Mollen bestrijden

Wordt het gazon telkens opnieuw gesloopt door mollen en ben jij die molshopen ook meer dan zat? Er bestaan meerdere manieren om mollen te bestrijden. Deze verschillende manieren hebben wij voor jou op een rijtje gezet, zodat jij binnen no-time geen last meer van ze hebt.

Wat kun je doen tegen mollen in het gazon?

Als je last hebt van de mollen in de tuin of het gazon wil je daar graag zo snel mogelijk van af. Helaas is het bestrijden van mollen nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Vooral niet wanneer je een grote tuin hebt. Hieronder hebben wij verschillende manieren samengevat om mollen te bestrijden.

Mollen verjagen door trillingen

Een van de diervriendelijkste manieren is door een klein apparaat aan te schaffen dat trillingen uitzendt. Dit apparaat wordt ook wel een mollenverjager genoemd. Mollen zijn gevoelig voor trillingen, en zoeken daardoor een andere plek op. Het nadeel van deze manier is dat deze mollenverjagers tactisch geplaatst moeten worden om te voorkomen dat de mol zichzelf niet tien meter verderop alsnog laat zien.

Mollen kunnen gewend raken aan de trillingen van de mollenverjagers, let er daarom bij de aankoop op dat je een model kiest dat een wisselende trillingsfrequentie uitzend. Zo voorkom je dat de mol aan de trillingen went en alsnog door je tuin heen blijft woelen.

Mollen verjagen met geurstoffen

Mollen hebben een hekel aan sterke geuren. Er zijn speciale geurzakjes ontwikkeld voor het verjagen van mollen. Dit zijn zakjes met een fijn poeder erin wat sterk ruikt. Zelf had ik laatst ook last van een mol in mijn gazon. Ik heb de geurzakjes van BSI aangeschaft. Deze geurzakjes plaats je door de molshoop open te maken, en het zakje erin te laten vallen. Dit zal een sterke geur verspreiden wat de mol niet lekker vind, en zal weg gaan. De geur is ongeveer 6 tot 8 weken werkzaam.

Molshoop
Molshoop
BSI geurzakjes
BSI Geurzakjes
Geurzakje plaatsen
Geurzakje plaatsen

Mollen verjagen met behulp van geluid

Mollen zijn bijna blind, maar kunnen wel heel goed horen om zijn prooi op te kunnen sporen. Daarom heeft een mol een hekel aan lawaai. Een goedkope en simpele manier van het verjagen van mollen is door middel van lege flessen. Je kunt een plastic fles zonder bodem op de kop in de molshoop steken. Dit zal ervoor zorgen dat de wind die langs de opening van de fles waait een geluid zal produceren wat mollen niet kunnen waarderen.

Mollen vangen met een klem

Mollenklem gemonteerd
Mollenklem in mollengang

Helaas een iets wat minder diervriendelijke manier is het vangen van mollen met behulp van een mollenklem. Deze klemmen zijn meestal gemaakt van metaal en hierdoor erg sterk. De mol zal dit niet overleven, en dit is dus de meest dieronvriendelijke manier van mollen bestrijden. Wij raden aan om eerst bovenstaande manieren te proberen.

Om een mollenklem goed zijn werk te laten doen dient deze op de juiste plek te worden gezet. Het gat waarom de klem moet staan moet groot genoeg zijn zodat hij dicht kan klappen. Zijn er meerdere gangen? Zet dan ook meerdere mollenklemmen neer.

Wanneer de mollenklem geplaatst is kun je deze voorzichtig afdekken met een bloempot of een emmer, zodat kleine kinderen of huisdieren er niet mee gaan spelen. Het op de juiste manier plaatsen van mollenklemmen vergt wat ervaring. Dus de kans bestaat dat je niet gelijk beet hebt. Mollenklemmen kun je hier op Bol.com bestellen .

Verschil tussen een mol en woelrat

Niet alleen mollen maar ook woelratten graven ondergrondse gangen met de daarbij komende hopen in het gazon. Voor de bestrijding maakt het geen verschil of het nou een mol of woelrat is, ze hebben dezelfde eigenschappen. Waar mollen geen schade aan zullen brengen aan je moestuin en planten, doen woelratten dit juist wel.

Bij de mol zit het gat naar het gangenstelsel midden in de hoop, en bij een woelrat vaak ernaast. Ook zijn de hopen van de woelrat wat kleiner en minder hoog dan die van een mol. Het verschil is soms ook te zien aan de structuur van de hoop, de molshoop heeft een wat ruwe structuur.

Als je zeker wilt weten om welk dier het gaat kun je de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) inschakelen, KAD is een onafhankelijke stichting die gespecialiseerd is in het kijken naar jouw plaagdier probleem. De kosten hiervan bedragen ongeveer €80. Sommige gemeentes hebben een uitgebreide service overeenkomst met het KAD. Het kan dan zo zijn dat determinatie dan zelfs gratis is. Bekijk hier of jouw gemeente een service overeenkomst heeft.

Hoe voorkom je mollen in de tuin?

Om mollen te voorkomen dienen er structurele maatregelen genomen te worden. Als je echt definitief van de mollen af wilt kun je mollengaas laten plaatsen onder het gazon of de tuin. Mollengaas zorgt ervoor dat de mol met zijn gangenstelsel niet meer onder het gazon door kan graven. Het nadeel hiervan is dat het duur is, en daarnaast veel werk is om aan te leggen.

Hieronder hebben wij nog een lijstje voor jou gemaakt met dingen die je kunt doen om mollen te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat er geen voedselvoorraden en groentevoorraden te vinden zijn.
  • Plaats een vlierhaag. Het wortelgestel vinden mollen stinken en is zeer warrig, wat ervoor zorgt dat de toegang tot het gazon of de moestuin wordt bemoeilijkt.
  • Jaarlijks de grond om spitten verstoort zowel mollen als woelmuizen, en is daarnaast ook bevorderend voor de bodemkwaliteit.

Plaats een reactie