Welk gereedschap is het beste om onkruid mee te verwijderen?

Onkruid is een groensoort wat niemand graag in de tuin heeft. En het verwijderen ervan is nou niet echt het makkelijkste en leukste klusje in de tuin.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten gereedschappen die geschikt zijn om onkruid mee te verwijderen. Met al deze handige gereedschappen ga ik je in dit artikel kennis laten maken en ik zal je ook uitleggen hoe je er het beste mee kunt werken!

Onkruidbranders

Ik begin direct met misschien wel de populairste manier van onkruid verwijderen. Door middel van een onkruidbrander haal je effectief onkruid weg. Wist je dat er ook veel onkruidbranders zijn, waarmee je tevens je barbecue mee aan kan steken? Dan heb je een 2 in 1 apparaat in huis.

Een onkruidbrander houd je een aantal seconden boven het zichtbare onkruid. Dit zal het onkruid uitdrogen en af laten sterven. Deze manier van onkruid verdelgen is goed geschikt bij bestrating en in open grond. Het is af te raden om met een brander tussen de goede planten te gaan omdat deze dan ook kunnen verbranden. Voor tuinen en moestuinen heb je apart gereedschap wat de omliggende planten helemaal geen schade toebrengt. Maar als je veel onkruid tussen je tegels of grind hebt, is een onkruidbrander een goed apparaat om aan te schaffen.

Schoffel

Een schoffel is tevens een bekender en effectief gereedschap. Een schoffel steek je in de grond, rondom het onkruid. Even in de grond duwen en er weer uit halen. Hiermee kan je gemakkelijk hardnekkig onkruid, zoals paardenbloemen verwijderen zonder andere planten of insecten dwars te zitten.

Omdat een schoffel goed in de hand ligt heb je volledige controle over het gereedschap. Daarnaast haal je wortels van het onkruid ook weg waardoor het minder snel zal terug groeien. Als je opzoek bent naar een milieuvriendelijke manier van onkruid verwijderen, is een schoffel de uitkomst. Een schoffel is dus niet alleen goed voor natuur en insecten, maar ook voor je lichaam!

Voegenkrabber

Een voegenkrabber zien mensen vaak als onkruidborstel. Het is ook eigenlijk het zelfde, alleen een onkruidborstel is smal en past precies tussen de voegen. Hierbij heb je wat meer armkracht nodig als bij andere gereedschappen maar het werkt perfect.

De borsteltjes zijn meestal van staal waardoor de borstel lang mee zal gaan. Stop de borsteltjes tussen de voegen en begin met vegen. Hardnekkig onkruid zal iets lastiger worden maar voor het kleinere onkruid is het een perfect gereedschap wat menig mens in de schuur heeft staan.

Plantvork

Een plantvork kan je zien als grote vork of klein harkje. Dit gereedschap is bedoeld om onkruid te verwijderen tussen planten. Je kan er ook planten mee verplanten en bewerken dus het is een multifunctioneel apparaat!

Je gebruikt hem als een hark. Het enige is wel, je moet even op de knieën, anders maak je de planten kapot. Door de dunne tips van de hark kan je heel precies en strak langs de planten het onkruid weg halen. Tevens haal je gemakkelijk wortels van onkruid mee waardoor het minder snel zal terug groeien. Dit multifunctionele gereedschap is goed voor onkruid in grond met planten of onkruid tussen je moesplanten. Zo blijven alle gewassen gezond en heb je geen last van een lelijke tuin!

Onkruidborstel

Een onkruidborstel wordt al door veel mensen gebruikt en is een ander apparaat waarmee je snel en makkelijk onkruid verwijdert. Een onkruidborstel komt in verschillende vormen. Je hebt ze in automatische vorm en je hebt handborstels. Hier zit wel een stang aan zodat je kan blijven staan maar je zal wel arm kracht nodig hebben.

De automatische onkruidborstels zijn rond en gemaakt van ijzerdraad. Je houdt de borstel boven het onkruid en door de draaiende functie verwijder je gemakkelijk en snel onkruid tussen je voegen. Houdt hierbij wel rekening dat je nog even moet vegen maar je straatwerk ziet er weer netjes uit!

Wil jij meer informatie over onkruidborstels? Bekijk dan mijn blog over het verwijderen van onkruid met een onkruidborstel

Onkruidtrekker

Een onkruidtrekker lijkt op een onkruidsteker, alleen kleiner. Ook bij dit gereedschap moet je even op de knieën maar dan heb je ook wat. Je steekt de steker in de grond, dicht achter het onkruid, en neemt zo direct de wortels mee. Hierdoor is het dus ook geschikt voor hardnekkig onkruid!

Het is aan te raden om een onkruidsteker te gebruiken als je onkruid in je tuin of moestuin hebt. Hiermee kan je namelijk de planten niet verpesten en zullen de wortels van je planten ook onbeschadigd blijven. Dit komt door de smalle punt van de steker. Hiermee kan je gericht en precies steken en is de kans op schade bij de planten of bloemen een stuk kleiner.

Tuingereedschap

Onkruidkrabber

Een onkruidkrabber is een handig en dun handgereedschap waarmee je tot diep in de voegen onkruid verwijderd. Het is een soort haak waarmee je makkelijk, en zonder al te veel kracht te hoeven zetten, onkruid verwijderd tussen de voegen van de stenen. Het is niet echt geschikt voor open grond of grindwegen maar tussen voegen is het echt top gereedschap.

Door de scherpe punt, pas op met kinderen, snijd je het onkruid af en kan je diep tot de wortels doordringen. Hierdoor is het dus een zeer effectief gereedschap omdat het onkruid minder snel zal terug keren. Veel kracht heb je niet nodig om ver te komen met een voegenkrabber. Het ligt er alleen aan hoe breed je voegen zijn. Als je klaar bent even vegen en klaar is kees!

Wieder

Een wieder is nog een stuk gereedschap wat goed geschikt is voor meerdere klusjes. Je kan er zowel grond mee los steken en bewerken, als onkruid verwijderen tussen planten. En dat terwijl je kan blijven staan. Je kan hem eventueel gebruiken voor voegen en grindwegen maar dan zal het gereedschap minder lang meegaan!

Met de ene kant hark je gemakkelijk grond los en met de andere kant kan je tot diep in de grond onkruid verwijderen. Het groeit dus minder snel terug waardoor je langer van je mooie tuin kan genieten. Ook zeer geschikt voor moestuintjes en mensen die niet op de knieën kunnen zitten. Door de lange steel kan je namelijk makkelijk tot ver achter in de tuin rijken en alles netjes maken. Ook hierbij heb je niet al te veel kracht nodig omdat de kop erg stevig is.

Extra tips voor het verwijderen van onkruid

Nu je een paar gereedschappen hebt gezien waarmee je onkruid kan verwijderen, heb ik nog een aantal tips om onkruid verwijderen makkelijker te maken. Houdt er wel rekening mee dat je altijd gereedschap nodig zal hebben bij het verwijderen van onkruid omdat onkruid nou eenmaal niet oplost. Maar met extra hulp kan het wel makkelijker gemaakt worden!

Warm water

Als je water kookt en dit over het onkruid gooit, zal het onkruid verbranden, uitdrogen en afsterven. Dit maakt het verwijderen van onkruid met handgereedschap makkelijker. Dit is een goed oplossing voor mensen die geen brander durven of willen aanschaffen. Als je kinderen hebt is het toch een groot risico waarbij dit een mooie oplossing is!

Roundup

Vloeibare onkruid bestrijders

Onkruid verwijderaars komen ook in vloeibare vorm. Denk aan mosverwijderaar en andere spoelingen. Deze kan je ook gebruiken voor het verwijderen van onkruid en het doden van onkruid. Let er wel op dat je middelen koopt die niet schadelijk zijn voor insecten. Veel middelen vermoorden niet alleen plantjes, maar ook insecten. Dat is niet bedoeling natuurlijk. Ga dus voor biologisch en insectenvriendelijk!

Onkruid verdelgen in het voorjaar

Onkruid kan je het beste verdelgen in het voorjaar. De planten zijn dan nog fragiel en kwetsbaar waardoor ze makkelijker te verwijderen zijn. Maar ze zijn dan ook nog niet gaan stuiven waardoor ze verspreiden. Hierdoor zal je uiteindelijk minder werk hebben in het verwijderen van onkruid! Het is beter om het voor te zijn als erachteraan te moeten werken.

Gebruik geen azijn!

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn echt een no go als het gaat om onkruid verwijderen. Als je deze middelen, zoals bijvoorbeeld azijn, chloor en bleekwater, gebruikt, verwijder je wel effectief onkruid, maar zal je ook belangrijke insecten de das om doen. De bij is namelijk erg gevoelig voor azijn. Zij zullen hieraan doodgaan en we hebben al zo weinig bijen. Houdt het dus op geschikt gereedschap en de juiste middelen die niet schadelijk zijn voor insecten om de natuur een handje te blijven houden!

Conclusie

We zijn er achter gekomen dat er veel verschillende mogelijkheden zijn om onkruid te verwijderen met behulp van gereedschap. Het beste gereedschap om klein onkruid mee te verwijderen in de tuin is een wieder of een onkruidsteker. Om onkruid tussen de stenen te verwijderen is het beste gereedschap een onkruidbrander of borstel. Dit is afhankelijk van hoeveel onkruid je hebt.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat deze gerust achter in de reacties!

Plaats een reactie