
Een pergola bouwen, wat is het en hoe kan je dat het beste doen? Wanneer het weer het even toelaat, duiken veel mensen de tuin in om deze bij te houden en op te fleuren. Voor velen is het een hobby. Steeds weer op zoek zijn naar manieren om jouw tuin nog mooier te maken. Om dit te realiseren zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Één van deze opties is een pergola in je tuin neerzetten. Echter zijn veel mensen niet helemaal bekend hiermee. Daarom leg ik in dit artikel uit wat een pergola precies is en hoe jij zelf een pergola kunt bouwen.
Persoonlijk zou ik mezelf beschrijven als een buitenmens. Ik vind het dan ook heerlijk om in de tuin bezig te zijn. Velen zullen dit met mij eens zijn. Lekker in het zonnetje je handen vies maken. Na het planten van een paar bloemzaadjes kwam ik op een gegeven moment op het idee om een pergola te bouwen. Daar ben ik dus mee aan de slag gegaan en deze heeft nu een prachtig plekje in mijn tuin.
Wat is een pergola precies?
Wanneer jij van planten houdt, is een pergola misschien wel iets voor jou. Het is in principe een constructie van latten op palen in een tuin. Hierop kunnen dan planten groeien. Er zijn verschillende materialen die jij voor het maken van een pergola kunt gebruiken, zo kan je hem altijd passend maken bij jouw tuin. Hier wordt later in dit artikel aandacht aan besteed. Mocht je inspiratie op willen doen, zijn er op internet talloze voorbeelden te vinden van hoe jij jouw pergola eruit kunt laten zien.
Hoe kan ik zelf een pergola bouwen?
Wanneer jij zelf een pergola wilt bouwen voor je tuin, is het wel handig als jij weet hoe dit nou precies moet. De één is wat handiger met klussen dan de ander, dus voor sommige mensen zal het wat simpeler zijn. Hieronder laat ik een stappenplan zien waar jij kunt lezen hoe iedereen makkelijk zelf een pergola kan maken.
Voorbereiding
Voordat je begint met het bouwen van jouw pergola, is het belangrijk om eerst voor ogen te hebben hoe jij wilt dat het er ongeveer uit komt te zien. Probeer hierbij de pergola te visualiseren door middel van een bouwtekening. Bedenk welke planten jij wilt, welke afmetingen je moet gebruiken, welke materialen enzovoort. Wanneer jij een duidelijke bouwtekening hebt, is het al een stuk makkelijker om de pergola ook daadwerkelijk te bouwen. – Tevens is het belangrijk om na te denken over een schaduwdoek. Jouw afmetingen zijn hier voor een deel van afhankelijk. Standaardmaten van een schaduwdoek zijn een stuk goedkoper dan wanneer ze op maat gemaakt moeten worden.
Welke materialen kan ik gebruiken?
Voor een pergola kan je verschillende soorten materialen gebruiken. Zo kan jij makkelijk een pergola van hout zelf bouwen, maar mocht jij bijvoorbeeld aluminium als materiaal willen kan je deze beter laten maken.
Qua hout zijn er ook meerdere keuzes. Deze worden hieronder benoemd en beschreven:
– Douglas hout: deze houtsoort is een populair materiaal. Het heeft een warme kleur en vergrijst snel. Dit heeft een positieve invloed op de uitstraling. Daarbij is het ook een duurzaam soort hout. Het kan vele jaren doorstaan zonder te rotten, schimmelen en verwering. Een goede optie dus voor jouw pergola.
– Hardhout: ook deze houtsoort is erg duurzaam. De geschatte levensduur is zo’n 15 tot 25 jaar. Vaak heeft het een wat donkerdere kleur.
– Eikenhout: dit is één van de bekendste houtsoorten. Veel meubels worden hiervan gemaakt en ook voor een pergola is dit een populair materiaal. Het hout is sterk, duurzaam en makkelijk te bewerken. Het is echter niet de goedkoopste houtsoort.
– Dun of dik hout: ook kan je kiezen tussen dun of dik hout. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, want bij een pergola zijn beide goede keuzes.
– Vurenhout: dit hout is erg betaalbaar. Daarom is het een goede optie wanneer jij iets minder te besteden hebt. Nadeel is wel dat vurenhout minder lang meegaat dan bijvoorbeeld hardhout.
Voordelen van een pergola in je tuin

Het hebben van een pergola in jouw tuin brengt ook een aantal voordelen met zich mee. Daarmee is het een grote en waardevolle toevoeging aan jouw tuin.
Voor de liefhebbers van klimplanten is een pergola ideaal. Het is namelijk de perfecte manier om klimplanten goed te laten groeien. Naast dat het er mooi uitziet, is het ook een ideale manier om schaduw te creëren. Klimplanten kunnen zorgen voor een mooie sfeer in je tuin.
Een ander voordeel van het hebben van een pergola in jouw tuin is dat het diepte creëert in de tuin. Zo kan een pergola een mooie doorgang vormen tussen verschillende delen van jouw tuin.
Daarnaast is een pergola ook erg voordelig. Je kan met een relatief klein budget een leuk plekje maken in de tuin waar je bijvoorbeeld lekker kunt zitten onder het genot van een drankje. Tevens is een pergola ook vrij makkelijk te plaatsen.
In de zomer kan het erg warm worden. Het is dan fijn om een plekje in de schaduw te hebben. Een pergola in jouw tuin geeft je de mogelijkheid om een schaduwdoek op te hangen waardoor jij ook bij hoge temperaturen heerlijk buiten kunt zitten. Je kan jouw pergola ook op andere manieren decoreren, bijvoorbeeld door het plaatsen van een vogelhuisje.
Stevigheid
Je wilt natuurlijk dat wanneer jij een pergola zelf maakt, de levensduur zo lang mogelijk is. Om dat te kunnen realiseren is het belangrijk dat jij oog hebt voor de stevigheid van jouw pergola. Kies het juiste hout en de juiste materialen.
Een pergola heeft minimaal vier staanders nodig. Soms is het handig om meer te gebruiken, afhankelijk van de grootte van jouw pergola. Staanders zijn rechtopstaande palen. Hierop leunt de rest van de constructie. De dikte van de palen die jij gebruikt is afhankelijk van hoe zwaar de constructie wordt. Wanneer jouw constructie vrij zwaar wordt, moet jij dus ook dikkere palen gebruiken.
Liggers zijn het deel van de pergola die de staanders met elkaar verbinden. Een enkele dikke balk is waar mensen vaak voor kiezen als ligger. Je kan er ook voor kiezen om twee liggende balkjes tegen elkaar te bevestigen.
Het bevestigen van de liggers aan de staanders kan op meerdere manieren. Wanneer jij een grote pergola maakt is het een goede keuze om zware raveel dragers te bevestigen aan de staanders. Hierdoor kan jij de liggers er makkelijk in leggen. Voor een kleinere pergola kan dit ook, maar hierbij is het ook mogelijk om de liggers met lange. Zware schroeven te monteren aan de staanders. Voor extra stevigheid is het aan te raden om tussen de staanders en liggers nog schuine stukken hout te plaatsen. Dit zorgt voor betere ondersteuning.
Fundering
Het is van belang dat je de pergola op een goede manier gaat plaatsen. Je kan de staanders ongeveer 50cm diep ingraven in de grond. Nadeel hiervan is dat het hout kan gaan rotten. Om dit te voorkomen kan jij er ook voor kiezen om de palen in snel beton te gieten zodat ze niet direct in de grond staan. Een andere mogelijkheid is om paalhouders te gebruiken en deze dan in snel beton te gieten. De bovenkant van de paalhouders komen boven de grond uit en dan kan je de palen hierin zetten en vervolgens vastschroeven.
Afwerking
Het meest lastige deel van het bouwen van een pergola is misschien wel de afwerking. Als het goed is heb je bij de voorbereiding nagedacht over hoe jij wilt dat de pergola er precies uit komt te zien. Dit is geheel aan jezelf om in te vullen.
Mocht je een pergola met een doek zelf willen maken, kan je kiezen uit een los schaduwdoek of een harmonicadoek. Kies je de tweede optie, is het makkelijk om deze kant en klaar te bestellen. Bij de eerste optie kan je apart materiaal voor het ophangen bestellen.
Een rasterwerk aan de zijkant is belangrijk als jij een pergola wilt bouwen voor klimplanten. Hierdoor kunnen de planten ook daadwerkelijk omhoogklimmen.
Conclusie
Wanneer jij dus een pergola zelf wilt bouwen, kan je dit vrij eenvoudig doen. Het is dan wel aan te raden om dan hout te gebruiken omdat een ander materiaal al een heel stuk lastiger wordt. Door de keuze tussen verschillende soorten hout en het maken van een bouwtekening kan jij jouw pergola precies maken zoals jij deze wenst. Het hebben van een pergola in de tuin brengt ook verschillende voordelen met zich mee. Ik hoop jou op deze wijze goed te hebben geïnformeerd over pergola’s en hoop je op weg te hebben geholpen met het zelf bouwen van een pergola.
Wil jij zelf ook een pergola bouwen, maar heb je moeite met de voorbereidingen? Neem dan een kijkje bij Freds Bouwtekeningen. Hier word jij geholpen met een grote verzameling van bouwtekeningen voor allerlei doe-het-zelf projecten!