Onkruid verwijderen met een onkruidborstel

Veel mensen hebben vanaf het voorjaar tot de herfst last van onkruid in de tuin. Onkruid zijn hardnekkige planten die lastig te bestrijden zijn. Veelal wordt er gebruik gemaakt van chemische middelen om het onkruid te bestrijden. Door de steeds strenger wordende regels voor chemische bestrijdingsmiddelen werken deze steeds minder effectief tegen het onkruid. Gelukkig zijn er nog andere alternatieven om onkruid op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. Zoals het gebruik van een onkruidborstel.

Hoe werkt een onkruidborstel?

Een onkruidborstel bestaat vaak uit staal of nylon draad. Door de rond draaiende beweging die de borstel maakt wordt het bovenste deel van het onkruid weggehaald. De meest gangbare modellen werken op stroom, en zijn hierdoor een van de milieu vriendelijkste manieren om onkruid te verwijderen.

Tijdens het gebruik van een onkruidborstel dient de borstel schuin gehouden te worden, dit zorgt ervoor dat het onkruid ook tussen de tegels goed verwijderd wordt zonder dat de borstel veel weerstand biedt.

Waarom voor een onkruidborstel kiezen?

Aangezien we hier in Nederland te maken hebben met een groeizaam klimaat, en daardoor onkruid snel groeit. Zijn er veel mensen die zich irriteren aan al dat onkruid in de tuin. Mensen zoeken een oplossing om het onkruid te verwijderen. Vroeger werd er vaal roundup gebruikt voor het bestrijden van onkruid. Maar dat is nu niet meer te verkrijgen voor particulier gebruik. Er is nog wel een bio versie van roundup verkrijgbaar, maar die werkt helaas slecht.

Daarom is een onkruidborstel een handige tool om je te helpen bij het verwijderen van onkruid. Het werkt gemakkelijk en snel.

Voegenkrabber

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten onkruidborstel te verkrijgen, de meest gebruikte vindt u hieronder:

 • Onkruidborstel op bosmaaier
 • Onkruidborstel met steel
 • Onkruidborstel met motor (elektrisch of benzine)

Onkruidborstel op bosmaaier

Sterke bosmaaiers kunnen omgebouwd worden tot onkruidborstel door er een borstel op te monteren. Dit is een vlugge en gemakkelijke manier van onkruid verwijderen. Let er wel op dat je niet te dicht in de buurt komt van planten en bloemen, deze kunnen beschadigen door het opspattende onkruid.

Onkruidborstel met steel

Een onkruidborstel met steel wordt ook wel een voegen krabber genoemd. In principe bestaat het uit een steel met aan het uiteinde ijzerdraden om de voegen te krabben. Sommige modellen zijn voorzien van een krab-haak, hiermee kun je het hardnekkige onkruid mee weg krabben. Deze variant wordt veelal gebruikt voor de wat kleinere oppervlaktes.

Onkruidborstel met motor (elektrisch of benzine)

De elektrische onkruidborstels werken met een roterende schijf met ijzeren of nylon draden. Door de elektrische motor hoef je niet zelf te krabben en bespaart dit je een hoop moeite. Deze variant moet vaak voor je uit worden geduwd, en is soms ook voorzien van een wiel.

Onkruidborstels met een benzinemotor moeten geduwd worden. Deze machines worden vaak gebruikt door mensen met een wat grotere oppervlakte tuin. Ook is er voor deze variant wat kennis nodig omdat hij nogal krachtig is. Door het gewicht van de machine is hij erg wendbaar en dus ideaal voor alle oppervlaktes.

Wil je weten wat de beste elektrische onkruidborstels van dit moment zijn? Lees dan snel mijn artikel over de 10 beste elektrische onkruidborstels.

Voor en nadelen van een onkruidborstel

Naast de voordelen die een onkruidborstel biedt zitten er ook een aantal nadelen aan, je leest ze hieronder:

 • Voordelen
 • Verwijdert makkelijk onkruid
 • Je hoeft niet op je knieĆ«n
 • Nadelen
 • Verwijderd vaak niet de wortel van het onkruid

Onkruidborstel kopen

Ben je opzoek naar een onkruidborstel? Neem dan eens een kijkje op Bol.com. Hier vind je veel verschillende onkruidborstels, van elektrisch tot met een steel. Waar wacht je nog op?

2 gedachten over “Onkruid verwijderen met een onkruidborstel”

  • Hallo Desiree, vaak wordt de nylon variant gebruikt wanneer er niet zo veel onkruid aanwezig is, en de ijzeren borstel juist wanneer er erg veel groot en dik onkruid verwijderd moet worden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie