Welk onkruid is dit? Zo kun je het herkennen

Veel mensen hebben last van onkruid in hun tuin. Maar wat is onkruid nou eigenlijk? Onkruid is een ongewenste plant die groeit op plekken waar we het niet willen hebben. Het kan zo zijn dat de ene plant in sommige omgevingen gezien word als onkruid, en in een andere omgeving zoals bijvoorbeeld een wilde tuin juist niet gezien wordt als onkruid. Hieronder vind je voorbeelden van onkruid met foto zodat je het ongewenste onkruid kunt herkennen en eventueel kunt verwijderen.

Verschillende vormen onkruid

Onkruid is in te onderscheiden in twee verschillende vormen.

Wortelonkruid

Wortel onkruiden zijn onkruiden die ondergronds dus bijvoorbeeld onder de tegels groeien. Na het afbreken of onjuist verwijderen kan de achtergebleven wortelstok opnieuw uitgroeien en uitlopen boven de grond. Tot deze groep behoren de Heermoes, zevenblad, haagwinde, kweekgras, akkerdistel en de brandnetel.

Zaadonkruid

Zaad onkruiden zijn meestal eenjarige onkruiden. Deze worden verspreid door vogels of de wind. Deze soort onkruid is makkelijk te verwijderen met een schoffel. Tot deze groep behoren de vogelmuur, straatjesgras, melkdistel, zandraket, knopkruid en melganzevoet.

Heermoes

Heermoes

Heermoes kan zijn groeiplaats domineren. Hierdoor kun je flink last hebben van dit onkruid. De heermoes wortelt zichzelf horizontaal en is daarom lastig te verwijderen. De heermoes is niet permanent weg te halen door te schoffelen. Hiermee haal je alleen de plant weg, maar zullen de wortel blijven zitten en later opnieuw uitgroeien. Dit zorgt ervoor dat de Heermoes als hardnekkig onkruid word gezien.

Distels

Distel

Distels zijn te herkennen aan hun stekels aan de bloemhoofden en bladeren. Dit onkruid kan steken. Let er dus op met verwijderen van de distels dat je ze met de stekels mee omhoog pakt zodat je jezelf niet bezeert. Sommige mensen zien de Distel juist niet als onkruid wat goed te begrijpen is aangezien Distels ook erg mooi kunnen zijn! Zowel Vlinder, bijen en hommels zijn er dol op.

Distels kunnen erg goed al decoratie gebruikt worden. Knip de distel in bloei af en laat ze onderste boven drogen in een droge luchtige ruimte. Op deze manier kun je ook in de wintermaanden genieten van de planten.

Straatgrassen

Straatgras

Grassen zoals straatgrassen zijn makkelijk te herkennen. Deze lijken veelal op het gras van het gazon. Straatgras is te herkennen aan zijn opvallende lichtgroene kleur. De plant groeit vaak ook op plekken waar je het liever niet ziet. Het bestrijden met chemische middelen werkt niet altijd tegen deze plantsoort. Doordat er steeds strengere eisen aan bestrijdingsmiddelen worden gesteld (wat positief is voor het milieu). Straatgras is makkelijk te verwijderen door met een mes de wortel eruit te steken.

Straatgras komt ook veel voor op het gazon. Om dit te voorkomen kun je het straatgras verwijderen hierdoor voorkom je ook dat de plant zich verspreid door middel van nieuwe zaden. Als het straatgras verwijderd is kun je nieuw gras inzaaien. Maai je het gras met een grasmaaier die het gras mulscht? (versnipperd) Dan is dit af te raden omdat dit een nadelig gevolg heeft voor de groei van straatgras.

Paardenbloem

De paardenbloem zullen veelal de meeste mensen kennen. Ken je hem nog niet? Dan kun je de paardenbloem herkennen aan zijn gele kleur. De naam paardenbloem is ontstaan doordat paarden veelal een voorkeur hebben voor deze plant. Ook schapen, geiten en andere dieren eten deze plant. De paardenbloem staat bekend om zijn medicinale werking. Al in de 7e eeuw gebruikte de chinezen de paardenbloem als medicijn voor gal- en leverziekten. Een paardenbloem kan meer dan 5000 zaden per jaar produceren. Hierdoor vermenigvuldigd de plant zich snel.

Paardenbloem
Paardenbloem bloei

Brandnetel

Brandnetel

In het algemeen wordt de brandnetel beschouwd als vervelend onkruid. Veel mensen hebben slechte ervaringen met brandnetels. Als kind word ons al geleerd op te passen met deze plant. Doordat de plant haartjes heeft die steken. Deze haren noemen we brandharen en hebben een breekbare punt. Wanneer je de haar aanraakt breekt de punt af en komt er sap uit de holle haar. Dit sap geeft een irriterende werking op de huid. Een brandnetel herken jij aan zijn wat donkerdere groene kleur. Zowel steel, blad en bloemetjes zijn donker groen van kleur.

Wat te doen na het contact met brandnetels? Ben je in contact gekomen met de brandnetel, dan heb je vaak last van een rode opgezwollen huid. De jeuk- en pijnklachten trekken na ongeveer een uur vanzelf weg. Bij hevige jeuk kan een zalf met Aloƫ Vera of menthol verlichting geven. Lees hiervoor wel goed de bijsluiter.

Kleefkruid

Kleefkruid

Kleedkruid is te herkennen aan wat de naam al verklapt kleverige haren, bladeren en stengel. Door de klevende eigenschap word deze plant snel verspreid door dieren en insecten. Kleefkruid is te verwijderen door te schoffelen of met de hand eruit te trekken. Gooi het kleefkruid niet op de composthoop, hierdoor zal het kleefkruid op die plek gaan groeien. Kleefkruid word graag gegeten door dieren zoals kippen, konijnen en cavia’s.

Madelief

Madielief

De madelief ook wel Bellis perennis genoemd, heeft een lief uiterlijk. Maar is een snel verspreidend soort onkruid. Misschien zie jij de madelief niet als onkruid maar de buurman wel. Deze plant is te herkennen aan zijn witte blaadjes met gele kern. De madelief kan tot 15 cm hoog worden, en groeit tussen mei en september. Omdat de madelief zicht snel vermeerderd kun je deze het beste snel verwijderen om te voorkomen dat je na een tijdje een bloemenperk in het gazon hebt. Je kunt hem met de hand uit de grond steken.

Klaver

Klaver

Deze vlinderbloemige plant genaamd klaver is een lastig te bestrijden kruid dat met gemak een winter kan overleven. Klaver zien we vaak terug tussen het gras in het gazon. De klaver heeft 3 blaadjes, alleen een gemuteerde vorm heeft per ongeluk 4 blaadjes. Klaver ontstaat door een stikstoftekort in het gazon. Daardoor hoef je klaver niet te bestrijden maar het gazon goed te onderhouden door het te voeden. Op deze manier heeft de klaver minder kans om te groeien. Ook door regelmatig gras te maaien heeft de klaver minder kans om door te zetten. Heb je alsnog last van klaver dan kun je het gazon verticuteren, hiermee verwijder je de mos achtige bovenlaag van het gras en dus ook het klaver. De bodem word hierdoor extra belucht met als gevolg dat het gazon weer gezond kan worden.

Bestrijding van onkruid

Onkruid word nog vaak bestreden door middel van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen waren vooral vroeger erg slecht voor plant en dier. Tegenwoordig worden er steeds meer en strengere eisen gesteld aan bestrijdingsmiddelen, en zijn de bestrijdingsmiddelen die we nu kennen en kunnen kopen beter voor het milieu. Er zijn ook goede alternatieven voor bestrijdingsmiddelen zoals het handmatig verwijderen van onkruid met bijvoorbeeld een schoffel. Dit kost je meer moeite maar is vaak wel effectiever dan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zorg ervoor dat als je het onkruid handmatig verwijdert je de wortel meeneemt zodat het niet later terug groeit. Wil je meer weten over het verwijderen van onkruid tussen de tegels? Dan vindt je meer informatie daarover in mijn blogbericht.

Bekijk hier de twee best beoordeelde onkruid verwijderaars door klanten!

Plaats een reactie