Onkruid verwijderen tussen je tegels: hoe doe je dat?

Een onderdeel van tuinieren of het hebben van een tuin, is onkruid. Daar kom je helaas niet altijd onderuit. Waar sommige soorten onkruid makkelijk te verwijderen zijn, zijn sommige erg hardnekkig en is het nog een hele klus om deze weg te halen. Je ziet dat onkruid vaak tussen de tegels van een tuin of terras tevoorschijn komt. Dit heeft ook met een aantal factoren te maken. Wil jij weten hoe je het onkruid effectief uit je tuin of terras verwijderd? Lees dan dit artikel helemaal tot het einde om daarachter te komen.

Wat is onkruid precies?

Voordat ik je vertel hoe je het onkruid het beste kan verwijderen, leg ik je eerst in het kort uit wat onkruid precies is. Dat is heel erg simpel. Onkruid is een verzamelnaam voor allemaal verschillende soorten planten die groeien op een plek waar jij het liever niet wil zien.

Onkruid bestaat eigenlijk helemaal niet, het hangt gewoon van jouw mening af of je het als onkruid beschouwd. De ene kan het plantje heel erg mooi vinden, terwijl jij het helemaal niet mooi vindt en het liever verwijderd. Om onkruid te kunnen herkennen hoef je geen ervaren plantenkenner te zijn. Als jij het niet eens bent met de plek waar het plantje groeit, dan is het onkruid. Vind je het wel mooi? Dan laat je het lekker staan en is het geen onkruid. Simpel, toch? Onkruid zijn plantjes die jij zelf niet hebt gepoot. Het nadeel hiervan is dat je er niet gemakkelijk vanaf komt.

Zijn er verschillende soorten onkruid?

Die zijn er zeker. Tenminste, als jij ze als onkruid beschouwd natuurlijk. Wanneer jij jouw onkruid wil verwijderen, is het belangrijk dat je weet wat voor onkruid het is. Onkruid verwijderen gaat over het algemeen niet zo makkelijk en ieder onkruid is anders. Soorten onkruid zijn:

Brandnetels
Brandnetels
 • Zevenblad
 • Paardenstaart
 • Haagwinde of akkerwinde
 • Distels
 • Grassen
 • Paardenbloem
 • Brandnetel
 • Weegbree
 • Boterbloem
 • Madeliefje
 • Kleefkruid

Van alle bovenstaande soorten onkruid is zevenblad de hardnekkigste en dus het moeilijkste om weg te halen. Wat zevenblad zo lastig maakt, is dat de wortels van deze plant ontzettend lastig weg te halen zijn. Dit is niet zomaar een klein klusje dat je even klaart. Doordat de wortels zo lastig weg te halen zijn, zal het onkruid blijven terugkeren. Is er dan geen enkele manier om onkruid effectief te verwijderen? Die is er zeker wel. Lees dit artikel verder voor effectieve manieren van onkruid verwijderen.

Verschillende manieren voor onkruid effectief bestrijden

Onkruid verwijderen gaat vaak niet heel erg gemakkelijk. Natuurlijk is het niet helemaal onmogelijk. Met de juiste technieken en gereedschappen is het verwijderen heel erg makkelijk. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht over welke manieren er zijn en hoe je die kan inzetten.

Onkruid verwijderen met een onkruidborstel

Onkruidborstel

De eerste manier is het gebruiken van een onkruidborstel. De meeste onkruidborstels zijn gemaakt van staal of van nylondraden. Wanneer je aan de slag gaat met een onkruidborstel, verwijder je effectief de bovenste delen van het onkruid. Er zijn verschillende soorten en maten onkruidborstels te verkrijgen. De meest gebruikte onkruidborstels zijn:

 • Onkruidborstelmachine; deze werkt op benzine.
 • Onkruidborstel voor een bosmaaier; deze kan je er gemakkelijk op klikken en vanaf halen.
 • Elektrische onkruidborstel
 • Onkruidborstel met een steel; een andere benaming hiervoor is voegenkrabber. Deze borstel heeft staaldraden. Deze wordt vaak gebruikt voor kleinere tuinen.

Wanneer je klaar bent met het borstelen van het onkruid, kan je de losse deeltjes makkelijk wegvegen met stoffer en blik of met een bladblazer, mocht je die hebben natuurlijk. Gooi deze niet zomaar in de prullenbak, maar in de daarvoor horende gft-afvalbak. Een onkruidborstel gebruiken is een zeer effectieve manier van onkruid wieden. Toch zit er wel een nadeel aan. Wanneer je de borstel veel gebruikt, kunnen de tegels of het terras op den duur beschadigd raken. Daarnaast zul je een onkruidborstel regelmatig moeten vervangen omdat hij erg snel slijt. Een onkruidborstel kan je gewoon kopen bij een tuincentrum. Lees hier hoe je een onkruidborstel het beste kunt gebruiken.

Onkruid verwijderen met een onkruidbrander

Mocht je er geen zin in hebben om het onkruid met een borsteltje te verwijderen, dan kan je ook kiezen voor een onkruidbrander. Onkruid verwijderen is niet het meest leuke klusje. Het liefst wil je dit zo snel mogelijk gedaan hebben. Deze manier van onkruid verwijderen is erg effectief en milieuvriendelijk. Het onkruid wordt weggebrand door gas, in plaats van giftige stoffen te gebruiken. Bij het werken met een onkruidbrander wordt de rest van de planten in de tuin niet onnodig aangetast, want dat zou zonde zijn en het is niet de bedoeling natuurlijk. Onkruidbranders zijn zowel met gas als op elektra beschikbaar.

Een onkruidbrander is in principe te gebruiken op ieder oppervlak. Zo kan je hem in de achtertuin of op een parkeerplaats gebruiken. Onkruid kan ook weleens tegen de muur op groeien. Dit is echter erg moeilijk om te verwijderen. De onkruidbrander is hiervoor prima te gebruiken. Aan een onkruidbrander zitten heel veel voordelen. Voordelen die je zeker kan meenemen in jouw beslissing:

Onkruidbrander
 • Geen zere of vieze handen meer; onkruid verwijderen kan weleens zorgen voor vieze of pijnlijke handen.
 • Geen pijnlijke knieën; zeker wanneer je werkt met een onkruidborstel is het onoverkomelijk dat je op je knieën eindigt om goed bij het onkruid te kunnen. Met een onkruidbrander is dit niet meer nodig.
 • Het apparaat kan gelijk gebruikt worden, ideaal!
 • Milieuvriendelijk; deze manier van onkruid verwijderen is erg milieuvriendelijk.

Hoewel er veel voordelen zitten aan het gebruik van een onkruidbrander kunnen er wel degelijk nadelen aan zitten. Zeker wanneer je gebruik maakt van een elektrische onkruidbrander zal je altijd gebruik moeten maken van een verlengsnoer. Wanneer je een grote tuin hebt kan dit weleens lastig worden. Ook is het onkruid op je gazon niet te verwijderen met een onkruidbrander. Het gevolg is dat je gazon volledig verschroeid.

Natuurlijk is dit jouw persoonlijke keuze. Toch zitten er aan een onkruid brander meer voordelen dan nadelen. Mocht je gebruik willen gaan maken van een onkruidverbrander, dan kan je deze kopen bij een tuincentrum of bouwmarkt.

Onkruid verwijderen met azijn

Als laatste is het ook nog mogelijk om met azijn het onkruid te verwijderen. Hoewel deze manier effectief lijkt te zijn, is deze het niet. Sterker nog, het is ontzettend slecht. Azijn zorgt ervoor dat de planten geel van kleur worden en uiteindelijk doodgaan. Echter is dit niet heel erg effectief. De planten worden alleen bij het bovenste deel aangetast, en niet bij de wortels.

Daarnaast is het gebruiken van azijn zeer af te raden. Zo is het gebruiken van azijn niet milieuvriendelijk en kunnen de overige diertjes uit de natuurlijk hier flink last van krijgen. De naam natuurazijn kan erg misleidend zijn in dit geval. Hoewel de naam zegt dat het op natuurlijke basis is, is het tegendeel waar. Simpel gezegd is het hartstikke schadelijk. De rijksoverheid raad daarom aan om geen azijn te gebruiken bij de bestrijding van onkruid. Dit geldt niet alleen voor azijn, maar ook voor soorten azijn zoals chloor, op basis van zout en verdunde azijn.

Kan je onkruid tussen je tegels voorkomen?

Het is zeker mogelijk om onkruid tussen je tegels te voorkomen. Zeker wanneer je net begint met tegels of een terras leggen, dan zijn er een aantal dingen die je zou kunnen doen. Kies bij voorkeur voor grotere tegels. Omdat kleinere tegels meer voegen hebben krijgt onkruid meer ruimte om te kunnen groeien. Strooi voegzand tussen de tegels. Hierdoor zal het onkruid niet de ruimte krijgen en is de kans op mierengaatjes klein. Ook is het belangrijk om regelmatig je terras of tegels aan te vegen met een bezem. Daarmee verwijder je aangewaaide zaadjes en voedingsstoffen die nodig zijn om onkruid te kunnen laten groeien.

Heeft onkruid een functie?

Heeft onkruid dan geen enkele functie? Jawel, die heeft het zeker wel. Onkruid is goed voor de natuurlijke gang van zaken bij bijvoorbeeld insecten. Zo leggen vlinders bijvoorbeeld eitjes op distels en brandnetels. Eitjes die uiteindelijk prachtige vlinders zullen gaan worden en in je tuin rondfladderen. Ook de hommels trekken hun voordeel uit onkruid. Hommels maken gebruik van de paarse dovenetel en hondsdraf. Hier halen ze het stuifmeel uit.

Ik kan heel erg goed begrijpen dat je onkruid niet mooi vindt staan in de tuin en daar heel snel vanaf wil. Nu je weet dat onkruid een duidelijke functie heeft, beslis je wellicht iets heel anders of kies je ervoor sommige plantje te laten staan.

Wil jij ook een onkruidbrander aanschaffen?

Wat de beste manier is om onkruid te verwijderen, dat is helemaal aan jou. Jij mag hierin beslissen wat het beste is voor jou en jouw tuin. Ik denk dat we wel kunnen concluderen dat een onkruidbrander een zeer effectieve en makkelijke manier is van onkruid verwijderen. Het is milieuvriendelijk en makkelijk in gebruik.

Wil jij ook graag een onkruidbrander aanschaffen? Dat kan. Klik op de onderstaande link om direct doorgestuurd te worden naar een goede onkruidbrander!

Conclusie

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over het verwijderen van onkruid. Je weet nu dat je gemakkelijk jouw onkruid kan verwijderen met een onkruidbrander of een onkruidborstel. Azijn is ook een manier, maar deze is zeer af te raden. Onkruid heeft ook wel degelijk een functie, zeker bij insecten.

Je hebt kunnen zien dat een onkruidbrander zeer effectief is. Om een goede onkruidbrander aan te schaffen, kan je klikken op de bovenstaande link.

Plaats een reactie