Verticuteerhark: De 9 beste van 2024

In dit artikel nemen we je mee in de beste verticuteerhark van 2024. Daarnaast hebben we het over waar je op moet letten bij aankoop van een nieuwe verticuteerhark. Als laatste sluiten we af met wat tips om te verticuteren, zodat jij een strakke groene grasmat krijgt.

Beste verticuteerhark van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hier onder vind je een overzicht van de beste verticuteerharken van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogte prijs.

Onze top 3 verticuteerharken

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande verticuteerharken al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 3 bekijken.

Gardena Combisysteem-eenzijdige Verticuteerhark; Onze favoriet!

Gardena verticuteerhark

De beste keuze, dat is de Gardena verticuteerhark met combisysteem. Dit komt doordat er gebruik gemaakt is van een combisysteem. Dat houdt in dat er aan twee kanten van de hark messen zitten, met ieder een eigen functie. Als je een mooie groene grasmat wilt, raden wij aan om voor deze te gaan.

Met de ene kant van de hark kun je handmatig verticuteren, en met de andere kant kun je het losgemaakte mos en bladeren makkelijk verwijderen van het gazon. De tanden zijn gemaakt van verzonken staal. Hierdoor zullen de tanden niet gaan roesten, wel is het verstandig om hem droog op te bergen na gebruik. Met een werkbreedte van 35 centimeter werk je snel en effectief.

Het Gardena combisysteem wordt geleverd zonder steel, deze zal je dus zelf nog mee moeten bestellen. Let bij het kiezen van de steel op jouw eigen lente. Vaak wordt er gekozen voor een steel van 180 centimeter.

Voor- en nadelen van de Gardena Combisysteem-eenzijdige Verticuteerhark

 • Voordelen
 • Aantrekkelijke prijs
 • Roest niet
 • Nadelen
 • Wordt geleverd zonder steel

GreenKey verstelbare verticuteerhark

Greenkey verticuteerhark

De beste verstelbare verticuteerhark is van GreenKey. Is makkelijk op te bergen doordat deze in elkaar te schuiven is. Ideaal als je niet zoveel opbergruimte hebt. Deze verticuteerhark met wieltjes haalt al het mos en vilt uit je gazon. Doordat hierdoor de wortels meer lucht krijgen, zal je een volle en groene grasmat terug krijgen.

Doordat er wieltjes aan de verticuteerhark zitten, werkt je altijd op de juiste diepte. Hierdoor raak je de wortels van de grasmat lichtjes en haal je de moslaag los. De doorgesneden wortels zullen extra aanzetten en op deze manier krijg je uiteraard het beste resultaat.

Het werken met de GreenKey verticuteerhark gaat gemakkelijk omdat deze gemaakt is van aluminium. Dit maakt hem licht en wendbaar. Het kleine nadeel is dat dit type iets meer dan vijf tientjes kost bij Bol.com.

Voor- en nadelen GreenKey verticuteerhark

 • Voordelen
 • Is verstelbaar
 • Makkelijk op te bergen
 • Nadelen
 • Relatief duur

WOLF-Garten Verticuteerkam UG-M 3

Wolf Garten verticuteerkam

De verticuteerhark van Wolf-Garten zorgt ervoor dat al het mos en vilt uit jouw gazon wordt gehaald. De werkbreedte van dit type is 30 centimeter. Dat is net een stukje kleiner dan van de Gardena. Dit model is dus beter geschikt voor een kleinere oppervlakte gazon. Ondanks dat, geven gebruikers aan dat hij makkelijk te gebruiken is en goed zijn werk doet.

Het is duidelijk dat wij dit een goede verticuteerhark vinden. Maar helaas is er ook bij dit type één klein nadeel. En dat is dat ook deze zonder steel wordt geleverd. Voor meer informatie hierover kun je op de link hieronder klikken.

Voor- en nadelen van de WOLF-Garten Verticuteerkam UG-M 3

 • Voordelen
 • Multifunctioneel
 • Zeer degelijk
 • Nadelen
 • Wordt geleverd zonder steel

Wat is een verticuteerhark?

Een verticuteerhark is een stuk gereedschap dat je helpt met het verwijderen van mos en vilt in het gazon. Doordat een verticuteerhark is voorzien van messen kun je deze door de grasmat heen kammen. Dit zal ervoor zorgen dat al het mos en vilt loskomt en makkelijk te verwijderen is. Sommige harken hebben aan twee kanten messen. De ene kant wat grove messen om te verticuteren, en de andere kant wat fijne messen om het mos te verwijderen.

Hoe werkt een verticuteerhark?

Het handmatig verticuteren is een arbeidsintensief klusje. Daarom is dit ook alleen geschikt voor de wat kleinere gazons. Als je een groot gazon hebt is het verticuteren met een verticuteermachine zeker aan te raden om je rug te besparen.

Het handmatig verticuteren met een verticuteerhark doe je door met de messen door de grasmat heen te kammen. Doe dit in 2 verschillende richtingen. Let op dat als je al een dunne grasmat hebt, je maar in 1 richting moet verticuteren. Dit om te voorkomen dat er geen gras meer overblijft. Beweeg de hark naar je toe om door de grasmat heen te gaan, en van je af om uit de grasmat los te komen. Herhaal deze beweging steeds in één en dezelfde richting.

In onderstaande video kun je zien hoe je met een verticuteerhark werkt.

Welke soorten van een verticuteerhark bestaan er?

Standaard model verticuteerhark:

Een standaard model verticuteerhark heeft maar aan één zijde messen. Deze messen kunnen haken hebben om extra goed door de grasmat heen te komen.

Tweezijdige verticuteerhark:

De verticuteerhark met aan twee zijde messen heeft het voordeel dat deze zowel voor het grove als het fijne werk gebruikt kan worden. De kant met grove messen gebruik je om te verticuteren. En de kant met de wat fijnere messen gebruik je om het mos, vilt en bladeren van het gazon te verwijderen na het verticuteren.

Verticuteerhark met wieltjes:

Verticuteerharken uitgevoerd met wieltjes aan de zijkant zorgen ervoor dat het verticuteren minder zwaar en nauwkeuriger werkt. Doordat de messen altijd de juiste diepte de grond in gaan krijg je een mooi resultaat, en is het minder belastend voor jezelf. Bij dit model kun je weinig fout doen.

Verticuteerhark kopen? Houdt hier rekening mee

Als je een verticuteerhark gaat aanschaffen is het belangrijk dat je gaat kijken naar wat je precies nodig hebt. Niet iedereen heeft hetzelfde gazon, en daarom is niet elke verticuteerhark geschikt voor jouw gazon. Daarom is het extra belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij de aanschaf.

Wij hebben de 4 belangrijkste zaken waar je op moet letten bij aanschaf hieronder opgesomd.

Werkbreedte

Allereerst is het belangrijk om te kijken wat voor werkbreedte je wilt gaan gebruiken. De keuze die je hebt bestaat uit; 30, 32 of 35 cm. Hoe breder de werkbreedte, hoe zwaarder het verticuteren zal zijn. Maar daar staat wel tegenover dat je sneller kunt werken.

Wij raden je aan om te kiezen voor een smalle werkbreedte zoals 30 cm als je een gazon hebt kleiner dan 50m2, en voor een gazon groter dan dat kun je kiezen voor 32 of zelfs 35 cm.

Lengte van de steel

De meeste verticuteerharken worden geleverd zonder steel, deze moet je er dus altijd nog zelf bij kopen. Dit zijn dus kosten die er nog bij komen. Het voordeel hiervan is dat je wel een steel kunt kiezen die bij jouw lichaamslengte past. Vaak wordt er gekozen voor een steellengte van 180cm, maar dit is afhankelijk van je eigen lichaamslengte.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs

De prijzen van verticuteerharken beginnen vanaf €22 en lopen op tot €70, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de verticuteerhark niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model.

Tips om te verticuteren

 • Verticuteer op een droge dag om te voorkomen dat mos blijft plakken
 • Verticuteer in rechte banen over het gazon, zowel in de lengte als in de breedte
 • Vergeet niet het gazon te bemesten als je klaar bent met verticuteren

Wil je nog meer weten over hoe en wanneer je moet verticuteren? Bekijk dan eens ons artikel waarin je alles leest over verticuteren.

Verticuteerhark of verticuteermachine kopen?

De kosten van een verticuteerhark of een verticuteermachine liggen nogal uiteen. Een verticuteerhark heb je al voor zo’n €25, terwijl een verticuteermachine pas begint bij €100 voor het goedkoopste model.

Doordat het verticuteren met een verticuteerhark veel kracht en energie kost, raden wij aan om hier alleen gebruik van te maken als je gazon kleiner is als 75m2. Als je een gazon hebt dat groter is als 75m2, dan kun je beter kiezen voor een verticuteermachine. Deze doen hun werk erg goed, en besparen je een hoop energie. Het enige nadeel is, dat zo’n apparaat aardig prijzig is in de aanschaf, en daarbij komt dat je hem hooguit twee keer per jaar gebruikt. Als je een verticuteermachine te duur in de aanschaf vindt, kun je er altijd nog voor kiezen om er een te huren bij de bouwmarkt bij jou in de buurt.

Ons advies voor een nieuwe verticuteerhark

Plaats een reactie