Jouw eigen kippenhok bouwen?

Droom jij van een mooi kippenhok in jouw achtertuin? Kijk jij al uit naar iedere ochtend een vers eitje? Misschien denk jij na over het aanschaffen van kippen óf heb jij al kippen. Wanneer je denkt aan kippen, denk je ook al gauw aan een kippenhok. Zelf een kippenhok bouwen is het allerleukste. Zo kan je hem helemaal naar eigen wens maken en weet je zeker dat je er plezier van gaat hebben. Een kippenhok staat immers altijd in het zicht. Wist je dat het bouwen van een kippenhok helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? Ook jij kan dat!

Maar hoe bouw je een kippenhok? En zijn er dingen waar je op moet letten of rekening mee moet houden? Die zijn er zeker. In dit artikel neem ik je mee in hoe je een kippenhok bouwt en waar je zoal op moet letten. Na dit artikel ben je helemaal op de hoogte en kan je lekker aan de slag gaan.

De basisonderdelen van een kippenhok

Kip

Iedere kip en ieder kippenhok is anders. Toch zijn er een aantal basisonderdelen die niet mogen missen in een kippenhok. Je kan dit natuurlijk altijd zelf aanpassen, mocht je dit willen. Hieronder een overzicht van de basisonderdelen:

  • Nachthok: Een goed nachthok heeft een goede ventilatie en laat geen of nauwelijks zonlicht door. De wanden van het nachthok dienen zo glad mogelijk te zijn. Dit om bloedluizen (een luis dat voornamelijk bij pluimvee voorkomt) te voorkomen. Het is prettig wanneer het nachthok makkelijk schoon te houden is. Voor jou en voor de kippen wel zo fijn.
  • Legnesten: Het liefst leggen kippen hun eieren op een donker plekje. Daar is een legnest perfect voor. Het is aan te raden om per drie kippen een legnest te gebruiken. Een kartonnen doos is zeer af te raden. Een kartonnen doos neemt namelijk veel vocht op, wordt kapot gepikt door de kippen en bloedluizen kunnen zich daarin gaan nestelen. Een houten hokje kan wel prima voldoen.
  • Zitstokken: In het nachthok dien je een zitstok te plaatsen van ongeveer 4cm breed. Let erop dat je de uiteinden rond maakt zodat ze zich niet kunnen bezeren aan scherpe randjes. Per kip kun je rekening houden met 20 tot 30cm aan zitstok. Het is belangrijk om alle zitstokken op gelijke hoogte te hangen.
  • Kippenren: Het is verstandig de kippenren af te dekken met fijn kippengaas. Zo voorkom je dat ongenodigde gasten op bezoek komen, zoals muizen en ratten. Muizen en ratten kunnen veel ziektes overbrengen bij de kippen. Met fijn gaas voorkom je dat. Zorg voor een ruime deur in de kippenren. Dit is alleen maar prettig voor jezelf als er schoongemaakt moet worden in de kippenren.
  • Kippendeur: Je kan het beste gebruik maken van een afsluitbare kippendeur om de kippen van het nachthok naar de kippenren te laten lopen. Je zou kunnen kiezen voor een normale deur of een automatische deur. Automatische deuren werken op licht en beschermen de kippen ’s nachts tegen eventueel gevaar van bijvoorbeeld roofdieren. Ook deze afmetingen hangen af van het soort kip. Wanneer je uitgaat van een normale kip, is 30cm hoog en 25cm breed helemaal goed.
  • Stroom: Dit is uiteraard geen verplichting, maar het kan wel een aantal voordelen hebben. Wanneer je bijvoorbeeld kuikens hebt, kan je een warmteplaat aansluiten om ze warm te houden. Daarnaast kan je een lamp installeren om (vooral in de winter) in het hok te kunnen kijken of kan je kiezen voor een drinkbakverwarmer, dit om te voorkomen dat het drinkwater bevriest in de winter. Maar dit is natuurlijk geheel naar eigen wens.

De locatie van het kippenhok

Kippenhok bouwtekening
Voorbeeld uit de Kippengids

De locatie van het kippenhok is essentieel voor de gezondheid van jouw kippen. Een goede locatie bepalen is dus ontzettend belangrijk. Wanneer je kippenhok op een verkeerde plek staat, is de kans vele malen groter dat jouw kippen ziek worden of geen eieren meer willen leggen. Iets wat je wil voorkomen.

Bij het plaatsen van een kippenhok is het belangrijk dat het hok staat op een plek die wat hoger staat of waar het water makkelijk weg kan lopen. Wanneer het kippenhok staat op een plek waar de waterafvoer slecht is, kan dat voor problemen zorgen. Er kan een natte ondergrond ontstaan of een modderpoel worden. Dit is voor de kippen niet prettig.

Ook hebben de zon en windrichting een grote invloed op het plaatsen van een kippenhok. Wanneer je de opening van het kippenhok plaatst in de richting waar de zon vandaan komt (het oosten of het zuiden) krijgen je kippen genoeg zonlicht en warmte. Ook zorgt de zon ervoor dat het kippenhok droger en schoner blijft. Wanneer je kippenhok op de tocht staat, kan je ervoor kiezen om beschutting voor het kippenhok te plaatsen zoals een struik. Daarentegen is een luchtdoorstroming wel erg goed voor de geur in het kippenhok. Zo voorkom je namelijk dat er een nare geur in het kippenhok blijft hangen. Het is wel verstandig om een plek in je tuin te kiezen waarbij de wind de nare geur niet richting jouw huis blaast.

TIP: Bekijk ook mijn blog over het maken van een Kippenhok van steigerhout

De afmetingen van het kippenhok

Je weet zeker dat je een kippenhok gaat bouwen. Belangrijk bij ieder bouwproject zijn de afmetingen. Omdat je bij een kippenhok te maken hebt met dieren, zijn de afmetingen extra belangrijk om rekening mee te houden. Voordat je de afmetingen gaat bepalen, kies je eerst voor welk ras je wil gaan en hoeveel kippen je wilt. Voor ieder ras geldt namelijk een andere afmeting.

Wanneer je kiest voor krielkippen, houd je rekening met 0,75 vierkante meter per kip. Dit is inclusief de kippenren.

Een grotere kip zoals de Jersy Giant hebben meer ruimte nodig. Dus dan houd je rekening met 1,5 vierkante meter met kip. Ook dit is inclusief te kippenren.

Een kippenhok kan nooit té groot zijn. Hoe groter het kippenhok, hoe beter.

De ondergrond van het kippenhok

Ook de ondergrond van kippenhok is een belangrijk onderdeel bij het bouwen van een kippenhok. Dit heeft vooral te maken met de hygiëne. Kippenhokken zullen regelmatig schoongemaakt moeten worden. Wanneer dit niet regelmatig gedaan wordt, kunnen de kippen ziek worden van hun eigen uitwerpselen doordat er veel ongedierte op af kan komen. Het beste wat je in dit geval kan doen, is door het kippenhok te plaatsen op tegels. Tegels voorkomen dat klein ongedierte vanuit de grond omhoog kruipen en de kippen ziek maken. Over de tegels kan je vervolgens een laagje zand strooien. Dit is fijn voor de kippen en voor jou. Het zand maakt het mogelijk om heel gemakkelijk met een hark het vieze zand weg te harken.

Een paar keer per jaar kan je al het vieze zand verwijderen en vervangen voor nieuw zand. In het nachthok kan je oude kranten plaatsen voor de uitwerpselen. Deze kan je makkelijk iedere dag vervangen, en blijft het kippenhok schoon.

Is er een vergunning nodig?

Dat hangt van de maat van je kippenhok af. Daarnaast verschilt dat ook per gemeente. Het is verstandig om bij je eigen gemeente informatie op te vragen over een bouwvergunning voor een kippenhok. Hierbij spelen de afmetingen, de locatie en de tuin zelf een grote rol.

Vaak is het geen enkel probleem om een kippenhok in de tuin te bouwen. Maar je weet natuurlijk nooit. Daarom raad ik je aan om altijd even te gaan informeren bij de gemeente.

Kippenhok bouwtekening
Voorbeeld bouwtekening van een kippenhok

De Kippengids

Je bent enthousiast geworden en wilt je eigen kippenhok gaan bouwen. Je weet precies welke en hoeveel kippen je wil gaan aanschaffen. Je hebt helemaal in je hoofd hoe het kippenhok ongeveer moet gaan worden. Maar, hoe begin je? Je hebt tenslotte een bouwtekening nodig. Hoe ga je dat oplossen? Simpel! Schaf de Kippengids aan en begin vandaag nog met het bouwen van jouw eigen kippenhok.

Voor een heel erg laag bedrag kan jij de Kippengids al aanschaffen. In de Kippengids staan alle soorten en maten kippenhokken, speciaal voor de doe-het-zelver. Na betaling ontvang je direct de Kippengids om aan de slag te gaan. De Kippengids is op zo’n manier geschreven, dat iedereen de uitleg en de tekeningen zal begrijpen. Geen moeilijk gedoe met lastige termen of tekeningen waar je zelf niet uitkomt.

Blader door de gids heen en bepaal welk kippenhok jij wil gaan bouwen. Vervolgens ga je materiaal verzamelen. Dit kan heel makkelijk bij jouw plaatselijke bouwmarkt die over alle materialen beschikken. Of je hebt al materiaal in huis, dat is helemaal makkelijk. Met de Kippengids ben jij in staat om zelf je eigen kippenhok te maken. Wanneer ga jij beginnen?

Conclusie

Kippenhok bouwen kippengids

Je bent aan het einde van dit artikel gekomen. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte van het maken van een kippenhok en wat daar allemaal bij komt kijken. Je weet nu dat er een aantal dingen zijn waar je vooraf rekening mee moet houden. Zo weet je dat er in een kippenhok een aantal basisonderdelen zijn, dat de afmetingen afhangen van het ras en aantal kippen en dat de ondergrond ontzettend belangrijk is. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal klaar om aan de slag te gaan met het bouwen van jouw eigen kippenhok. Een project waar jij trots op kan zijn.

Mocht je met de handen in het haar zitten en totaal niet weten waar je moet beginnen, dan raad ik je aan om vandaag nog de Kippengids aan te schaffen. Na betaling kan jij direct aan de slag. In de Kippengids staan veel bouwtekeningen van verschillende kippenhokken. De bouwtekeningen zijn makkelijk getekend en beschreven. Zo ben jij in staat om direct aan de slag te kunnen met het bouwen van jouw eigen kippenhok. Alle materialen staan beschreven in de gids en zijn te verkrijgen bij jouw plaatselijke bouwmarkt. Je zal zien dat met hulp van de Kippengids het bouwen een stuk makkelijker gaat en leuker wordt.  

Heel veel plezier en succes!

Plaats een reactie