Nieuw gazon aanleggen door te zaaien

De meeste mensen vinden hun tuin zonder gazon niet compleet. De mooie groene kleur en het zachte uiterlijk vormen een goede manier om je huis, struiken, bomen en andere beplanting te accentueren. Daarnaast kunnen jij en je gezin er heerlijk op ontspannen en erop spelen. Een goed gazon biedt veel mogelijkheden. Dat is de reden dat vroeger veel mensen een gazon hoog op hun lijstje hadden staan. Helaas wordt tegenwoordig een gazon steeds minder snel aangelegd en kiezen mensen sneller voor bestrating.

Wil jij juist wel kiezen voor een nieuw gazon door midden van gras zaaien? Dan kun je gaan bepalen hoe groot het moet worden en welk type gras je gaat gebruiken. Voor elk gebruik is er wel een juiste soort grasmat. Als je wilt weten hoe je dit nieuwe gazon aan moet leggen en waar je op moet letten, lees dan snel verder.

Welke grassoorten zijn geschikt?

Het is belangrijk dat je voor een grassoort kiest die bij jou tuin past. Elk type gras kent weer verschillende variëteiten, waarvan er weer veel gekweekt zijn voor speciale eigenschappen. Zo kunnen sommige soorten beter tegen schaduw of droogte dan andere. Hieronder hebben we een overzicht met veelgebruikte grassoorten.

Fijn zwenkgras

Fijn zwenkgras heeft naaldachtige grassprieten, die als ze stevig genoeg zouden zijn als een borduurnaald zouden kunnen dienen. Dit geeft wel aan hoe fijn dit soort gras is. Onder dit soort gras heb je twee keuzes. Namelijk rood zwenkgras en hard zwenkgras. Deze soorten ontkiemen en wortelen snel en doen het ook onder minder goede omstandigheden goed. Fijn zwenkgras kan goed tegen schaduw en groeit het beste in de buurt van boomwortels en andere grassoorten. Het is een soort die redelijk goed bestand is tegen droogte, en maar weinig bemesting nodig heeft. Dat maakt zwenkgras met ons vochtige klimaat een prima graszaad om jouw gazon mee aan te leggen.

Veldbeemdgras

Deze grassoort, die in klimaten met koude sinters het meest wordt toegepast, en verspreid zichzelf snel wanneer deze geworteld is. De meeste tuinders geven ook voorkeur aan veldbeemdgras door de zachte, fijne structuur en mooie groene kleur van het gras. Deze soort is ook nog eens winterhard en kan de winterkou daarom goed weerstaan. Een paar goede varianten zijn ‘Amarica’, ‘Midnight’, ‘Nuglade’ en Odyssey.

Variëteiten die het mooie uiterlijk van veldbeemdgras hebben samen met minder veeleisende onderhoudsbehoeften zijn: ‘Caliber’, ‘Cobalt’, Challenger’, ‘Midnight’ en ‘Monopoly’.

Engels raaigras

Engels raaigras heeft een fijne structuur en groeit lekker snel. Na het zaaien is deze soort dan ook al na een maand voor de eerste keer te maaien. Vergeleken met veldbeemdgras is het minder winterhard en minder glad te maaien. Engels raaigras kan wel tegen schaduw, maar niet zo goed als zwenkgras. Nieuwe varianten zoals, ‘Yorktown II’, ‘Manhattan II’, ‘Palmer II’ en ‘Fiesta II’ kunnen beter tegen de hitte, schaduw en kou.

Graszaad

Rietzwenkgras

Als je niet veel verstand hebt van grassoorten zul je rietzwenkgras moeilijk kunnen onderscheiden van Engels raaigras of veldbeemdgras, maar vergeleken met deze soorten zijn de grassprieten van rietzwenkgras breder en minder donkergroen. Dit soort kan goed tegen de hitte, waardoor het uitermate geschikt is voor het gazon. Ook van deze soort bestaan er inmiddels nieuwe varianten zoals: ‘Crewcut’, ‘Crossfire’, ‘Pixie’ en ‘Rebel Jr’, welke een hoog gehalte aan natuurlijke ongediertebestrijdingsmiddelen bevatten.

Hoe groot moet het gazon worden

Iets om over na te denken voordat je een gazon gaat aanleggen is hoe groot je het gazon wilt gaan maken. Hoe groter het gazon, hoe langer je moet grasmaaien. Daarnaast moet je ook meer water geven. Heb je echt een heel groot gazon, dan moet je misschien al gaan denken aan een irrigatiesysteem. Ook moet je het gazon af en toe voorzien van kunstmest. Met een groot gazon heb je dus ook een hoop werk.

De eenvoudigste manier om op de lange termijn geld te besparen is om een klein gazon aan te leggen. Stel dat je ruimte hebt voor een gazon van 150 vierkante meter, dan zou je 50% aan kosten kunnen besparen als je besluit een gazon van ‘maar’ 75 vierkante meter aan te leggen.

Nieuw gazon aanleggen

De aller goedkoopste manier van het aanleggen van een gazon is door middel van zaaien. Er is wel een goede voorbereiding en tijdens de groei een goede verzorging voor nodig.

Graszoden
Resultaat na leggen van graszoden

De snelste manier om een gazon aan te leggen is door graszoden te leggen. Dit zijn volgroeide grasmatten die je legt op een vlak stuk grond waar je het gazon wilt gaan maken. Deze manier heeft zo zijn voor- en nadelen, maar is wel een flink stuk duurder dan gras zaaien. Ook bij deze methode moet je de grond goed voorbereiden en uiteraard onderhouden.

Een stap die mensen vaak vergeten maar, misschien wel de belangrijkste is voordat je begint met het zaaien is testen of de grond vruchtbaar genoeg is en de juiste zuurgraad heeft om gras op te laten groeien. Gras groeit het beste op een neutrale pH-waarde van 6 tot 7,5. Als de grond te zuur is kun je de pH-waarde verhogen doormiddel van kalk te strooien. Is de pH-waarde juist te hoog? Dan kun je deze verlagen door middel van zwavel toe te voegen aan de aarde. Bekijk voor meer informatie over het testen van aarde en het aanpassen van de zuurgraad ons artikel over hoe je de bodemkwaliteit kan verbeteren aan de hand van de pH-waarde

Als de bovenste laag van de aarde (10-15cm) niet vruchtbaar genoeg is, dien je een laag tuinaarde aan te brengen over de bestaande grond. Kies voor tuinaarde met veel organisch materiaal. Verspreid deze toplaag goed over het deel waar je wilt gaan zaaien. Rijf deze grond lichtjes de grond eronder in om te voorkomen dat water door deze toplaag vast gehouden gaat worden. Als je zoden aanbrengt, hou er dan rekening mee dat de bovenkant van de toplaag ongeveer 2,5 centimeter onder het uiteindelijke gewenste niveau van het gazon ligt. Als je gras gaat inzaaien moet dat 1 centimeter zijn. Voor een goede afwatering moet je de laag tuinaarde in een lichte helling af laten lopen vanaf je huis.

Gazon inzaaien

Het zaaien van nieuw gras kan zo simpel klinken en lijken. Maar helaas komt er meer bij kijken dan je denkt. Hier onder hebben wij alles voor jou samen gevat wat je moet weten voordat je gaat beginnen.

Wanneer is de beste tijd om een nieuw gazon in te zaaien?

De beste tijd om een nieuw gazon in te zaaien is net voor de periode waarin het gras het snelste gaat groeien. Dit is aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst. Als laatste optie kun je ook gras zaaien vroeg in de lente. Let er wel op dat het graszaad niet tegen vorst kan.

Graszaad kopen

Goedkoop is duurkoop. En we gaan er vanuit dat je lang met jou nieuwe gazon wilt gaan doen. Koop dus geen graszaad van slechte kwaliteit. Maar hoe herken je nou graszaad van goede kwaliteit? Controleer of de volgende dingen aanwezig zijn op de zak van het graszaad:

 • Een variëteit naam zoals het veldbeemdgras ‘Nuglade’, in plaats van naamloos veldbeemgras
 • Een onkruidgehalte van 0,5 procent of minder. Graszaad van de hoogste kwaliteit bevat 0 procent onkruid en andere ongewenste zaden.
 • Let op het ontkiemingspercentage, dat is het percentage graszaad dat zal ontkiemen en uiteindelijk zal groeien. Goed graszaad heet een ontkiemingspercentage van 85 procent of hoger.

Hoeveel graszaad heb je nodig voor je nieuwe gazon?

Om te kunnen bepalen hoeveel graszaad je nodig hebt kun je eerst inschatten hoeveel vierkante meter het te zaaien oppervlak is. Doordat sommige gazons geen abstracte vorm hebben kunnen ze lastig op te meten zijn, dit geeft niet. Maak in dat geval een ruwe schatting van het oppervlak. Je kunt ook het totale oppervlak in meerdere vormen delen zodat je het makkelijker kunt opmeten.

Graszaad
Ecostyle graszaad

Een makkelijke manier van opmeten is door je voetpassen te meten. Een voetpas van een volwassene is gemiddeld één meter. Maar omdat dat nogal verschilt per persoon kun je jouw eigen voetpas opmeten. Als je dit gedaan hebt loop je de lengte en breedte van je toekomstige gazon na, en tel hierbij het aantal passen. Als het gazon zo groot wordt dat je het beter in ares (100m2) kunt meten dan in meters, kun je overwegen meetapparatuur te gebruiken.

Bij het kopen van graszaad wordt aangegeven op de zak voor hoeveel vierkante meter dit geschikt is. Als je het graszaad niet in een verpakking koopt kun je met behulp van de onderstaande tabel uitrekenen hoeveel graszaad je nodig zal hebben.

GrassoortAantal kilo’s zaad per 80 vierkante meter
Fijn zwenkgras2 tot 2,5 kilo
Veldbeemdgras0,5 tot 1 kilo
Engels raaigras2 tot 2,5 kilo
Rietzwenkgras2,5 tot 4,5 kilo

Stappenplan gras zaaien

Als je eenmaal zo ver bent om gras te gaan zaaien kun je alles gaan verzamelen wat je daarbij nodig hebt. Wij hebben een lijstje gemaakt met alle benodigdheden.

 • Grondfrees. Deze machine kun je gebruiken om de toegevoegde middelen te verwerken in de aarde. Er zijn grondfrezen is verschillende maten te huur, waardoor je de kosten kunt drukken.
 • Graszaad. Aan de hand van bovenstaande tabel kun je bepalen hoeveel graszaad je nodig zult hebben.
 • Middelen om de grond structuur aan te passen. Dit zijn bijvoorbeeld kalk of zwavel. Dit heb je alleen nodig als uit de eerdere grondtest blijkt dat je dit nodig hebt. Wat ook vaak wordt toegepast is mest en/of een laag organisch materiaal van ongeveer 3 tot 5 centimeter dik. Dit zal de structuur van de aarde sterk verbeteren, maar is niet perse nodig.
 • Zaaimachine. Als je een wat groter gazon aan wilt gaan leggen is het aan te raden om een zaaimachine aan te schaffen of te huren. Deze zorgt voor een gelijkmatig verdeling van het graszaad. Zo voorkom je dat er op sommige plekken te weinig of juist te veel graszaad ligt.
 • Hark. Een hark met metalen tanden is een echte aanrader om de aarde na het frezen te egaliseren voor een vlak gazon.
 • Gazonwals. Een grote gazonwals met een hendel, welke je over het gezaaide zaad rolt om de aarde mee aan te drukken. Sommige gazonwalsen kun je aanvullen met water om hem zwaarder te maken.

Nadat je alle benodigde spullen verzameld hebt kun je echt aan de slag. Door de volgende stappen te gebruiken kun jij zelf een mooi gazon maken.

 • Begin met het aanbrengen van middelen die je moet toevoegen aan de grond om de zuurgraad aan te passen en breng daarna mest aan. Volg hierbij altijd de aanwijzingen op die op de verpakking staan.
 • Frees, of hark de aarde ongeveer tot tien centimeter diep los om een losse toplaag te verkrijgen. Verwijder hierbij stenen en wortels.
 • Egaliseer de aarde met een hark. Hierdoor verwijder je hoge plekken en kuilen.
 • Wals met de gazonwals voorzichtig de grond wat aan om een stevige ondergrond te krijgen. Als je een wals hebt die te vullen is met water, wacht hier dan nog mee en zorg dat hij nog niet te zwaar is. Let er op dat je dit op een droge dag doet. Als de aarde nat is wordt de grond te compact, waardoor het graszaad slecht gaat uitkiemen.
 • Nu kun je het graszaad gaan zaaien. Zorg dat je niet teveel graszaad zaait, dit kan erin resulteren dat de grasplanten zich niet goed kunnen ontwikkelen. Als je een zaaimachine hebt kun je deze gebruiken en zorg je meteen voor een gelijkmatige verspreiding van het graszaad. Heb je deze niet? Dan kun je ook prima met de hand zaaien, dit is vooral goed te doen bij Engels raaigras en zwenkgras, omdat dit zaad wat dikker is. Zaai eerst in één richting en daarna terwijl je in de tegenovergestelde richting loopt. Op deze manier haal je het mooiste resultaat.
 • Hark voorzichtig door het net gezaaide graszaad, zodat de helft van het zaad licht bedekt wordt met aarde.
 • Wals het zaaibed nu aan met de lege wals om deze in contact te brengen met de aarde.
 • Je bent bijna klaar, het enigste wat nu nog resteert is het gazon flink wat water te geven. Doe dit gelijkmatig, zodat niet al het graszaad wegspoelt. Doe dit meerdere keren in de dagen nadat je gezaaid hebt totdat het zaad ontkiemt is.

Als je na een aantal weken een mooie grasmat hebt wil je deze ook graag goed onderhouden. Lees hier meer over gazononderhoud in het voorjaar.

Net gezaaid gras beschermen tegen vogels

Iets wat je niet wilt hebben als je net je nieuwe gazon hebt ingezaaid, is dat de vogels al het graszaad komen wegpikken. Wij hebben een aantal tips voor je om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Vogels houden niet van schittering. Je kunt cd’s ophangen aan stokjes in het gazon, of kiezen voor stukjes aluminium folie. Dit zijn de goedkopere oplossingen, maar werken helaas ook niet altijd even goed. Wel is het het proberen waard.

Je kunt het vers gezaaide gazon beschermen met een vogelnet. Dit is een groot net (in gewenste maat) dat je ongeveer 5 centimeter boven de aarde dient te spannen. Dit vergt wel veel werk, maar beschermt wel het beste je vers gezaaide gazon!

Ben jij toch niet van plan om een net aan te gaan schaffen en zoek je een doelgerichte simpele manier van vogels verjagen? Dan is misschien de vogelverjager vlieger een idee. Dit is een vlieger in de vorm van een grote vogel op een 4 meter hoge stok. Het voordeel van deze manier is dat het diervriendelijk en simpel is.

TIP: Wil je weten hoe en wanneer je het gazon moet onderhouden? Download dan onze handige gazon onderhoudskalender.

Plaats een reactie