Onkruid verwijderen met een elektrische voegenborstel

Het is een van de meest vervelende klusjes, maar we komen er niet onderuit. Het verwijderen van onkruid blijft een klusje wat om de zoveel tijd weer moet gebeuren. Op de knietjes zitten met handschoenen aan en een emmertje ernaast is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet voor mensen met een wat grotere tuin. Wat voor deze groep tuiniers een goede oplossing is, is het verwijderen van onkruid met een voegenborstel. Wat dat precies is? Dat zal ik je in dit artikel uitleggen. Er zijn daarnaast verschillende soorten voegenborstels, waaronder ook een elektrische voegenborstel. Hoe dit precies werkt en wat de ervaringen van anderen zijn over een elektrische voegenborstel zal ik met je doornemen. Misschien neem jij na het lezen van dit artikel ook wel de stap om de handschoenen opzij te leggen en een voegenborstel aan te schaffen.

Waarom onkruid borstelen?

Voegenborstel

Door op dit artikel te klikken ben je het waarschijnlijk wel met me eens dat onkruid geen prettig gezicht is. Het liefs moet het dan ook zo snel mogelijk weg, want anders loopt het uit de hand. Rondom het huis, op de oprit en in de achtertuin op het terras is veel onkruid te vinden. Zeker in de voorjaarsperiode begint dit weer volop te groeien. Met de hand al het onkruid weghalen kost ten eerste veel tijd en daarnaast ook nog eens je rug. Een goede oplossing hiervoor is onkruid borstelen. Dit is een hele eenvoudige manier van onkruid verwijderen. Door het borstelen van de voegen wordt het onkruid dat ertussen zit op een veilige en milieuvriendelijke manier verwijderd. Er zijn verschillende soorten voegenborstels waarmee je dit kunt doen. Hierover zal ik je later meer vertellen. 

De meeste voegenborstels hebben stalen of plastic haren waarmee je goed tussen de voegen van je oprit of terras kunt komen. Door de beweging van de voegenborstel wordt een groot deel van de wortels van het onkruid losgerukt waardoor het onkruid vergaat. Bij deze manier van onkruid wieden wordt geen gebruikgemaakt van chemische middelen. Dit was vroeger vaak het geval, maar dit is op steeds meer plekken verboden. Vooral voor huishoudens met dieren is dat natuurlijk niet echt bevorderlijk. Door het gebruik van een handmatige of elektrische voegenborstel zie je ook gelijk resultaat.

Hoe werkt een elektrische voegenborstel?

Een elektrische voegenborstel geeft natuurlijk weer een stukje meer luxe en gemak in tegenstelling tot een handmatige voegenborstel met een steel. Een elektrische voegenborstel heeft als voordeel dat deze wat beter het onkruid kan weghalen doordat deze op een motor werkt. Deze motor zorgt ervoor dat de borstels een draaiende beweging maken. Hierdoor hoef je zelf niet te krabben en wordt het onkruid tussen de voegen weggehaald. De elektrische voegenborstel duw je zelf vooruit en het apparaat doet verder al het werk voor je. Zeg maar dag tegen die pijnlijke rug dus. Door deze manier van onkruid verwijderen kun je namelijk gewoon rechtop blijven staan. Dit ook doordat de meeste elektrische voegenborstels een verstelbare greep hebben. Deze kun je naar behoeven instellen. Ook de snelheid van de borstels kan worden ingesteld. 

Let er bij het gebruik van een elektrische voegenborstel wel op dat de tegels niet beschadigen. Door de harde stalen draden die in de borstel gevestigd zijn, kun je de tegels in de tuin eventueel beschadigen. Ga hier dus niet te hard mee overweg of kies voor kunststofborstels in plaats van stalen borstels.

Elektrische voegenborstel ervaringen

Wat altijd belangrijk is om te weten voordat je een nieuwe machine aanschaft, is wat andere ervan vinden. Dit is de ideale manier om een eventuele miskoop te voorkomen. Zo ook bij het gebruikt van elektrische voegenborstels zijn er genoeg mensen ons voor gegaan. Hierdoor krijg je een beter beeld bij het gebruik van een elektrische voegenborstel. Over het algemeen zijn de recensies erg goed. Vooral het gemak staat bij velen hoog aan het lijstje. Door een elektrische voegenborstel te gebruiken hoef je namelijk niet meer onhandig op je knieën te zitten en je rug te belasten, maar kun je comfortabel rechtop blijven staan.

Ook wordt er door andere gebruikers aangegeven dat vooral voor kleine tuinen een elektrische onkruidborstel perfect te gebruiken is. Mochten er wat dikkere stukken mos tussen de voegen zitten, dan dien je hier een aantal keren overheen te gaan met de borstels en vervolgens komt ook dit los. Let bij het aanschaffen van een elektrisch apparaat wel op de lengte van het snoer. Voor kleine tuinen is dit geen probleem, maar wellicht heb je bij een wat groter oppervlak een verlengsnoer of extra stopcontact nodig.

Verschillende soorten voegenborstels

Er zijn talloze verschillende soorten voegenborstel op de markt. De een is elektrisch, de andere werkt op benzine en een andere is weer lekker ouderwets handgestuurd. Allemaal hebben ze natuurlijk zo z’n eigen voordeel. Het voordeel van een handgestuurde, dus gewoon een borstel aan een steel, is bijvoorbeeld dat hier geen snoer aan zit en je dus gemakkelijk de gehele tuin door kunt gaan. Dit kost natuurlijk wel wat meer kracht en er zullen vast wat druppels zweet aan te pas komen, omdat het nu eenmaal een zwaar klusje is. Ben je toch meer fan van een machine die het werk zo goed als van je over neemt? Neem dan eens een kijkje in de top 10 beste elektrische voegenborstels. Misschien zit jouw toekomstige favoriet hier wel tussen.

Plaats een reactie