Beste elektrische onkruidbrander? Onze top 6!

Het bestrijden van onkruid met een onkruidbrander wordt gezien als een van de meest milieuvriendelijke manieren van onkruidbestrijding. Door als het ware de plant te verhitten vernietigt dit de celstructuur van de plant. Hierdoor zal de plant uitdrogen en vergaan.

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een onkruidbrander. Deze punten hebben wij meegenomen in ons artikel over de top 6 beste elektrische onkruidbranders.

Top 6 elektrische onkruidbranders van dit moment

Welke onkruidbranders hebben wij getest?

1. Hyundai elektrische onkruidbrander / barbecue aansteker – 3-functies 2000W

Hyundai onkruidbrander

De Hyundai elektrische onkruidbrander is onze favoriet! Door zijn lichte gewicht verwijder je makkelijk het onkruid op een duurzame wijze. Door de brander enkele seconden boven het onkruid te houden zal de celstructuur vernietigen en het onkruid zal uitdrogen en afsterven. Met een temperatuur van 600°C verbrand het onkruid snel en is het later makkelijk tussen de tegels of stenen uit te halen. Als het onkruid wat groter of dikker van vorm is kan het voorkomen dat het proces nogmaals herhaald dient te worden. Maar uiteindelijk zal ook het sterkere onkruid afsterven.

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een beker gevormd mondstuk, zul je niet zo snel de naastgelegen heg of plant verbranden. Wat een bijkomend voordeel is van dit mondstuk, is dat hij ook gebruikt kan worden als aansteker voor de barbecue. Doordat de temperatuur regelbaar is vanaf 50°C kun je hem ook gebruiken voor het afbranden van verf. Deze onkruidbrander heeft een afkoeltijd van 15 minuten, hierna kun je de steel afnemen en het geheel compact opbergen.

2. Hofftech Weed Burner

Hofftech onkruidbrander

Onkruid is een grote ergernis van vele mensen. Met de Hofftech Weed Burner Elektrische Onkruidbrander is dat verleden tijd. Ondanks dat onkruid verwijderen niet altijd de leukste klus in de tuin is, hebben ze tijdens het ontwerp van de Hofftech onkruid brander er over na gedacht om dit zo makkelijk mogelijk te maken. Dit is echt een ideale onkruidbrander waarmee je kunt werken zonder te bukken en zonder gif te gebruiken.

Doordat deze onkruidbrander met hitte werkt hoef je het onkruid maar enkele seconden bloot te stellen aan een temperatuur van 650°C. De celstructuur zal afgebroken worden en het onkruid zal verwelken.

Voor de veiligheid is het belangrijk dat je het apparaat nooit te lang op één plek houdt, maximaal 8 seconden op dezelfde plek. Let er ook goed op dat het mondstuk zeer heet wordt, en daarom bij onvakkundig gebruik ook naastgelegen schuttingen of planten kan verbranden. Zorg ervoor dat de onkruidbrander na gebruik minimaal 15 minuten afgekoeld is voordat je hem opbergt.

3. Hozelock Green Power Evolution

Hozelock onkruidbrander

Een prachtige naam van deze Hozelock, namelijk de Green Power Evolution. Hij maakt zijn naam zeker waar. Met deze onkruidbrander bestrijd je gemakkelijk onkruid in het gazon, bloembed of tussen de tegels.

Dit alles zonder gebruik van chemische middelen, gas of open vlam. Een bijkomend voordeel is dat dit apparaat ook geschikt is om de barbecue mee aan te steken.

Voor het vernietigen van onkruid wordt er gebruik gemaakt van hitte. Door het te behandelen onkruid bloot te stellen aan extreme hitte (600°C) worden de plantencellen tot in het diepste van de wortelhaartjes afgebroken, en zullen kort daarna afsterven. Een aantal dagen later kun je het onkruid gemakkelijk wegvegen.

Een groot voordeel van dit model is dat er een beschermkap om het hitte-element heen zit. Hierdoor kun je efficiënt en nauwkeurig werken zonder andere planten te beschadigen. Na het gebruik kun je het apparaat afkoelen door de ventilatiestand te gebruiken. Door hier gebruik van te maken kun je na het bestrijden van onkruid het apparaat weer snek opbergen. Deze ventilatiestand maakt de Hozelock Green Power Evolution de beste in zijn soort.

Dit model valt in de wat hogere prijsklasse (€65-70), maar dit komt uiteindelijk wel terug in de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit.

4. Powerplus POWXG6601

Met deze elektrische onkruidbrander van Powerplus bestrijd je onkruid op een snelle en efficiënte manier, zonder gebruik te maken van gas of open vlam. Deze onkruidbrander is erg geschikt om onkruid te branden op terrassen, de oprit, parkeerplaats of in de tuin.

Me de hoge temperatuur van 600°C brand je na 5 á 10 seconden het onkruid weg. Het sterft af en verdroogd. Een paar dagen later kun je het makkelijk opruimen. Een groot voordeel van deze onkruidbrander is dat de lente 115 cm bedraagt. Dit zorgt ervoor dat je nooit hoeft te bukken, zelf niet als je wat langer bent.

Dit model is veilig in gebruik doordat er geen open vlam aanwezig is. Dit maakt ook dat hij lichter is dan een onkruidbrander op gas. Door het efficiënte mondstuk kun je heel nauwkeurig werken. Na gebruik kan hij afkoelen in de bijgeleverde voetsteun.

5. Kinzo Garden

Kinzo onkruidbrander

Met de Kinzo Garden onkruidbrander ben jij snel en gemakkelijk af van dat vervelende onkruid in je tuin. Je gebruikt met dit model geen bestrijdingsmiddelen. Ook hoef je niet op je knieën want dit model is 98 cm lang, wel zo fijn voor je rug.

Hoe werkt het? Een elektrische onkruidbrander bestrijdt onkruid met een elektrisch warm gemaakte lucht. Door deze stroom hete lucht wordt de celstructuur vernietigd. De plant zal zodanig beschadigen dat hij uitdroogt en verdwijnt na een paar dagen. Heb je last van wat hardnekkiger onkruid? Dan bestaat de kant dat je het gehele procent nog eens dient te herhalen. Het beste resultaat bereik je door het apparaat te gebruiken op droge en zonnige dagen, wanneer de wortels niet gevoed worden door vocht.

Deze onkruidbrander is multifunctioneel inzetbaar. Je kunt hem namelijk ook gebruiken om de houtskoolbarbecue mee aan te steken. Voor deze toepassing is een speciaal mondstuk ingegrepen. Door dit mondstuk gedeeltelijk in de houtskool te duwen zal dit beginnen te gloeien en branden. Ben je klaar met de onkruidbrander? Laat hem dan ten minste afkoelen tot op de ingebouwde standaard in temperatuurstand 1.

6. Wolfgang onkruidbrander

De onkruidbrander van Wolfgang is een elektrische variant waarmee je snel en gemakkelijk onkruid verwijderd. Het handige van dit type is dat de steel uitschuifbaar is. Hierdoor is deze onkruidbrander geschikt voor zowel lange als korte gebruikers.

Ook is dit type te gebruiken voor het veilig aansteken ven de barbecue, door de lange steel.

Belangrijkste eigenschappen van een onkruidbrander

Het aller belangrijkste is natuurlijk de eigenschap om onkruid te verbranden. Maar daarnaast heeft een onkruidbrander nog wat handige eigenschappen, en die lees je hieronder.

Onkruidbrander elektrisch of op gas

Bij de aanschaf van een onkruidbrander is er keuze uit twee verschillende soorten: Elektrisch of op gas. Vaak wordt er voor een onkruidbrander op gas gekozen als de oppervlakte wat groter is, of als er geen stroom in de buurt is om een elektrische onkruidbrander aan te sluiten.

Veiligheid

De veiligheid is zeker iets om in acht te nemen tijdens het werken met een onkruidbrander. Omdat er tijdens het proces erg veel hitte vrijkomt is het belangrijk dat je geen onkruid wegbrandt naast een heg of struik in de droge zomerperiode. Zonder dat je het weet kan de heg vlam vatten, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wij raden aan om tijdens het onkruidbranden gebruik te maken van stevige leren schoenen, en het liefst werkschoenen. Dit zorgt ervoor dat jij nooit je voeten zult verbranden tijdens het bestrijden van onkruid. Dit is eigenlijk hetzelfde principe wat wordt toegepast in Azië, Zuid Amerika en Spanje. Om de akkers weer vruchtbaar te maken worden deze na de oogst volledig plat gebrand voor het volgende oogst seizoen. Het principe van deze onkruidbrander is hetzelfde, maar dan toegepast op een wat kleinere schaal.

Multifunctioneel

Zoals we eerder vertelde is een elektrische onkruidbrander een multifunctioneel apparaat. Zelf in de winter als het onkruid niet groeit, kan hij handig van pas komen. Is het voetpad naar de voordeur of brievenbus besneeuwt of bevroren? Dan kun je het pad ontdooien met de onkruidbrander.

Conclusie

Na het beoordelen van een aantal elektrische onkruidbranders, vinden wij de Hyundai elektrische onkruidbrander de beste. De prijs/kwaliteit verhouding is erg goed. Daarnaast weet je nu de eigenschappen en aandachtspunten van een onkruidbrander. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met de aankoopkeuze van een onkruidbrander. Heb je nog op of aanmerkingen? Laat dat dan hieronder in de reacties weten.

Wil je toch liever een onkruidbrander op gas aanschaffen? Bekijk dan onze top 4 beste onkruidbranders op gas.

Plaats een reactie