Hoe kan jij het beste jouw tuin besproeien?

Het onderhouden van je tuin is voor veel mensen een belangrijk iets. Wanneer jouw tuin er goed uitziet, zullen veel mensen het met mij eens zijn dat jij jezelf ook beter zult voelen. Toch is het soms erg veel werk om jouw tuin op een goede manier te onderhouden. Vaak gebeurt het dan ook dat er fouten worden gemaakt bij het onderhoud. Daardoor wordt soms niet het maximale uit de tuin gehaald en ligt deze er vaak niet zo mooi bij als dat zou kunnen. Dat is erg jammer. Daarom zal ik in dit artikel uitleggen hoe jij het beste jouw tuin kunt besproeien, een essentieel onderdeel van het onderhouden van jouw tuin.

Ook ik ben erg graag in de tuin. Je kan mij er dan ook regelmatig vinden. Nadeel is wel dat als jij een mooie tuin wilt behouden, dit veel onderhoud kan vergen. Toch geeft het ook wel voldoening, wanneer jouw tuin er prachtig bij ligt. Het sproeien van mijn tuin is iets wat hier veel aan bij draagt, echter heb ik ook lang niet altijd zin om steeds maar weer te sproeien. Daarom is het ook belangrijk, dat als je het doet, dat jij het goed doet. Als je het dan vervolgens goed doet, ligt jouw tuin er ook in hele droge periodes er mooi bij.

Mogelijkheden om de tuin te besproeien

Het moge duidelijk zijn dat jouw tuin water nodig heeft. Om de tuin dan ook daadwerkelijk te voorzien van water zijn er verschillende mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is waarschijnlijk ook de optie die het meest wordt toegepast. Dan hebben we het over het besproeien van jouw tuin door middel van een tuinslang, of een zwenksproeier die aangesloten is op leidingwater. Dit is misschien de meest makkelijke oplossing als je even snel je tuin wilt besproeien, maar niet altijd de beste. In de zomermaanden kan je dan bijvoorbeeld wezenlijk bijdragen aan een watertekort.

Een andere optie die je hebt is een stuk duurzamer. Dit is door middel van het gebruiken van regenwater dat jij gedurende het jaar hebt opgevangen, met bijvoorbeeld een regenton. Op die manier heb je voor de zomer een goede voorraad aan water, zonder dat jij hiervoor leidingwater hoeft te gebruiken. Een andere mogelijkheid is nog het aanleggen van automatische sproeiers in jouw tuin. Deze optie is daarentegen wel wat duurder om te realiseren. Het voordeel hiervan is wel dat het jouzelf wat werk bespaart, omdat het sproeien voor jou gedaan wordt. Heb je dus geen zin om steeds jouw tuin te besproeien en heb je geld ervoor over om dit te automatiseren, is dit een goede optie voor jou.  

Het geel kleuren van het gazon door de warmte

Met name in de zomer kan het erg warm worden. Deze hoge temperaturen zijn nou niet bepaald bevorderlijk voor de tuin. Ook jouw gazon zal hier last van ondervinden, en in het ergste geval kan en extreme droogte ontstaan. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat het mooie groene gras verkleurt naar een gelige kleur. Dit staat natuurlijk een stuk minder mooi en strak. Mocht jij willen voorkomen dat jouw groene gazon geel kleurt, is daar een simpele oplossing voor. Je zult dan vaker moeten sproeien. Mocht het geval zo zijn dat jij wél vaak sproeit, maar het gras kleurt alsnog geel, dan kan het zijn dat jij te kort sproeit. Dan is de kans op verkleuring relatief groot, omdat het gras niet genoeg water krijgt. Het is dan ook beter om 2 of 3 keer per week lang te sproeien, dan iedere dag wat korter. Op die manier verklein je de kans op verkleuring van jouw gras.

Toch hoeft het lang niet altijd een ramp te zijn wanneer jouw gras geel kleurt in plaats van groen. In de warme zomermaanden verbruikt iedereen veel meer water dan normaal het geval zou zijn. In zo’n periode kan er een watertekort ontstaan. Jij kan dan helpen om dit tegen te gaan, door jouw tuin niet regelmatig te besproeien. Uiteindelijk zal jouw gras toch wel weer groen kleuren.

Wanneer en hoe moet je de tuin sproeien?

Gieter

Dit is de vraag waar veel mensen te weinig over nadenken. Ze gaan dan gewoon sproeien wanneer hun het beste uitkomt, terwijl dat niet eens het beste is voor de tuin. Daarom zal ik hieronder uitleggen wanneer en hoe jij het beste jouw tuin kan besproeien.

Op de vraag wanneer jij het beste jouw tuin kunt besproeien, kan je simpel en kort een antwoord geven. Over het algemeen is het namelijk het beste voor jouw tuin om vroeg in de ochtend te sproeien. Dan heeft het water namelijk voldoende tijd om de grond in te trekken.

Het is natuurlijk ook te begrijpen als jij niet zo’n ochtendmens bent en dus geen zin hebt om vroeg in de ochtend jouw bed uit te komen om de tuin te gaan besproeien. Dan heb jij ook nog de optie om te gaan sproeien vroeg in de avond. Daar moet wel bij worden gezegd dat jij dan rekening moet houden met dat jij zorgt dat de planten voldoende de tijd hebben om te drogen voor de nacht. Hou jij hier geen rekening mee, loop je risico op schimmelvorming en dat wil je natuurlijk niet. Op de vraag hoe jij het beste je tuin kunt besproeien, is wat lastiger antwoord te geven. Dat komt omdat iedereen op zijn eigen manier zijn of haar tuin voorziet van water. Belangrijk is om rekening te houden met de andere factoren die in dit artikel worden genoemd. Dus wanneer, hoelang en hoeveel jij moet sproeien. Zorg er daarnaast voor dat je het water een beetje verdeelt over de tuin.

Hoelang en hoeveel moet je de tuin of gazon besproeien?

Dan rest ook nog de vraag hoelang en hoeveel je de tuin of gazon moet besproeien. Ook deze vragen zullen nu worden beantwoord.

Op de vraag hoelang je moet sproeien is ook vrij eenvoudig antwoord te geven. Veel mensen vinden het na een halfuurtje wel voldoende en houden er vervolgens mee op. Een halfuurtje is echter niet voldoende als jij wilt dat jouw tuin er goed bij blijft liggen. Een goede richtlijn is twee uur. Na die periode heb jij waarschijnlijk genoeg water gesproeid, ook al kan je jouw tuin haast niet genoeg besproeien.

De richtlijn voor hoeveel jij de tuin moet besproeien, is ook een beetje afhankelijk van jouw tuin. Een richtlijn is daarom ook lastig te geven. Echter als dit toch gedaan moet worden, is 10 tot 15 millimeter een goede hoeveelheid om aan te houden.

Tips voor het besproeien van jouw tuin

Als jij rekening houdt met de factoren die in dit artikel benoemd worden, is de kans aanzienlijk dat jouw tuin er goed bij zal liggen gedurende het hele jaar. Om je hierbij te helpen, zal ik hieronder nog een aantal tips met je delen.

De eerste tip is om de mogelijkheid te bekijken voor het aanschaffen van een regenton. Door regenwater met een regenton op te vangen, kan je het gehele jaar regenwater gebruiken om te sproeien en daar heb je daar vooral in de zomermaanden profijt van. Dan hoef jij namelijk geen leidingwater te gebruiken en bespaar je daarmee ook op de kosten voor water.

Daarnaast is het aan te raden om bij het sproeien gebruik te maken van een regenmeter. Deze plaats je dan in het gebied waar jij gaat sproeien. Tenslotte is het nog verstandig om gebruik te maken van de juiste sproeier. Wanneer je een kleine tuin hebt, is een handsproeier vaak de beste optie. Zo verspil je bijvoorbeeld geen water door ook de tegels nat te maken. Voor een middelgrote tuin is het aan te raden om een zwenksproeier te gebruiken en voor een grote tuin is een kanonsproeier de beste optie.

Conclusie

Om jouw tuin iedere dag van het jaar mooi te houden, is het besproeien van jouw tuin in de zomermaanden essentieel. Zo overleeft jouw tuin en/of gazon ook de droogste periodes. Als je dan sproeit, moet je het ook goed doen. Daarom hoop ik dat dit artikel jou daarmee geholpen heeft en ook jouw tuin strak blijft!

Plaats een reactie