zorg ervoor dat de splitpen in horizontale positie staat en druk de handgreep in om de bekken te openen. Zet de val verticaal in de molshoop en dek hem af om licht uit te sluiten. De uit elkaar staande handgrepen laten zien wanneer de val iets gevangen heeft.

Wat is een mollenklem?

Een mollenklem is vaak een ijzeren klem die onder spanning in een gang van een mol wordt geplaatst om deze te vangen. Wanneer de mol tegen de klem aan komt slaat deze direct dicht. De mol zal hierbij direct overlijden.

Het vangen van mollen met een klem is niet zo makkelijk als het lijkt. De klem dient op de juiste plek neergezet te worden om een mol te kunnen vangen. Wil je precies weten hoe je een mollenklem plaatst? Dan kun je de video hier onder bekijken.

Hoe werkt een mollenval?

Een mollenval werkt door middel van het insluiten van een mol. Een mollenval bestaat uit een plastic koker van ongeveer 25 lang. Deze wordt verticaal in de molshoop geplaatst. Wanneer de mol weer omhoog wilt graven door de bestaande gang, komt deze in de mollenval. Door de gemonteerde terugslagklep kan de mol er wel in maar niet meer uit.

Zorgt er altijd voor wanneer je een mollenval hebt geplaatst, je deze ook regelmatig controleert op een gevangen mol. Heb je een mol gevangen? Neem de mollenval mee, en laat de mol minimaal 500m van jouw gazon vrij in de natuur. De kans dat de zelfde mol dan terug komt is zeer klein.

Waarom een mollenval kopen?

Een mollenval wordt vaak verward met een mollenklem. De mollenval is een diervriendelijke manier om een mol te vangen, ten opzichte van een mollenklem deze is gemaakt van plastic. Een mollenklem is vaak gemaakt van ijzer, en bij het gebruik van een mollenklem zal het beestje komen te overleiden.

Wij raden aan om altijd eerst een mollenval te proberen voordat je een mollenklem gaat gebruiken.

Wat is de beste plek voor een mollenval?

Mollenklem gemonteerd
Mollenklem in mollengang

Een mollenval kun je het beste plaatsen in de molshoop zelf. Dit kun je doen door de losse grond van de molshoop aan de kant te schuiven en te zorgen dat de mollengang vrij is. Hier kun je voorzichtig de mollenval verticaal in de richting van de mollengang duwen. Zorg dat je iets op de mollenval legt zoals een emmer om daglicht in de gang te voorkomen.

De beste plek voor een mollenklem is in het verlengde van de mollengang. Deze gangen kun je vinden door met een schroevendraaier in het gras te steken op plekken naast de molshoop. Wanner je een gang gevonden hebt zal de schroevendraaier makkelijk het gras in steken door de losse grond.

Hoe diep je een mollenklem moet plaatsen hangt af van hoe diep de mollengang is. Het beste is om het aan de onderkant van de mollengang te plaatsen, dus zo diep mogelijk. Zorg er wel altijd voor dat de mollenklem zo diep staat dat je hem wel weer onzichtbaar kunt bedekken met gras of grond. Leg een steen of tak bij de mollenklem om te voorkomen dat je vergeet waar je hem geplaatst hebt.

Wanneer je de gang gevonden hebt moet je deze voorzichtig open halen met je handen of met een spade. Hierna kun je de klem opspannen en plaatsen in de richting van de gang. Klap het verwijderende gras weer voorzichtig terug over de klem en zorg dat er geen UV licht de gang in komt. Controleer na ongeveer 24 uur of je wat gevangen hebt.

Mollenval kopen? Hier moet je op letten

Bij de aanschaf van een mollenklem zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Deze dingen hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs

De prijzen van bladzuigers beginnen vanaf €12,95 en lopen op tot € 39,99, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de mollenval niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model.

Hoeveel mollenklemmen moet je plaatsen?

Als je last hebt van molshopen in de tuin, bestaat de kans dat je last hebt van niet één mol maar meerdere. Dit is lastig te beoordelen dus kun je voor de zekerheid 2 tot 3 mollenklemmen plaatsen. Dit vergroot de kans dat je er een vangt.

Heb je de mol gevangen? Dan kun je de klem het beste nogmaals in de grond zetten om en na een paar dagen controleren. Als er nog een tweede mol in jou tuin zit vang je deze ook. Op die manier weet je of er één of meerdere mollen in je tuin zaten.

Plaats een reactie