Onkruidbrander, kies je gas of elektrisch?

Kinzo onkruidbrander

Het gezegde “onkruid vergaat niet” heeft meestal niet zo’n positieve betekenis. Het feit dat onkruid niet vergaat, kan namelijk ook erg frustrerend zijn. Menig tuinliefhebber kijkt elk jaar weer op tegen de vervelende klus om het onkruid weg te halen. Hoe goed je het onkruid het jaar ervoor ook weg hebt gehaald, binnen no time begint het weer te groeien. Vandaar dus ook het gezegde onkruid vergaat niet. Het blijft maar komen en komen. Om jou te helpen dit klusje te klaren zijn er onkruidbranders in het leven geroepen. Mocht je hier nog niet bekend mee zijn, dan wil ik je in dit artikel graag uitleggen hoe een onkruidbrander werkt. Na het lezen van dit artikel kun jij hopelijk een keuze maken tussen de verschillende gasbranders en kun jij het gevecht met het onkruid met twee vingers in de neus aan.

Wat is een onkruidbrander?

Onkruid in de tuin en tussen de tegels is bijna onvermijdelijk. Vaak zit je uren op je hurken om met je handen het onkruid tussen de tegels te verwijderen. Gelukkig zijn er ook onkruidbranders te koop. Zoals je waarschijnlijk al doorhebt, brand een onkruidbrander het onkruid weg. Dit kan met een gasbrander en met een elektrische brander. Over deze twee verschillende soorten zal ik je later in dit artikel meer vertellen. 

Een onkruidbrander is gereedschap om onkruid mee te verwijderen. Door de hitte die van de brander afkomt wordt het onkruid tot in de wortel vernietigd. Vroeger werden er veel chemische middelen gebruikt om onkruid mee te verdelgen, maar dat is inmiddels door veel gemeentes verboden. Al die chemische onkruidverdelgers zijn ook niet echt bevorderlijk voor het milieu.

Waarom kiezen voor een onkruidbrander?

Het gebruik van een onkruidbrander brengt verschillende voordelen met zich mee. Een aantal van deze voordelen heb je hierboven al kunnen lezen. Door het gebruik van een brander in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen ben je een stuk milieubewuster bezig. Hierdoor is het voor mensen met huisdieren ook een veel veiliger alternatief. Een hond of kat kan namelijk gemakkelijk door de tuin blijven lopen, zonder dat je in de gaten hoeft te houden of ze aan de chemische middelen gaan snuffelen. 

Doordat een onkruidbrander veel effectiever is, scheelt dit je elk jaar weer wat meer tijd. Zoals ik al eerder zei wordt het onkruid tot aan de wortel vernietigd door de hitte van de brander. Hierdoor heb je, na een aantal keren de onkruidbrander te hebben gebruikt, minder kans op terugkeer van het onkruid. Bij het met de hand verwijderen van het onkruid, blijven er vaak nog resten van de wortels over tussen de tegels. Hierdoor kan dit veel sneller en vaker terug groeien. 

Een ander voordeel waardoor het aanschaffen van een onkruidbrander zeker geen slechte keuze is, is de snelheid. Dit gaat natuurlijk hand in hand met de effectiviteit van de brander. Binnen een paar seconden vernietig je de celwand van het onkruid. Vervolgens droogt dit uit en uiteindelijk sterft het af. Je bent dus geen uren meer bezig met het manueel verwijderen van het onkruid.

Welke soorten onkruidbranders zijn er?

Onkruidbranders kunnen we in twee verschillende soorten verdelen. Je hebt namelijk onkruidbranders die op gas werken en onkruidbranders die elektrisch zijn. Beide hebben ze eigen voor- en nadelen. Graag wil ik je uitleggen wat de verschillen zijn tussen deze twee.

Gas onkruidbrander

Gasflessen onkruidbrander
Veelgebruikte gasflessen bij een onkruidbrander op gas

Een gas onkruidbrander werkt logischerwijs op gas. Hierdoor komt er dus ook een echte vlam uit de brander. Meestal wordt er gebruik gemaakt van propaan, butaan of een combinatie van deze twee gassen. Je gebruikt de gasbrander door een gasflesje of grote gasfles op het apparaat aan te sluiten en de gastoevoer te openen. Hierdoor ontstaat er een vlam waarmee je vervolgens het onkruid kunt wegbranden. 

Doordat de brander werkt aan de hand van een gasfles kun je gemakkelijk overal in de tuin rondlopen. Je bent dus niet afhankelijk van een stopcontact. Waar je wel op moet letten bij een gas onkruidbrander is het gewicht. Hoe groter de gasfles, hoe zwaarder het gewicht van de onkruidbrander is. Zodra de gasfles leeg is moet je deze weer bijvullen of vervangen.

Bekijk ook mijn lijst met de top 4 beste onkruidbranders op gas.

Elektrische onkruidbrander

Een andere soort onkruidbrander is degene die werkt op elektriciteit. Vooral voor mensen die geen zin hebben om met grote en zware gasflessen te lopen is dit een echte uitvinding. Een elektrische gasbrander is namelijk een stuk lichter in gewicht. Omdat deze brander op elektriciteit werkt is er geen sprake van een echte vlam. Door thermische schokken van wel 600 graden gaan de celwanden van het onkruid kapot en steven deze vervolgens af. Het werken met een elektrische onkruidbrander is een tikkeltje veiliger dan een gasbrander. Daarnaast moet je wel rekening houden met de lengte van het snoer naar het stopcontact, vooral als je een wat grotere tuin hebt.

Wil je weten welke onkruidbrander het best bij jou past? Lees dan eens meer informatie over de top 6 beste elektrische onkruidbranders.

Hoe gebruik je een onkruidbrander?

Zoals je weet verbrand een onkruidbrander het onkruid tot in de wortel. Je kunt de brander het beste op een afstand van ongeveer 10 tot 15 centimeter van het plantje houden. Dit hoeft maar voor een aantal seconden. Wel is het belangrijk dat je het onkruid goed verbrand. Ga hier dus niet een beetje overheen waaien, maar richt de vlam wel goed op het onkruid. Waarschijnlijk zul je direct na het branden nog geen verschil zien in het onkruid, maar na een aantal dagen zul je zien dat het plantje begint uit te drogen. Dat is een goed teken. Mocht je toch zien dat er een aantal plantjes blijven staan, dan kun je de behandeling gerust nog eens herhalen. Normaal duurt het namelijk niet lang voordat het onkruid het echt opgeeft. 

Wanneer je een onkruidbrander precies gebruikt is ook wel belangrijk om te weten. Net zoals dat sommige planten een bepaalde snoeitijd hebben, heeft ook onkruid een bepaalde tijd waarop je het beste de behandeling kunt inzetten. Vooral na veel regenval, maar ook zon en warmte zul je merken dat het onkruid binnen een mum van tijd tussen de tegels uitspringt. Dit is vooral rond het voorjaar. In het voorjaar is het dan ook slim om met een onkruidbrander aan de gang te gaan. In de zomer kun je de onkruidbrander nog een paar keer aan het werk zetten om ervoor te zorgen dat het onkruid zo goed als definitief afsterft. 

Een voorbeeld van een gas onkruidbrander is de Kinzo onkruidbrander op gas. Klinkt dit je goed in de oren? Lees dan onze review en ervaringen over het gebruik van deze brander.

Onkruidbrander
Onkruidbrander op gas in actie

Waar moet je op letten bij het branden van onkruid?

Zoals je waarschijnlijk wel kunt stellen is het gebruik van gasflessen en vlammen niet zonder risico. Je moet hier daarom ook erg zorgvuldig mee omgaan. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid en gezondheid van de rest van je tuin. De belangrijkste punten waar je op moet letten bij het gebruik van een onkruidbrander heb ik voor je op een rijtje gezet. Lees dit goed door voordat je voor het eerst gebruikt maakt van een onkruidbrander.

  • Vermijd contact met gras en droge planten: Onkruid verbranden is natuurlijk een goed idee, maar het verbranden van de rest van je gazon is niet zo prettig. Vermijd daarom te allen tijde contact met droge planten en gras om de rest van je tuin veilig te stellen.
  • Blijf uit de buurt bij muren: Dit klinkt misschien niet heel logisch, maar de isolatie achter de muren van je huis kunnen wellicht vlamvatten door de hitte van de brander als deze te dichtbij is. Pas hier dus mee op.
  • Gebruik de brander gericht: Vooral bij een gasbrander is het belangrijk dat je alleen richt op het onkruid. Doordat de gasbrander niet zo goed geconcentreerd hitte kan afgeven als een elektrische brander, kunnen omringende planten soms veel hitte opvangen.
  • Zorg dat je voldoende gas hebt: Bij een gasbrander is het van belang dat je genoeg gas ter beschikking hebt. Niets is zo vervelend om met een lege gasfles te zitten terwijl je nog een deel van het onkruid moet behandelen. Zorg daarom altijd dat je een reserve fles hebt.
  • Let op de lengte van het snoer: heb je een grotere tuin? Zorg dan dat je bij het gebruik van een elektrische onkruidbrander genoeg stopcontacten in de tuin hebt om tussen te switchen of dat je gebruikmaakt van een verlengsnoer. Zo weet je zeker dat je de volledige tuin kunt behandelen.

Conclusie

Het gebruik van een onkruidbrander gas of elektrisch is een verademing voor veel tuinliefhebbers. Het scheelt ontzettend veel tijd vergeleken met het manueel verwijderen van onkruid. Wil jij graag vrij kunnen rondlopen dat is een gas onkruidbrander ideaal voor jou. Wil jij liever niet te veel gewicht tillen en met een geconcentreerde vlam het onkruid behandelen? Dan is juist een elektrische brander meer voor jou geschikt. Hoe je het ook wendt of keert. Het gebruik van een onkruidbrander is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je humeur. Niets gaat namelijk boven een strakke tuin zonder ongevraagd onkruid.

Plaats een reactie