Hoe ga je om met extreme droogte in de tuin?

Extreme droogte in de tuin is erg vervelend. De tuin is namelijk voor veel mensen een plek waar ze graag komen om even tot rust te komen, of de groene vingers even te laten werken. Als er zich dan iets voordoet wat dit kan belemmeren, is dat iets wat jij snel op zal willen lossen. Extreme droogte is een voorbeeld van zo’n probleem. Veel mensen laten het er in dat geval maar bij zitten, omdat droogte bestrijden wordt beschouwt als ingaan tegen het weer, waar je dus weinig aan kunt doen. Toch zijn er manieren waarop jij jouw tuin kan beschermen tegen deze vervelende extreme droogte. Dat wordt in dit artikel uitgelegd en er zal worden verteld hoe jij dit het beste aan zou kunnen pakken.

De afgelopen jaren hebben wij te maken gekregen met steeds warmere zomers. Dan wil extreme droogte dus nog wel eens voorkomen. Echter, Nederland zou Nederland niet zijn als er regelmatig regenbuien zijn. Soms is er wel een enigszins droge periode, maar een regenbui komt er altijd. Daarvan kan jij dus gebruik maken bij het bestrijden van extreme droogte in jouw tuin.

Hoe kan je het beste extreme droogte in de tuin bestrijden?

Extreme droogte is voor een tuin nooit goed. Daarom wil jij dus voorkomen dat ook jouw tuin hiermee te maken krijgt. Toch zijn er ook veel mensen die het maar gewoon accepteren. Dit omdat het ze niet uitmaakt of dat ze van mening zijn dat er toch niks tegen te doen is. Geel gras wordt immers toch vanzelf weer groen. Toch is het wel aan te raden om te voorkomen dat jouw tuin last gaat hebben van de extreme droogte.

Om te zorgen dat jouw tuin niet komt te lijden onder extreme droogte, heeft het water nodig. Je kan jouw tuin voorzien van water door middel van het besproeien met water. Voordat je dat gaat doen, is het handig om te weten wat de beste manier is. Hieronder zal daar verder op worden ingegaan.

Hoe kan je het beste jouw tuin besproeien?

Veel mensen zijn gemakzuchtig en pakken de tuinslang om vervolgens hun tuintje te gaan besproeien met leidingwater. Dit kan echter leiden tot hogere waterkosten en een regionaal watertekort.

Droogte

Om die reden is het verstandig om gebruik te maken van regenwater. Zoals gezegd wonen wij in een land waarin het over een heel jaar best veel regent, dus hieruit zou jij genoeg water moeten kunnen halen.

Om bovenstaande te bewerkstelligen zul je dus een manier moeten hebben om het regenwater op te kunnen vangen. Veel mensen plaatsen één of meerdere regentonnen in hun tuin. Gedurende het jaar raken deze tonnen gevuld met regenwater waardoor jij in de zomer, de periode waarin extreme droogte voor komt, beschikt over water voor jouw tuin. Dit is verreweg de meest duurzame en beste optie om jouw tuin te voorzien van water in de periode dat de tuin het moeilijk heeft. Het gebruik van regenwater in de tuin brengt meerdere voordelen met zich mee, deze zullen hieronder worden behandelt.

TIP: Lees ook mijn artikel over het gebruik van een regenton!

Voordelen van regenwater in de tuin gebruiken

Het gebruik van regenwater heeft dus meerdere voordelen. Het eerste voordeel is dat het jou geld kan besparen als het gaat om water. Meestal is in ieder huishouden in de zomermaanden wel een relatief flinke toename te zien in het gebruik van water. Dat komt omdat mensen hun (opblaasbare) zwembaden vullen, meer drinken, maar ook zeker omdat ze met enige regelmaat hun tuin besproeien om deze tegen extreme droogte te beschermen. Dit heeft dan weer als gevolg dat jij meer moet betalen voor het watergebruik. Als jij iets wilt besparen hierop, kan dat dus door het gebruiken van regenwater voor het bewateren van jouw tuin, dat jij gedurende het jaar hebt opgevangen.

Daarnaast hebben we de afgelopen jaren kunnen zien dat in de warme zomers van de laatste tijd verhalen naar buiten komen over een watertekort. Dit komt dus omdat in de zomer het gemiddelde verbruik van water in de zomer flink toeneemt, waardoor waterbedrijven moeite hebben om te voldoen aan de vraag naar water. In zo’n geval worden mensen aangeraden om bijvoorbeeld hun tuin niet meer te sproeien, om zo het watertekort tegen te gaan. Echter, als jij een paar volle regentonnen hebt, heb jij de beschikking over voldoende water om jou tuin alsnog te bewateren. Dus, als jij gebruik maakt van regenwater voor jouw tuin, help je mee om het watertekort tegen te gaan en help je jouzelf, omdat jij jouw tuin gewoon mag en kan blijven bewateren.

Wanneer en hoe kun je het beste sproeien?

Nu je weet hoe jij het beste jouw tuin van water kunt voorzien, rest de vraag wanneer en hoe je het beste kunt sproeien waarschijnlijk nog.

Het beste tijdstip om jouw tuin te besproeien is vroeg in de ochtend. Op die manier heeft het water voldoende tijd om in te trekken en dus de tuin te voorzien van wat het nodig heeft gedurende extreme droogte. Ben jij geen ochtendmens en sta jij hier liever niet voor op, is vroeg in de avond ook nog een optie. Hier moet echter wel een kanttekening bij worden geplaatst: je moet zorgen dat de planten genoeg tijd hebben om te kunnen drogen voordat de nacht begint. Op die manier voorkom je schimmel.

De vraag hoe jij het beste kunt sproeien is wat lastiger te beantwoorden. Je kan bijna niet genoeg sproeien, maar toch is het goed om proberen te matigen. Officieel is er geen richtlijn als het gaat om de hoeveelheid die jij moet sproeien, maar je zou kunnen zeggen dat ongeveer 15 millimeter voldoende is.

Mensen hebben vaak de neiging om hun tuin iedere dag te voorzien van water. Vaak is dat niet nodig, aangezien meestal 1 of 2 keer per week ook volstaat. Het is vaak beter om één keer veel te sproeien dan iedere dag van de week een beetje.

Wat ook nog wel goed is om te weten is dat door het planten van meer groen en het gebruik van minder tegels het water niet blijft staan bij een stevige stortbui.

Tips om je tuin te beschermen tegen extreme droogte

Hoe meer jij kunt doen tegen extreme droogte in jouw tuin, hoe beter. Daarom staan hieronder enkele tips waar jij rekening mee kunt houden.

Soms is het ook gewoon goed om te accepteren dat jouw tuin er even niet geweldig uitziet. Als jouw gras bijvoorbeeld geel is, ziet dat er even wat minder uit, maar het wordt dan vanzelf wel weer een keer groen. Gras herstelt over het algemeen namelijk vrij snel. Het kan in principe makkelijk een maand zonder water. Als je na die maand dan het gras gewoon wat meer besproeit met bijvoorbeeld een zwenksproeier, herstelt het ook.

Een andere tip om jouw tuin te kunnen beschermen tegen extreme droogte, is door middel van schoffelen. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte, maar het regelmatig schoffelen van jouw tuin heeft een positief effect. Het zorgt er namelijk voor dat er als het ware een soort beschermlaagje op de grond komt te liggen, met als resultaat dat jouw tuin beter is bestand tegen extreme droogte.

Conclusie

Extreme droogte is vervelend voor jouw tuin en doet zich relatief vaak voor in de zomer. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat jouw tuin, ondanks de droogte, toch voorzien wordt van genoeg water. De beste manier om dit te doen is door het gebruik van regenwater. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee en zorgt ervoor dat jij bespaart op leidingwater.

Plaats een reactie