Schoffel: 15x de beste van 2024!

In dit artikel gaan we opzoek naar wat de beste schoffels van 2024 zijn. Je leest onder andere waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe schoffel, hoe je deze schoonmaakt en op de juiste manier gebruikt.

We geven je ook wat algemene tips mee die je kunt gebruiken wanneer je een schoffel hebt aangeschaft. Zo kun jij voor jezelf kiezen welk soort schoffel het beste bij jou past en zo weet je gelijk hoe je deze optimaal kunt gebruiken.

Beste schoffels van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die bij het product staat.

Hieronder vind je een overzicht van de 15 beste schoffels van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogste prijs.

Onze eigen top 3

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande producten al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 3 bekijken. Deze hebben wij samengesteld op basis van reviews en ervaringen van gebruikers. Doordat we naar al deze punten kijken kun jij kiezen voor het product dat het beste bij jou past. Op deze manier krijg je geen spijt van je aankoop.

#1 Gardena Combisysteem Schoffel

De Gardena CombiSysteem schoffel helpt je om gemakkelijk te schoffelen in het bloembed en grindpaden. De schoffel is voorzien van scherpe kanten rondom het mes.
Let op: dit model wordt geleverd zonder steel. Gardena adviseert voor deze schoffel de combisysteem steel van 150 cm.

Het Gardena combisysteem staat voor ergonomische systeemproducten en biedt voor iedere klus in de tuin de juiste combinatie van steel en gereedschap, waardoor zowel de hobbytuinier als de professional efficiënt kan werken.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Goede werkpositie
 • Comfortable grip
 • Alle stelen kunnen gecombineerd worden met alle accessoires / meer dat 80 combinaties mogelijk.
 • Sterke verbinding tussen steel en schoffel
 • Nadelen
 • Wordt geleverd zonder steel

#2 Wolf-Garten MultiStar RF-M Schoffel

Met de Wolf-Garten MultiStar RF-M onkruidschoffel kan je eenvoudig onkruid wieden door te duwen of te trekken. De schoffel wiedt zanderige bodems moeiteloos. De zijranden voorkomen beschadiging aan planten. Let op: ook deze schoffel wordt geleverd zonder een steel. Voor deze schoffel wordt de ZM 150 steel uit de MultiStar lijn aanbevolen.

Het principe van Wolf-Garten is eenvoudig: met een basisuitrusting van stelen in verschillende werklengten kun je meer dan 70 verschillende gereedschappen met één klik aankoppelen.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Makkelijk in gebruik
 • Bescherming tegen beschadigen van planten
 • Steel is combineerbaar met andere Wolf-Garten producten
 • Nadelen
 • Wordt geleverd zonder steel

#3 Benson Schoffel recht 18 cm met houten steel

Als je op zoek bent naar een goede en compleet geleverde schoffel om de grond mee los te maken en onkruid te verwijderen, dan hoef je niet meer verder te zoeken. Met deze schoffel van Benson zit je goed. Deze schoffel of ook wel wiedhaak genoemd heeft een werkblad van 18 cm en is hierbij uitstekend te gebruiken om grote stukken grond te bewerken. Deze schoffel is geslepen en komt daardoor moeiteloos door de grond heen. Onkruid wieden is dus geen enkel probleem. Dit werkgereedschap is 30 cm lang en wordt geleverd met een houten steel van 140 cm lang. Verder heeft deze wiedhaak bevestigingsgaten zodat de steel makkelijk aan de schoffel bevestigd kan worden.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Wordt geleverd met steel
 • Degelijke kwaliteit
 • Aantrekkelijke prijs
 • Scherp geslepen schoffel
 • Nadelen
 • Geen nadelen bekend

Wat is een schoffel en wat kun je ermee?

Een schoffel is een tuingereedschap dat wordt gebruikt om onkruid mee te verwijderen en de grond los te maken. Het is gemaakt van een lang handvat met aan het uiteinde een scherp mes. Met behulp van een schoffel kun je onkruid effectief en efficiënt verwijderen, waardoor je tuin er netjes en verzorgd uitziet.

Schoffel Wolf-Garten

Het gebruiken van een schoffel is makkelijk. Plaats het blad van de schoffel net boven de grond, waarbij je ervoor zorgt dat het onkruid wordt geraakt. Vervolgens maak je een trekkende of duwende beweging om het onkruid los te snijden en te verwijderen. De scherpe snijkant van de schoffel maakt het gemakkelijk om onkruidwortels door te snijden, waardoor ze niet meer kunnen groeien, en af zullen sterven. Naast het verwijderen van onkruid kan een schoffel ook worden gebruikt om de grond los te maken en extra lucht in de bodem te krijgen. Door met de schoffel lichtjes over de bovenste laag van de grond te bewegen, kun je de bodemstructuur verbeteren en de groei van planten bevorderen.

Waarom een schoffel kopen? De voordelen op een rij

Een schoffel kan vele voordelen bieden als hulp bij het tuinieren. Deze voordelen hebben wij op een rij gezet:

 • Onkruid tegen gaan: Een schoffel is een handige tool voor het verwijderen van onkruid. Door regelmatig te schoffelen kun je ongewenst onkruid verwijderen voordat het de kans krijgt om zich te verspreiden en de gezonde groei van andere planten in de weg te zitten.
 • Gezondheid van de bodem: Schoffelen helpt ook bij het losmaken van de grond en het verbeteren van de bodemstructuur. Door de grond luchtig te maken met een schoffel, verbeter je de waterafvoer, wortelgroei en de opname van voedingsstoffen door de planten.
 • Tijdsbesparing: Met een schoffel kun je efficiënt en snel onkruid verwijderen. Het is een handgereedschap dat gemakkelijk te gebruiken is en helpt je om grote oppervlakken in korte tijd schoon te maken. Hierdoor bespaar je tijd en moeite in vergelijking met het handmatig uittrekken van elk stukje onkruid.
 • Milieuvriendelijke aanpak: Het gebruik van een schoffel is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid te bestrijden. In plaats van het gebruik van onkruidverdelgers, biedt een schoffel een duurzaam alternatief dat de gezondheid van de bodem in stand houdt.
 • Minder kosten: Door zelf het onkruid te verwijderen met een schoffel, kun je besparen op de kosten van een tuinman of het aanschaffen van bestrijdingsmiddelen. Een schoffel is een eenmalige investering die op de lange termijn geld kan besparen.

Het kopen van een schoffel is aan te raden omdat het een effectief, milieuvriendelijk en kostenbesparend hulpmiddel is voor onkruidbestrijding en het verbeteren van de bodemgezondheid.

Schoffel kopen? Hou hier rekening mee!

Wanneer je een nieuwe schoffel gaat aanschaffen zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Deze belangrijke punten hebben wij allemaal voor je uitgezocht en hieronder benoemd.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs

De prijzen van schoffels beginnen vanaf €12 voor een klein model en lopen op tot €78, voor het duurste model met steel. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van of er wel of geen steel bijgeleverd wordt.

Steel

De meeste schoffels die aangeboden worden lijken relatief goedkoop. Totdat je goed gaat kijken en er achter komt dat deze geleverd worden zonder steel. Let dus goed op bij de aankoop of er wel een steel bijgeleverd wordt. Zo niet zal je deze er nog los bij moeten bestellen.

De steel van een schoffel kan flink variëren qua lengte, daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. De juiste steellengte zorgt voor een goede werkhouding en dus veel plezier met tuinieren. Een te korte steel kan leiden tot een vervelende werkhouding en mogelijk rug- en nekklachten. Een te lange steel kan daarentegen zorgen voor verminderde controle.

De juiste steellengte kan variëren afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik. Voor het schoffelen van grote oppervlakken, zoals tuinbedden, kan een langere steel handig zijn vanwege het grotere bereik en dat je minder hoeft te bukken. In krappe ruimtes kan een kortere steel meer wendbaarheid bieden.

Door te letten op de steellengte bij de aankoop van een schoffel, kun je een model vinden dat fijn werkt zonder dat je last van je rug krijgt. Zo kun je met gemak en plezier je tuin onderhouden.

Gardena combi schoffel

Onderhoud van een schoffel

Een schoffel is gelukkig geen ingewikkeld stuk gereedschap dat veel onderhoud nodig heeft. Wel zal je af en toe de schoffel moeten onderhouden om de goede kwaliteit te kunnen behouden. Zo houd je de schoffel scherp, wat het werk lichter maakt.

Met het onderhoud van een schoffel is het de bedoeling dat je het mes van de schoffel slijpt. Dit kun je het beste doen met een slijpsteen. Wanneer je hier aan begint, dien je de schoffel eerst goed te reinigen. Wanneer je niet goed of helemaal niet reinigt zal je geen scherp resultaat krijgen. Als je klaar bent met slijpen, breng dan een dun laagje olie aan op het geslepen stuk. Zo voorkom je dat de schoffel gaat roesten en zijn scherpe werking verliest.

Welke soorten schoffels bestaan er?

Voordat je een schoffel gaat uitkiezen is het handig om te weten welke soorten er zijn. Er zijn verschillende schoffels die elk ontworpen zijn voor specifieke taken in de tuin. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten schoffels:

 • De duw- of trek schoffel: Dit type schoffel heeft een rechte snijkant en gebruik je om onkruid in de grond door te snijden en te verwijderen. Het werkt het beste op harde grond en is ideaal voor het schoffelen tussen planten.
 • De hoekschoffel: Deze schoffel heeft een gebogen snijkant in de vorm van een hoek en wordt gebruikt voor het verwijderen van onkruid in moeilijk bereikbare hoeken en randen, zoals langs de stenen zijkant van het bloemperk of tussen stenen.
 • De sleep- of trekschoffel: Deze schoffel heeft een scherpe, gebogen snijkant en gebruik je voornamelijk voor het verwijderen van onkruid op grote oppervlakken, zoals gazons. Met dit model werk je naar te toe door de schoffel te trekken.
 • De schoffel met ingebouwde veer: Deze schoffel heeft een gebogen snijkant met een veermechanisme. En is ontworpen om met een wiegende beweging te maken, waardoor het gemakkelijk is om onkruid te verwijderen zonder dat het je veel inspanning kost.

Bij het kiezen van een schoffel is het belangrijk om te bedenken welk type werk je ermee wilt gaan doen. Als je veelal tussen planten wilt schoffelen, is een duwschoffel handig. Als je meer bezig bent met het verwijderen van onkruid op grote oppervlakken, kan een sleep- of trekschoffel handiger zijn.

Met deze informatie over de verschillende soorten schoffels ben je beter uitgerust om de juiste schoffel te kiezen die past bij jouw specifieke tuinbehoeften. Heb je nog vragen? Stel deze dan gerust hieronder in de reacties.

Op zoek naar ander gereedschap voor in de tuin? Bekijk dan ook eens: Beste elektrische onkruidborstel of Beste snoeischaar

Plaats een reactie