In dit artikel gaan we onderzoeken wat de beste graszoden van 2024 zijn. Je leest onder andere waar je op moet letten bij de aanschaf van graszaad.
We geven je ook wat algemene tips mee die je kunt gebruiken wanneer je graszaad hebt aangeschaft. Zo kun jij voor jezelf kiezen welk graszaad het beste is voor jou gazon.
Beste graszaad van 2024!
Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.
Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.
Hier onder vind je een overzicht van de het beste graszaad van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogste prijs.
Heb je deze soorten graszaad allemaal bekeken en zit er niks tussen? Geen probleem, bol.com heeft meer dan 20 verschillende soorten graszaad in hun assortiment!
Onze Top 3 beste graszaden van 2024
Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande producten al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 3 bekijken. Deze hebben wij samengesteld op basis van reviews en ervaringen van gebruikers.
Doordat we naar al deze punten kijken kun jij kiezen voor het product dat het beste bij jou past. Op deze manier krijg je geen spijt van je aankoop.
#1 Beste graszaad – Barenburg speel en sport RPR
RPR is een zelfherstellend Engels raaigras dat uitlopers vormt. Door de uitlopers is RPR vele malen sterker dan andere soorten Engels raaigras, terwijl het wel dezelfde snelheid behoudt. Het resultaat is een zelfherstellend Engels raaigras dat prima bestand is tegen betreding en waarvan de optische kwaliteit hoog is. Zo is RPR geschikt voor gazons in tuinen, parken en trapveldjes. Het succes van RPR is al bewezen op sportvelden en golfbanen.
RPR vormt de zogenaamde ‘determinate stolons’. Dit zorgt voor een soort zetting in de zode waardoor de grasplantjes met elkaar verbonden zijn. Hierdoor wordt het gras niet snel weggeschopt en is er dus weinig schade. Zo is uw grasmat bijna niet kapot te krijgen. Mocht het toch kapot gaan, dan treedt het zelfherstellende vermogen van RPR in werking.
Onze conclusie is dat dit soort graszaad voor de meeste doeleinden de beste oplossing is. Het is bestand tegen een stootje en geeft een sierlijke look.
Voor- en nadelen
- Voordelen
- Goede kwaliteit
- Goed verpakt
- Minder onkruid
- Hoge ziekte resistentie
- Zeer breed inzetbaar
- Nadelen
- Geen nadelen bekend
#2 Snelkiemend – ECOstyle Graszaad Herstel
Met name na de winterperiode of door bijvoorbeeld te verticuteren met een verticuteerhark, ontstaan er vaak kale plekken in het gazon. Geen mooi gezicht natuurlijk, gelukkig is dit snel en eenvoudig te herstellen met Graszaad-Herstel van ECOstyle. Graszaad-Herstel is een graszaadmengsel bestaande uit grassoorten die zowel veel zonlicht als enige schaduw kunnen verdragen.
De gebruikte grassoorten zijn geselecteerd op hun snel kiemende vermogen; ook bij een lage bodemtemperatuur. Het gazon zal zich egaal herstellen met een minimaal kleurverschil. We weten dat vogels graag graszaad eten. Graszaad-Herstel bevat een kleicoating waardoor het minder aantrekkelijk is om hier van te snoepen. Kortom Graszaad-Herstel is geschikt voor elk type gazon en je bent snel van je kale plekken af!
Hoe gebruik je Ecostyle graszaad?
- Maai het gazon voordat je kale plekken gaat inzaaien. Verticuteer eventueel indien er mos aanwezig is.
- Maak de kale plekken met een hark los. Egaliseer de bodem door deze licht aan te stappen. Maak de kale plek vervolgens vochtig door deze te bewateren.
- Je kunt de kale plekken nu opnieuw inzaaien. Dit doe je het graszaad in twee delen te verdelen. Vervolgens zaai je eerst in de lengte en daarna in de breedte. Zo weet je zeker dat je elk plekje hebt gehad.
- Druk het graszaad vervolgens lichtjes aan. Het is belangrijk dat je de komende tijd de ondergrond vochtig houdt totdat het gras is opgekomen.
Het kiemen van het graszaad is afhankelijk van de bodemtemperatuur en de vochtigheid van de bodem. Kieming van het graszaad kost vanwege de lagere bodemtemperatuur meer tijd in het voorjaar dan in de zomer.
Voor- en nadelen
- Voordelen
- Ook geschikt voor schaduw gazons
- Graszaad heet vogelwerende klei coating
- Zorgt voor een egaal herstel
- Minimaal kleurverschil
- Nadelen
- Best prijzig
#3 Evergreen Patch Magic Special honden
Elke hondenbezitter kent het wel, een hond die maar voor kale plekken in het gazon blijft zorgen door al dat graafwerk. Daarnaast zorgt de hoge zuurgraad in hondenurine dat het gras verbrandt en veroorzaakt gele en kale plekken in het gazon.
Dit is makkelijk op te lossen met het graszaad van Evergreen. Strooi het graszaad over de kale plek en in korte tijd heb je weer mooi groen gras.
De inhoud van de fles met graszaad is 1,3 kg. Hiermee kun je ongeveer 120 kale plekken van 16 cm doorsnee weer tot leven wekken.
Voor- en nadelen
- Voordelen
- Werkt goed, kiemt snel
- Ideaal voor kale plekken
- Hoge kwaliteit
- Nadelen
- Aan de dure kant
Graszaad kopen? Hier moet je op letten!
Wanneer je graszaad gaat aanschaffen zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Deze punten hebben wij allemaal voor je uitgezocht en hieronder benoemd.
Ervaringen van andere mensen
Bij het doen van product onderzoek is het erg belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Controleer ook of de reviews van klanten wel naar waarheid zijn geschreven, voordat je het product besteld.
Prijs
De prijzen van graszaad beginnen vanaf €16 en lopen op tot € 242, voor de duurste soort. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van hoeveel gram graszaad je koopt. Als het je niet interesseert wat voor soort graszaad of het doeleind van het zaad is, kun je kiezen voor het goedkoopste alternatief.
Verschillende soorten graszaden
Er zijn veel verschillende soorten graszaden verkrijgbaar, elk met zijn unieke eigenschappen en toepassingen. Hieronder vindt je enkele van de meest voorkomende soorten graszaden:
- Engels raaigras – Een snelgroeiende en winterharde grassoort die vaak wordt gebruikt voor graszoden en sportvelden.
- Roodzwenkgras – Dit is een zeer fijne grassoort die goed bestand is tegen schaduw en droogte. Het wordt vaak gebruikt voor golfbanen en schaduwrijke gazons.
- Veldbeemdgras – Dit is een sterk en duurzaam gras dat goed bestand is tegen slijtage. Het wordt vaak gebruikt voor sportvelden en speelplaatsen.
- Straatgras – Een snelgroeiend gras dat goed bestand is tegen droogte en weinig onderhoud vereist. Het wordt vaak gebruikt voor bermen en dijken.
- Kropaar – Dit is een droogtetolerante grassoort die goed bestand is tegen zware omstandigheden. Het wordt vaak gebruikt voor dijken en andere grote grasvelden.
- Timothee – Dit is een winterharde grassoort die goed bestand is tegen koude temperaturen en vochtige omstandigheden. Het wordt vaak gebruikt voor weidegronden.
- Schapengras – Een langzaam groeiende grassoort die goed bestand is tegen extreme temperaturen en droogte. Het wordt vaak gebruikt voor weidegronden.
- Rietzwenkgras – Dit is een gras dat goed bestand is tegen zware omstandigheden en zoute grond. Het wordt vaak gebruikt voor dijken en kustgebieden.
De keuze voor het geschikte graszaad hangt af van verschillende factoren, zoals waar gaat het gras voor gebruikt worden, en wat voor soort bodem je hebt.
Verschillende merken graszaad
Er bestaan veel verschillende merken graszaad. Een van de bekendere merken zijn: Ecostyle, een Nederlands bedrijf met een breed assortiment van biologische producten waaronder biologisch graszaad. DCM, een Belgisch bedrijf dat ook een breed assortiment van verschillende soorten graszaden heeft, waaronder graszaden die geschikt zijn voor specifieke doeleinden zoals sportvelden of schaduwrijke gazons. Barenburg, een Nederlands bedrijf dat een toonaangevende rol speelt in de productie van graszaad.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van merken die graszaad aanbieden in Nederland. Er zijn nog veel meer merken en het is altijd goed om de specificaties en beoordelingen te vergelijken voordat je een keuze maakt.
Wanneer kun je het beste kale plekken inzaaien?
Het doorzaaien, oftewel herstellen van kale plekken kan van maart tot en met november bij een temperatuur van 15 tot 25°C. De meest optimale periode is in de maanden maart, april, mei, augustus en september.
Voornamelijk de temperatuur is erg belangrijk. Probeer dus niet gras te zaaien wanneer de temperatuur rond het nulpunt ligt. De zaden zullen dan zeer slecht tot niet kiemen.
Hoeveel graszaad heb je nodig voor het herstellen van kale plekken?
Voor het herstellen van kale plekken in het gazon kun je de volgende dosering aanhouden:
- Met 100 gram zaai je 4 tot 6 vierkante meter.
- Met 250 gram zaai je 10 tot 20 vierkante meter.
- Met 500 gram zaai je 20 tot 30 vierkante meter.
- Met 1 kilo zaai je 40 tot 60 vierkante meter.
- Met 2 kilo zaai je 80 tot 120 vierkante meter.
Hoeveel graszaad heb je nodig?
Wanneer je een nieuw gazon gaat aanleggen wil je natuurlijk geen graszaad te kort komen, of juist heel veel overhouden. Daarom hebben wij een tabel voor je gemaakt die je aan kan houden als richtlijn.
Omvang gazon | Nieuw inzaaien | Grasmat bijzaaien |
4 – 6 m2 | 200 gram | 100 Gram |
20 – 30 m2 | 1 kilo | 500 Gram |
40 tot 60 m2 | 2 Kilo | 1 Kilo |
100 m2 | 3 Kilo | 1,5 Kilo |
500 m2 | 15 Kilo | 7,5 Kilo |
Eerste keer grasmaaien na inzaaien
Na het inzaaien van een nieuw gazon, wil je natuurlijk weten wanneer je voor het eerst kunt gaan grasmaaien. Bij een goede bezetting van het gras kun je voor het eerst grasmaaien. Bij goed weer zal dit ongeveer na 5 weken zijn. Als je het gras in een koudere periode hebt gezaaid zal het wat langer duren.
Een andere richtlijn is dat het gras ongeveer 10 centimeter hoog moet zijn voordat je voor de eerste keer kunt gaan grasmaaien.
Conclusie
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel het beste graszaad voor jouw gazon kunnen vinden. Onthoudt altijd goed dat het doeleind van het gazon een belangrijke rol speelt in welke soort graszaad je kiest.
Veel succes met de keuze van het graszaad, en het aanleggen van jouw gazon waar je nog jaren lang van kunt gaan genieten.
Is het zover dat je kunt beginnen met het aanleggen van het nieuwe gazon? Lees dan eens ons artikel over hoe je een nieuw gazon aanlegt door graszaden te strooien. Hierin lees je van A tot Z hoe je te werk moet gaan.