Hoe voorkom je rugpijn tijdens het tuinieren?

We vinden het normaal als we voor het sporten een warming-up doen, maar als we in de tuin gaan werken doen we dit niet. Het is verstandig om dit dus wel te doen, je hoeft geen warming-up te doen van tien minuten. Maar wat rekken, strekken en een rondje lopen om je lichaam te activeren en warm te maken is al genoeg. Heb jij vaak last van je rug tijdens het tuinieren? Lees dan snel verder om erachter te komen wat je eraan kunt doen.

Veelvoorkomende klachten tijdens het tuinieren

Het grote deel van de mensen heeft wel eens last van klachten tijdens het tuinieren. De meest voorkomende klacht is toch wel rugpijn. Dit kan ontstaan op verschillende manieren. Door het voorover bukken en gelijktijdig een draaiende beweging maken kan het in de rug schieten, zorg ervoor dat je dit voorkomt. Een ander veel voorkomende fout is het verkeerd tillen. Zorg ervoor dat je de benen buigt en je rug recht houdt tijdens het tillen. Dit zorgt ervoor dat de kracht van het te tillen voorwerp niet belast wordt op je rug maar op je benen. Afgezien van de rugklachten zijn andere veelvoorkomende klachten arm en schouder klachten. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door lang achter elkaar in dezelfde houding te werken. Wissel verschillende activiteiten af en las af en toe een pauze in om even tot rust te komen.

Moet je veel zware objecten zoals takken of stenen verslepen, schaf dan een kruiwagen aan om jezelf te ontlasten. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een kruiwagen? Lees dan mijn artikel over waarop je moet letten bij de aanschaf van een kruiwagen.

Werken in de tuin met een gebogen rug

bladeren

Veel mensen denken dat het voorover bukken tijdens het tuinieren slecht is voor de rug. In tegenstelling juist, dit is een natuurlijke beweging en is niet schadelijk voor je rug. Het is normaal dat je je rug voelt als je lange tijd niet meer in de tuin hebt gewerkt en zoveel voorover hebt gebukt. Door rustig aan te doen kunnen je spieren opbouwen en zal het tuinieren de volgende keer makkelijker gaan. Moet je gelijk stoppen als je last van je rust hebt is een veel voorkomende vraag. Het antwoord is nee. Je kunt een pauze inlassen of even wat rustiger aan doen. Houden de rugklachten aan tijdens het tuinieren zorg dan je nog wat rustiger aan doet of de volgende dag de werkzaamheden af maakt.

Goed aankleden

Sommige mensen denken dat ze van de kou rugpijn hebben gekregen tijdens het tuinieren. Kou kan niet op je rug slaan, een griepvirus kan wel zorgen voor stijve spieren.

Het is belangrijk dat je jezelf goed aankleed voordat je gaat tuinieren. Hoe je jezelf kleed is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het spreekt voor zich dat als het buiten fris is, je jezelf goed moet aankleden. Bij temperatuur schommelingen, of onderkoeling kan je weerstand dalen en ben je sneller vatbaar voor virussen.

Tuingereedschap voor mensen met rugklachten

  • Gebruik voor zittend werk een speciale tuinkruk zodat je makkelijk je rug kunt ontlasten en makkelijk op kan staan zonder jezelf te veel te belasten.
  • Gereedschap met lange stelen zoals een hark of schep voorkomen dat je niet hoeft te bukken.
  • Gebruik kwalitatief goede snoeischaren met scherpe messen zodat het snoeien weinig kracht kost en je de rug en schouders ontlast.
  • Om de planten water te geven kun je een tuinslang gebruiken in plaats van gieters, dit is een stuk minder zwaar. Gebruik je toch de gieter, doe hem dan half vol.
  • Gebruik een schoffel voor het verwijderen van onkruid, dit voorkomt dat je moet bukken om het onkruid te verwijderen.
  • Gebruik een kruiwagen als je zware voorwerpen moet verplaatsen.

Plaats een reactie