Regenwater opvangen om te gebruiken in de tuin

Zoals elke Nederlander weet regent het nog wel eens in Nederland. Daarom is het opvangen van regenwater een slim idee. Jaarlijks word er gemiddeld 1.250 liter kraanwater per huishouden gebruikt om de tuin water te geven. Door regenwater op te vangen met een regenton is dit niet meer nodig. Dat is ook nog eens goed voor het milieu.

Regenwater opvangen met een regenton

Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De meest gebruikte en efficiënte manier is door middel van een regenton. Regentonnen zijn er in hout en kunststof, en in verschillende maten en kleuren te krijgen. Ook voor de kleinere tuin of terras zijn er regentonnen te koop. Wij raden aan om een regenton te kiezen met een kraantje, omdat het water van boven uit de regenton scheppen nogal zwaar kan zijn, vooral als het waterpeil laag staat. Door de regenton op een verhoging te plaatsen kan er makkelijk een gieter onder om deze te vullen met een kraantje. Dat scheelt verspilling en werkt makkelijker.

Om overlopen van de regenton te voorkomen kun je een regenton met vulautomaat aangesloten op de regenpijp gebruiken. Als de regenton vol zit zal het overtollige regenwater via de regenpijp weglopen. Heeft je regenton geen vulautomaat dan kun je gebruik maken van een overloop. Op deze manier kun je het water wat niet meer in de regenton past het overtollige water afvoeren de tuin in.

Regenton aansluiten op regenpijp

Sommige regentonnen zijn lastig aan te sluiten, en dat vergt wat praktische kennis. Vertrouw je het niet? laat je regenton dan aansluiten door de loodgieter of een expert.

Wil je wel zelf de regenton aansluiten, gebruik dan onderstaande stappen om een regenton aan te sluiten door een stuk uit de regenpijn te zagen.

Regenwater opvangen regenton
  • Begin met het opmeten van de regenpijp diameter, de doorsnee maat is 80mm.
  • Zorg dat de regenton waterpas en op hoogte staat.
  • Meet de afstand tussen de grond en het begin van de inlaat opening op de regenton, gebruik deze afstand om af te tekenen op de regenpijp.
  • Zaag op deze streep de regenpijn door. Bij een regenpijp met een diameter van 80 cm één cm lager. Tip: gebruik geen ijzerzaag, maar een handzaag. Hiermee maak je mooie rechte sneden.
  • Zaag van de bovenste regenpijp nog ongeveer 5 cm af. Tip: het is makkelijk om de regenpijp beugels los te nemen zodat er meer ruimte ontstaat om te zagen.
  • Plaats de vulautomaat om de regenpijp, en monteer het uitlooppijpje. Zaag eventueel het uitlooppijpje op maat zodat de regenton niet te ver weg van de regenpijp staat.
  • Als alles past kun je het uitlooppijpje lichtjes opschuren met een fijne korrel schuurpapier en vastlijmen met harde PVC lijm.

Beste koop Harcostar regenton 227 liter – Groen

De Harcostar regenton is een veelgebruikte regenton en is makkelijk aan te sluiten met bovengenoemde stappen. De regenton is gemaakt van gerecycled plastic. En heeft een kunststof deksel, om te voorkomen dat het een dodelijke afloop heeft voor insecten en dieren. Hierdoor komt er ook geen vuil zoals bladeren in de regenton. Hij wordt geleverd met een zwarte aftapkraan die eventueel ook geschikt is voor koppelstukken van bijvoorbeeld Gardena. Deze regenton is weerbestendig. Let er wel op dat in de winter de regenton afgetapt dient te worden.

Plaats een reactie