Emelten in het gazon bestrijden – Een complete gids

Emelten kunnen een lastig probleem vormen voor het gazon. Ze beschadigen het gazon door de wortels van het gras op te eten, waardoor er gele en kale plekken ontstaan. In dit artikel bekijken we wat emelten precies zijn, zoeken we uit wat de verschillen tussen emelten en engerlingen zijn, hoe je ze kunt voorkomen en verhelpen en geven we je wat tips om het gazon te herstellen als je er vanaf bent.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van langpootmuggen, die behoren tot de familie Tipulidae. Deze insecten zijn meestal grijs of bruin van kleur en hebben een wormachtig uiterlijk. Ze zijn doorgaans tussen de 1 en 5 cm lang en leven vooral in de bodem. Emelten voeden zich met de wortels van gras, waardoor ze een probleem kunnen vormen voor het gazon. Daarom is het belangrijk om ook preventief maatregelen te nemen om een overvloed aan emelten te voorkomen.

Preventieve maatregelen om emelten te voorkomen

Aaltjes van EcoStyle

Het voorkomen van een emeltenplaag is gemakkelijker dan het bestrijden ervan. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals het goed onderhouden van je gazon en het verminderen van overbewatering, kan de aantrekkingskracht voor langpootmuggen verminderen en daarmee ook de kans op emeltenlarven. Langpootmuggen houden er van om eitjes te leggen in een vochtig gazon.

Aan het einde van de zomer zijn er vaak veel langpootmuggen te zien rondom jou tuin. Dit is dan ook het moment dat ze eitjes gaan leggen. Wanneer je dit merkt kun je preventieve maatregelen gaan nemen. Dit kan in de vorm van aaltjes op het gazon aan te brengen. Hierover lees je later meer.

Emelten opsporen

Emelten leven vooral ’s nachts boven de grond, dus zul je ze niet zo snel tegenkomen overdags. Ze eten graswortels en bladgroen. Dit bijten ze af en trekken ze mee onder de grond. Hierdoor ontstaan er kale plekken in het gazon.

Als je de emelten wilt opsporen kun je onder de grasmat kijken. Doe je dit liever niet? Dan kun je eens proberen ’s nachts een zwart zeil over het gazon spannen. De emelten weten dan niet dat het dag wordt en zullen boven de grond blijven. Emelten hebben het liefst een vochtige grond, eventueel kun je hiermee rekening houden door het zeil te aan te brengen als het een dagje heeft geregend.

Verschil emelten en engerlingen

Emelten worden soms verward met engerlingen omdat beide larven zijn van insecten die gazons kunnen beschadigen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is hun afkomst. Zoals we eerder bespraken, zijn emelten de larven van langpootmuggen, terwijl engerlingen de larven zijn van kevers, zoals de meikever en junikever. De bestrijdingsmethoden voor deze plagen kunnen verschillen, dus het is belangrijk om goed te weten van welk soort je last hebt in jou gazon.

Emelten zijn donkerbruin of donkergrijs van kleur, waar engerlingen een stuk lichter zijn en meer een wit lichaam hebben met en donkere kop. Daarnaast hebben emelten geen pootjes, terwijl de engerling dit wel heeft.

TIP: Wil je weten hoe en wanneer je het gazon moet onderhouden? Download dan onze handige gazon onderhoudskalender.

Hoe kun je emelten bestrijden?

Je weet nu dat het belangrijk is om emelten op tijd te bestrijden. Hiervoor is eigenlijk maar één jusite manier, en deze hebben wij voor jou uitgelegd hieronder.

Biologisch bestrijden

Biologische bestrijdingsmethoden zijn milieuvriendelijk en veilig voor mensen, huisdieren en andere nuttige insecten. Een goed werkende biologische methode om emelten te bestrijden is door het gebruik van aaltjes.

Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de emelt, in de vorm van hele kleine wormpjes. Ze zullen de emelten als een soort parasiet indringen en hem van binnenuit gebruiken als voedselbron en broedkamer. Nieuwe aaltjes vormen zich in het dode lichaam van de emelten. Hierdoor zullen er alleen maar meer aaltjes bijkomen en de emelten in jou gazon in enkele dagen uitsterven.

Daarnaast kun je als extra nog proberen vogels aan te trekken tot jou tuin. Merels en spreeuwen zijn dol op emelten. Door vogelvriendelijke planten en struiken in de buurt van je gazon te plaatsen, trek je deze natuurlijke roofdieren aan. Het chemisch bestrijden van emelten is niet toegestaan, daarom is het bestrijden met aaltjes de enige correcte manier.

Schade door emelten aan het gazon

Schade herstellen met aaltjes

Als je schade aan je gazon hebt wilt je natuurlijk uitsluiten of dit komt door emelten. Maar, wat voor schade brengen emelten nou aan in het gazon?

Emelten eten zoals je al gelezen hebt onder andere de graswortels op. Hierdoor ontstaan er gele en/of kale plekken in het gazon. Wanneer er echt emelten in je gazon zitten zul je ook last hebben van veel langpootmuggen in de tuin.

Naast schade aan het gazon zijn er nog wat alarmerende punten die kunnen duiden op emelten in jou gazon. Namelijk als je veel vogels, en vooral spreeuwen rondom jou tuin ziet kan dit een teken zijn van emelten in het gazon. Daarnaast kun je ook kleine gaatjes in het gazon hebben, dit zijn de gaatjes waardoor de emelt naar boven en naar beneden de grond weer in kruipt.

Gazon herstellen na emelten

Als je eindelijk van de emelten af bent wil je graag het gazon herstellen. Het herstellen van de kale plekken in het gazon vergt wat aandacht. Je zal hier ook wat tuingereedschap voor nodig hebben. Hieronder hebben wij een kort stappenplan gemaakt om jou te helpen met het herstel.

  • Begin met het maaien van het gazon, maai het gras terug tot ongeveer 35 a 40 millimeter.
  • Verwijder grasresten, takken en bladeren van het gazon.
  • Hark vervolgens de grond op de kale plekken los, en neem daarbij het oude gras wat er nog aanwezig is op de kale plek weg. Met de hark kun je ook eventuele oneffenheden gelijkmaken.
  • Zaai vervolgens de kale plek in met herstel-graszaad. Het beste is om snel kiemend graszaad te gebruiken. Dit zorgt er voor dat de kale plekken zo snel mogelijk weer dichtgroeien. Hierin zit graszaad dat snel zal ontkiemen en daarnaast een meststof in zich heeft voor de wortelontwikkeling.
  • Hark hierna het zaadmengsel zachtjes in, en druk het geheel stevig aan.
  • Als laatste bewater je de gezaaide plek goed. Ook in de opvolgende dagen na het zaaien geef je de ingezaaide plek genoeg water. Let wel op dat je niet te veel water geeft, je wilt niet dat je graszaad wegspoelt.

Conclusie

Het bestrijden van emelten in je gazon kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en aanpak kun je je gazon weer gezond en mooi maken. Je weet nu dat je biologische bestrijdings methoden kunt gebruiken om de emelten te bestrijden. Het voorkomen dat emelten zich in jou gazon nestelen blijft natuurlijk het beste voor het behoud van een mooi gazon, dus blijf zorgen voor je gazon en houd het gezond. Met deze tips kun je binnenkort weer genieten van een prachtig groen gazon zonder emeltenplagen!

Plaats een reactie