Zelf een groendak aanleggen

Groendak

Een groendak aanleggen, hoe doe je dat? Tuinieren is voor veel mensen een populaire hobby. Vooral als het zonnetje lekker schijnt, duiken veel mensen de tuin in. Eenieder zal voor zichzelf ook wel een idee hebben over hoe zijn of haar ideale tuin eruitziet. De één wil zoveel mogelijk plantjes, de ander liever wat minimaler. Het kan allemaal. De invulling van jouw tuin kan jij geheel zelf bepalen. Sommige mensen willen graag een groendak. Dit kan jij makkelijk zelf aanleggen. Als jij je afvraagt hoe je dat kunt doen, lees dan dit artikel. Hierin wordt namelijk stap voor stap uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen.  

Het is vaak een makkelijke optie om iets door iemand anders te laten doen. Als jij echter net zo’n doe-het-zelver bent als ik, zal jij het daar niet mee eens zijn en doe je het dus liever zelf. Dat geldt voor van alles. Ik heb er bijvoorbeeld een hekel aan als iemand anders in mijn tuin aan de slag gaat. Het liefst heb ik zelf de touwtjes helemaal in handen. Stel dat jij laten we zeggen een pergola in je tuin wil hebben, zou ik het veel fijner vinden om zelf te maken. Als jij dit door iemand anders laat doen en je huurt een bedrijf in en er gaat iets mis, is dat een stuk vervelender dan wanneer jij zelf een foutje maakt. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper om het gewoon zelf te doen. Dat geldt ook voor een groendak.

Wat is een groendak?

Misschien kan je het al wel afleiden uit het woord, maar een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Je zou het kunnen zien als een soort tuin boven jouw hoofd. Echter is het eigenlijk een stuk meer als dat. Er zijn namelijk ook verschillende soorten groendaken. Deze zullen hieronder worden beschreven.

Welke soorten groendaken zijn er?

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten groendaken. Daarom is het verstandig om voordat je begint met het aanleggen goed voor ogen te hebben wat jij nou precies wilt.

Ten eerste bestaan er groendaken met een extra functie. Hierbij kan je dan denken aan een dak met zonnepanelen. Dit soort groendaken vallen onder de noemer energiedaken. Een ander soort groendak met een extra functie is een dak voor waterbuffering. 

Groendak

Een ander soort van groendaken zijn sedumdaken. Deze worden ook wel vegetatiedaken genoemd. Deze daken zijn voor het grootste gedeelte begroeid met sedumplanten. Dit zijn vetplanten. Deze zijn makkelijk in onderhoud en is wat lichter als het gaat om gewicht. Echter is het niet echt beloopbaar, wat dan weer een nadeeltje is. Een aanvulling op een sedumdak is een bloementapijt. Deze kunnen ontstaan wanneer je sedums aanvult met wilde bloemen. Zo krijg je groene en kleurrijke vegetatie.

Dan heb je ook nog zogeheten gras- en turfdaken. Deze daken worden vaak met siergrassen aangelegd.

Kruidendaken zijn daken die zoals het woord al zegt kruiden bevatten. Dit geeft een mooi aanzicht wanneer deze op jouw groendak staan, maar zijn vaak niet bedoeld om te eten, ook al kan dat natuurlijk wel.

Gebruiksdaken zijn daken die worden gebruikt voor extra ruimtegebruik op het dak. Dit kan erg verschillend zijn. In grote steden zijn ze hier soms erg creatief mee. Ze leggen dan bijvoorbeeld dingen als een speeltuin aan op een dak. Zoiets is natuurlijk lastiger te realiseren bij jou thuis.

Een tuin op jouw dak geeft altijd een mooi aanzicht en je kan zelf invullen welke beplanting jij erop wilt. Je kan zo creatief zijn als je wilt, waardoor je het precies naar jouw wens kan maken.

Voorbereidingen voor het aanleggen van een groendak

Het is altijd van belang om goed voorbereid te werk te gaan. Dit geldt uiteraard voor het aanleggen van een groendak. Zo voorkom je onnodige fouten.

Ten eerste is het belangrijk dat je voldoet aan de veiligheidseisen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het dak waar jij op gaat werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan valhelmen of dakrandbeveiliging. Daarnaast is het belangrijk om een goede planning voor je te hebben liggen. Denk hierbij dan aan bijvoorbeeld het naar boven krijgen van de materialen.

Het is ook belangrijk dat je even het dak goed controleert. Het dak moet natuurlijk wel stevig genoeg zijn om al het materiaal wat op het groendak komt te kunnen dragen.

Soms is het ook nodig om een bouwvergunning te hebben, alvorens je begint met het aanleggen van een groendak. Dit moet jij vooraf checken bij jouw gemeente.  

Hoe kan ik zelf een groendak aanleggen?

Dan is het nu tijd voor het echte werk. Het is verstandig dat je wel weet wat je aan het doen bent wanneer jij een groendak aanlegt, vandaar dat de werkwijze hieronder door middel van een stappenplan zal worden uitgelegd.

– Als je de stappen van de voorbereiding hebt doorlopen, is het dus tijd om te beginnen met het daadwerkelijke aanleggen van het groendak. De eerste stap hierbij is het grondig schoonmaken van het dak en te zorgen dat het droog is.

– Vervolgens ga je beginnen met het aanbrengen van folie (worteldoek). Het is belangrijk dat je hierin een gat maakt voor de afvoer. Hierna ga je de drainage aanleggen. Dit is van groot belang, ga dus grondig te werk.

– Vervolgens ga je verder met het aanbrengen van een substraatrol. Dit is een lichtgewicht substraat voor een groendak. Het zorgt voor een compact en stevig geheel. Ook is de samenstelling van het materiaal zo ontworpen, dat het zorgt voor een goede opname van water.

– Hierna kan je beginnen met het aanbrengen van vegetatiematten. Dit zijn kant en klare bodemdekkers. Zo heb je op je groendak direct een groen resultaat.

– Daarna kan jij het grind gaan aanbrengen op de plekken waar dat nodig is.

– Hierna kan jij de planten aan gaan brengen. Hierin heb jij geheel zelf de keuze. Kijk dus wat jij mooi vindt voor op jouw groendak.

– Als laatste is het natuurlijk nog nodig om te bewateren. Controleer dan ook gelijk of de afvoer van het water goed is, om een waterplas te voorkomen.  

Welke materialen kan ik gebruiken?

Regenpijp

Voor het aanleggen van een groendak heb jij uiteraard ook meerdere materialen nodig. De materialen die benodigd zijn hiervoor heb je in het stappenplan al kunnen lezen. Hieronder zullen deze materialen nog eens worden beschreven.

Een worteldoek is essentieel bij de aanleg van een groendak. Zorg daarom dat jij er één hebt van goede kwaliteit. Als jij nog op zoek bent naar een goede kwaliteit worteldoek, zou je hier eens een kijkje kunnen nemen. Via diezelfde link zou je ook kunnen zoeken naar drainage materiaal.

Een ander materiaal dat jij in huis moet hebben alvorens je begint met het aanleggen van jouw groendak, is een substraatrol. Deze zijn vaak allemaal wel van goede kwaliteit.

Daarnaast heb je nog vegetatiematten en grind nodig voor jouw groendak. Voor deze items kan je naar een tuincentrum gaan, maar ook dit kan jij vinden op bol.com. Grind van een witte of grijze kleur wordt vaak gekozen bij de aanleg van een groendak.

Tenslotte heb je natuurlijk nog de planten nodig om je groendak af te kunnen ronden. Dit is jouw keuze, dus daar zou je zelf even naar moeten kijken welke jij het mooiste vindt. Vaak heeft ieder tuincentrum in de buurt wel geschikte planten voor een groendak.

Voordelen van een groendak

Als jij een groendak hebt, brengt dat een aantal voordelen met zich mee. Deze zullen hieronder worden benoemd.

Ten eerste is het een groot voordeel van een groendak dat het regenwater absorbeert. Dit vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Op die manier blijft het grondwaterpeil stabiel.

Ook zorgt een groendak voor schonere lucht. Als jij een groendak aanlegt, draag jij bij aan luchtzuivering. Dit omdat de planten van een groendak fijnstof uit de lucht halen en CO2 omzetten in zuurstof.

Met een groendak heb je direct groen. Dat maakt het aanzien van jouw huis een stuk mooier dan de saaie standaard daken.

Het klinkt misschien raar, maar een groendak verhoogt ook de brandveiligheid van jouw huis. Planten bevatten van nature namelijk veel vocht, waardoor jij een natuurlijke brandwerende laag op jouw dak hebt.

Met een groendak draag jij bij aan het bevorderen van de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten. In een grote stad is er al niet heel veel groen. Door het aanleggen van een groendak kan jij dus een mooie bijdrage leveren voor deze dieren.

Conclusie

Een doe-het-zelver houdt er vaak niet van om anderen dingen voor hen te laten doen. Waarom zou je ook, als je het gewoon zelf kan doen. Dit geldt ook voor een groendak. Ook dit kan jij relatief eenvoudig zelf aanleggen. Door eerst een goede voorbereiding te doen, kan je vervolgens zelf aan de slag met een stappenplan om dit te bewerkstelligen. Goede materialen zijn wel van belang. Hiervoor kan je echter altijd terecht bij bol.com. Hier ben jij vaak wel verzekerd van goede tot uitstekende kwaliteit. Als jij eenmaal een groendak hebt, brengt het ook een aantal leuke voordelen met zich mee. Ik hoop dat ik met dit artikel jou een beetje duidelijk heb kunnen maken hoe jij nou zelf zo’n groendak aan kunt leggen.

Plaats een reactie