Kippenhok van steigerhout maken? Gebruik dit stappenplan!

Kippenhok bouwtekening

Een steigerhouten kippenhok. Voor steeds meer mensen is het aantrekkelijk om kippen te houden in bijvoorbeeld de achtertuin. En zeg nu zelf, hoe tof is dat idee? Behalve dat een steigerhouten kippenhok veel sfeer en een landelijk gevoel geeft, is het ook nog eens enorm gezellig om kippen in de tuin te hebben rondlopen. En denk je eens in, iedere dag verse eitjes. Kortom, het lijstje van voordelen is ontzettend lang.

Niet zo gek dus dat jij hoogstwaarschijnlijk ook aan het nadenken bent om kippen te gaan houden. Behalve dat je een kippenhok kant-en-klaar kan kopen, is het natuurlijk veel leuker en ook nog eens voordeliger om deze zelf te maken. Zeker als je voor steigerhout kiest, zit je helemaal gebakken. Niets geeft namelijk meer sfeer dan steigerhout. Mocht jij zelf een steigerhouten kippenhok willen maken en je hebt nog geen idee hoe je moet beginnen, dan zit je bij dit artikel wat dat betreft helemaal goed. Hier vind je namelijk een stappenplan om zelf een kippenhok van steigerhout te maken en ontdek je nog veel meer.

Stappenplan om zelf een kippenhok te maken van steigerhout

Om je niet langer in spanning te houden, gaan we direct beginnen met een stappenplan die jou gaat helpen bij het zelf maken van een kippenhok. Of je nu een beginner of een professional bent, dat maakt helemaal niks uit. Het hoeft namelijk helemaal niet lastig te zijn en zolang jij de stappen volgt, moet het je zeker gaan lukken.

Na dit stappenplan, vindt je het kostenplaatje en een materialenlijst die jou nóg een stap verder zullen helpen. Stroop je mouwen op, volg het stappenplan en maak jouw eigen steigerhouten kippenhok waar jij veel plezier van zult hebben.

Stap 1: Bepaal de locatie van het kippenhok

Als eerste ga je natuurlijk bedenken waar het kippenhok komt te staan. Nu is dat anders dan bijvoorbeeld een picknicktafel plaatsen, want in dit geval hebben we te maken met levende dieren en die verdienen de beste omstandigheden.

Wat belangrijk is wanneer je een kippenhok in de achtertuin gaat plaatsen, is dat de plek niet in de brandende zon staat, maar ook niet helemaal in de schaduw. Een klein beetje zon, dat vinden kippen niet erg. Ook mag het hok niet op de volle tocht staan, maar is het wel prettig als het hok een beetje kan doorwaaien in verband met de stank. Die tocht kan je al makkelijk oplossen door het kippenhok tegen een muur of tegen de schutting te plaatsen.

Mocht je de plek bepaald hebben, maak deze dan voldoende vrij en meet deze voor de zekerheid op, zodat je zeker weet dat deze past.

Stap 2: Regel de bouwtekening

Freds bouwtekeningen

Behalve dat de bouwtekening je verteld hoe het kippenhok eruit komt te zien, vindt je er ook de afmetingen en een materialenlijst van wat je nodig hebt. Je merkt het al, de bouwtekening is echt onmisbaar.

Houd deze tijdens het bouwen ook altijd bij de hand, zodat je zeker weet dat je op de goede weg zit. Hoe jij aan een goede bouwtekening voor het maken van een kippenhok komt? Die kun je hieronder bij Freds bouwtekeningen vinden. Freds bouwtekeningen is een verzameling van meer dan 10.000 bouwtekeningen.

Stap 3: Verzamel alle materialen die je nodig hebt

Om te bouwen, heb je materialen nodig. Dat is logisch. De volgende stap is dus om je materialen te gaan verzamelen. Dus niet alleen het gereedschap, maar ook alle onderdelen die je nodig hebt om het kippenhok in elkaar te gaan zetten.

Houd dus ook bij deze stap de bouwtekening bij de hand en verzamel alles wat op het lijstje staat. Het hout kan je bij de bouwmarkt halen of bij een lokale houthandelaar. Ga daarnaast je gereedschapskist even na en check of je alles hebt. Mocht je nog iets missen, de bouwmarkt kan je altijd helpen en adviseren op dat vlak.

Stap 4: Mouwen opstropen en bouwen maar!

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen en heb je al het materiaal bij de hand wat je nodig hebt? Super! Stroop je mouwen op en maak je klaar om te gaan bouwen.

Ook als je aan de slag gaat met het bouwen van het kippenhok, is het belangrijk dat je je bouwtekening bij de hand houd en je deze niet kwijtraakt. Hierop staat namelijk alle informatie die je nodig hebt en hoe het kippenhok er uiteindelijk uit komt te zien. Zie het maar als een soort schatkaart die je naar de schat toe kan brengen. Begin met je kippenhok helemaal onderaan, en bouw dan langzaam naar boven. Dus, start met de kippenren en maak vervolgens je kippenhok helemaal af.

Pak het vooral lekker rustig aan en ga niet te snel. Doe je er meerdere dagen over? Dan is dat helemaal geen probleem. Bouw het steigerhouten kippenhok lekker in jouw tempo en geniet er ook een beetje van. Het is tenslotte een leuk project om mee bezig te zijn en het gaat je ook nog eens veel voldoening geven als het steigerhouten kippenhok eenmaal staat.

Stap 5: Maak het kippenhok naar je zin en bevestig alle onderdelen.

Wanneer het steigerhouten kippenhok helemaal af en naar je zin is, dan zou je hem natuurlijk zo kunnen laten. Het is jouw kippenhok en het is belangrijk dat deze voldoet aan jouw wensen. Als je hem zo laat, dan is dat helemaal prima. Vergeet niet om het kippenhok in te richten. Dus de zitstokken, de zachte ondergrond en alle andere onderdelen om de kippen te verzorgen.

Naast dat je het kippenhok zo kan laten, kan je deze ook wat luxer maken of wat aanpassingen meegeven. Bijvoorbeeld omdat je elektriciteit erin zou willen hebben voor wat warmtebronnen, omdat je de kippendeur elektrisch wilt maken of omdat je het kippenhok gewoon een ander kleurtje wilt geven. Dit zijn allemaal opties waar jij uit zou kunnen kiezen.

Een handige tip, beits het steigerhout zodat het langer mee gaat en niet zo snel zal rotten.

De kosten van het maken van een kippenhok

Kip

Als je het artikel tot en met hier hebt gelezen, dan weet je nu precies hoe je een steigerhouten kippenhok moet maken of in ieder geval, hoe je hiermee moet beginnen. Je hebt hoe dan ook ontdekt dat een steigerhouten kippenhok maken helemaal niet lastig hoeft te zijn, ook al ben je een beginner.

Nu je het stappenplan hebt gehad, gaan we natuurlijk ook aandacht besteden aan de kosten van het maken van een kippenhok. Tenslotte is dat een belangrijke factor en ga je daarop je uiteindelijke keuze baseren. Tenminste, die kan is groot. Laten we daarom maar direct naar de kosten gaan kijken als jij besluit om zelf een steigerhouten kippenhok te gaan maken.

Om te beginnen kan een kippenhok zo duur of zo goedkoop worden gemaakt als jij wilt. Tenslotte ga je hem zelf maken en beslis jij hoe het kippenhok moet worden. Wil jij elektriciteit in het kippenhok, wil jij een luxe uitvoering maken of moet deze gewoon zo simpel als mogelijk worden gemaakt? Als we kijken naar het algemene plaatje van het maken van een kippenhok, houd dan rekening met een bedrag van tussen de € 100,- en € 300,-. De prijzen van een kant-en-klaar kippenhok liggen duidelijk hoger en daarom is het ook zo aantrekkelijk om zelf een kippenhok te maken. Een kant-en-klaar kippenhok kan je al snel rond de € 1000,- gaan kosten, zeker je aller erop en eraan wilt. Ik zou zeggen, aan de slag!

Lijst met materialen die je nodig hebt

Hoewel er op de bouwtekening altijd een materiaallijst staat van wat je nodig hebt, is het wel handig als je hier al een beetje op voorbereid bent. Een goede voorbereiding zorgt er toch voor dat het project je nóg makkelijker af zal gaan.

Om je hier alvast een beetje mee op weg te helpen, vindt je hieronder een duidelijke materiaallijst met materialen die jij nodig zou kunnen hebben bij het bouwen van een steigerhouten kippenhok.

Voor het kippenhok zelf:

 • Genoeg steigerhout om het kippenhok te bouwen
 • Kippengaas
 • Iets voor op de grond, zoals stro, zand of hooi
 • Iets voor het legnest, zoals een houten krat
 • Een zitstok voor je kippen
 • Een drinkbak voor het water
 • Een bakje voor het voer
 • (optioneel) een warmtebron, zoals een lamp die de kippen warm kan houden

Gereedschap om te bouwen:

 • Een boormachine
 • Genoeg schroeven, bouten of moeren
 • Hamer
 • Zaag of zaagmachine
 • Schuurpapier of een schuurmachine

Conclusie – Dit gaat je helpen om je kippenhok van steigerhout te bouwen

Zelf een steigerhouten kippenhok maken. We zijn dit artikel direct gestart met een stappenplan, met daarin de stappen die jou helpen bij het maken van dit kippenhok. Of jij nu een professional of een beginner bent, dat maakt niets uit. Je bent erachter gekomen dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om een steigerhouten kippenhok te maken.

Naast het stappenplan, heb je ook een kostenplaatje en een materialenlijst kunnen vinden. Alles wat jij nodig hebt om zelfstandig een steigerhouten kippenhok te maken, staat erin. Handig, toch?

Belofte maakt schuld en daarom kom ik terug op de bouwtekening. Heb jij nog geen goede bouwtekening kunnen vinden voor het maken van een steigerhouten kippenhok? Neem een kijkje bij Freds Bouwtekeningen en schaf het Freds Bouwtekeningen Pakket aan met daarin meer dan 10.000 bouwtekeningen. Staat jouw ideale kippenhok hiertussen?

Plaats een reactie