Nieuwe kruiwagen kopen? Hierop moet je letten!

Het is heerlijk om in het weekend of op een zonnige dag in de tuin te werken. Onkruid wieden, snoeien of het gras maaien. Er is altijd wel wat te doen. Vooral de snoei werkzaamheden zijn zwaar voor het lichaam. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die jou kunnen helpen het klussen in de tuin wat aangenamer te maken, bijvoorbeeld de kruiwagen. Met een kruiwagen kun je makkelijk zand, takken en gereedschap vervoeren. Dit scheelt je een hoop sjouwen.

Kruiwagen staal of kunststof kiezen

Kruiwagen

De meeste kruiwagens zijn te onderscheiden in twee verschillende type materialen: kruiwagens met stalen bak, vaak ook verzonken, en kruiwagens met een kunststof bak. De variant met stalen bak wordt veel gekozen door mensen die de kruiwagen wat intensiever gebruiken. De stalen bak zorgt voor veel stevigheid en is ook erg geschikt om stenen of puin mee te vervoeren.

De kruiwagen met kunststof bak wordt veel gekozen voor de reguliere tuin klusjes. Deze gaat vaak levenslang mee doordat deze niet gaat roesten. Een mooie bijkomstigheid is dat ze licht zijn en daarom makkelijk te besturen. Een nadeel is wel dat als je wat zwaarder materiaal vervoert hij juist lastiger te besturen is dan een variant met stalen bak.

Verschillende inhoud

Er zit veel verschil in de inhoud van een kruiwagen. Deze variëren tussen 65 en 300 liter. Voor normaal gebruik heb je een kruiwagen nodig met een inhoud van ongeveer 80 liter. Heb je een grote tuin en veel bomen en planten die regelmatig gesnoeid moeten worden? Dan adviseren wij om een kruiwagen met een minimale inhoud van 100 liter te kiezen.

Mestkruiwagen voor paardenstal

Ben je opzoek naar een kruiwagen waarmee je de paardenstal uit kunt mesten? Dan is de Hummer kruiwagen aan te raden. Deze heeft een extra grote bak van 160 liter waardoor je veel mest kan laden. Door de twee wielen is hij in evenwicht en zal de kruiwagen niet omvallen.

Formaat van de mestkruiwagen

Voor een mestkruiwagen wordt meestal gebruik gemaakt van een inhoud tussen de 130 en 160 liter. Maar er zijn ook kruiwagen die tot wel 300 liter inhoud hebben. Hoe groter hoe beter? Nee dat is niet zo. Hoe groter, hoe zwaarder de kruiwagen wordt als hij beladen is. Een zwaarbeladen mestkruiwagen met grote inhoud is lichamelijk zwaar en lastig te besturen. Daarom adviseren wij om voor een niet al te grote mestkruiwagen te kiezen.

kruiwagenwiel

Wat betekend 2 Ply of 4 Ply?

Bij een ‘Ply rating’ wordt onderscheid gemaakt tussen 2 Ply, 4 Ply en 4 Ply extra. Dit geeft de kwaliteit van het gebruikte rubber van de banden weer. 4 Ply banden gaan langer mee en zijn duurzamer dan 2 Ply banden. Ook gaat een band met 4 Ply minder snel lek dan een 2 Ply band. Voor professioneel gebruik van een kruiwagen zijn er ook nog 4 Ply extra banden. Deze worden veelal gebruikt door stratenmakers.

Kruiwagen met 1 of 2 wielen?

Er is veel keuze uit verschillende wielen bij de aankoop van een kruiwagen. Maar wat ook belangrijk is: wil je een kruiwagen met 1 of 2 wielen? Een kruiwagen met neuswiel heeft 1 wiel. Een kruiwagen met dubbel neuswiel heeft twee wielen.

Het voordeel van een kruiwagen met 1 wiel is dat hij erg wendbaar is, en een kleine draaicirkel heeft. Ideaal dus voor de wat kleinere tuinen. Helaas heeft deze ook wat kleine nadelen. De kruiwagen houdt zichzelf niet in evenwicht, daar moet je zelf voor zorgen. Ook de kans dat als de kruiwagen te zwaar is beladen dat deze omvalt.

Een kruiwagen met 2 wielen heeft als voordeel dat het gebruik niet zo belastend is voor de onderrug door zijn stabiliteit. Tijdens het laden staat de kruiwagen stevig en zal hij niet omvallen. Helaas heeft ook dit type kruiwagen een klein nadeel. Doordat je een wiel extra hebt ontstaat er meer wrijving en is hij wat zwaarder om vooruit te duwen. Ook is hij wat minder wendbaar door de grotere draaicirkel.

Kruiwagen
Kruiwagen

Banden rubber of kunststof

Er is keuze uit twee verschillende soorten banden bij de aanschaf van een kruiwagen. Een rubberen buitenband met daarin lucht of een rubberen band die van binnen massief gevuld is. Dit wordt ook wel een ‘anti lek band’ genoemd. Hieronder een aantal voor en nadelen van lucht en massieve banden.

Voor en nadelen luchtband

 • Voordelen
 • Rijdt soepel
 • Nadelen
 • Slijt sneller dan een massieve band
 • Moet af en toe opgepompt worden

Voor en nadelen massieve band

 • Voordelen
 • Gaat zeer lang mee
 • Nadelen
 • Stuitert sneller tijdens rijden

Verschillende soorten kruiwagens

Er zijn veel verschillende soorten kruiwagens, hieronder hebben we alle kruiwagens kort samengevat.

 • Steenkruiwagens – worden veelal gebruikt door stratenmakers om stenen te vervoeren.
 • Gereedschapkruiwagens – hebben een vierkante kuip waardoor je veel gereedschap mee kunt nemen.
 • Tuinkruiwagens – worden gebruikt om snoei afval of grond in de tuin te vervoeren.
 • Kinderkruiwagens – vaak een lichte kleine kruiwagen zodat het kinderen niet belast.

Beste koop kruiwagen regulier gebruik

Kruiwagen kopen

Het kan erg lastig zijn om de juiste kruiwagen te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten, maten en materialen kruiwagens te koop. Wij hebben uitgezocht wat de beste kruiwagen is voor de reguliere tuinier klussen. Hierbij is het belangrijk dat de kruiwagen makkelijk te hanteren is. Daarom is een kruiwagen met een band op lucht hier erg geschikt voor. Deze Horse kruiwagen zoals hiernaast afgebeeld raden wij aan voor regulier gebruik. Dit is dan ook een van de meest gebruikte modellen in de tuin. Een bijkomend voordeel is dat deze niet roest!

Ervaringen van gebruikers:

Beste koop kruiwagen intensief gebruik

Kruiwagen kopen

Ben je op zoek naar een kruiwagen die tegen een stootje kan? Dan is de Altrad Fort 80 liter kruiwagen een ideale keuze voor jou. Deze kruiwagen is extra stevig en heeft een bak met 80 liter inhoud. Met deze inhoud kun je gemakkelijk grote hoeveelheden materiaal meenemen. De ijzeren bak met ronde neus zorgt voor extra stevigheid ten opzichte van een kunststof bak. De kruiwagen is voorzien van een onderstel gemaakt van een ronde stalen buis, uit één deel gebogen met dwars versteviging. Door de kunststof velg met tubeless band is deze Altrad Fort kruiwagen licht en wendbaar te besturen. De kruiwagens van het merk Altrad Fort staan bekend als degelijke duurzame kruiwagens.

Ervaringen van gebruikers:

Plaats een reactie