Wat is het verschil tussen graszoden en gras zaaien

Bij de aanleg van een nieuw gazon heb je de keuze uit gras zaaien of graszoden leggen. Veel mensen vragen zichzelf af wat de slimste keuze is. Dat is lastig te zeggen omdat, dit afhankelijk is van je budget, aanlegtijd en de snelheid. Het prijsverschil tussen gras zaaien en graszoden leggen is flink. De tijd van het jaar speelt ook een rol in de keuze. Graszoden kunnen eigenlijk het hele jaar door gelegd worden, maar dat kan niet met het zaaien van gras.

Speel- of siergazon

Graszaad

Bij het kiezen tussen graszoden of gras zaaien is er keuze uit een speel- of siergazon. Dit is afhankelijk van hoe intensief het gazon gebruikt gaat worden. Gaan de kinderen er veel op spelen? Dan kun je kiezen voor een speelgazon. Een siergazon past dan weer beter in een tuin waar het resultaat belangrijker is.

Of dat je nu gaat voor graszoden of gras zaaien, laat de keuze afhangen van het gebruik. Sommige mensen beweren dat een siergazon meer onderhoud nodig heeft, maar dit geloven wij niet. Beide types hebben hetzelfde onderhoud nodig. Vaak wordt er bij een siergazon wel meer tijd aan onderhoud besteed omdat de grasmat er perfect uit moet zien.

Verzorging na de aanleg

Of je nu grasmatten hebt gelegd of toch hebt gekozen voor het zaaien van gras. De verzorging na het aanbrengen is erg belangrijk. Het gazon mag niet uitdrogen. Sproei vooral in droge perioden met water. Maak het gazon niet te nat, want dan kunnen de wortels gaan rotten of het graszaad wegspoelen.

Na aanleg van graszoden is het aan te raden om langzaam werkende kunstmest te strooien om de groei extra te stimuleren. Als je gras hebt gezaaid kun je na twee weken kortwerkende mengmeststof met veel stikstof strooien om de groei te versnellen. Bij goed weer kan het gras al na ongeveer 5 weken worden gemaaid.

Prijsverschil

Het is fijn om voordat je een keus maakt een indicatie te hebben van wat het prijsverschil is tussen een gazon met graszoden of graszaad.

Welke manier je ook kiest, beide hebben een verschil in prijs. Zo zit er bij graszoden verschil tussen basic graszoden, premium graszoden of schaduw graszoden. De prijs verschilt dan ook van €2,55 tot €3,15 per m2. Ook kan de prijs van graszoden erg verschillen door de weersomstandigheden. Als er een extreem warme zomer is zoals in 2018, ligt de prijs per m2 een flink stuk hoger.

Ook bij graszaad zit er een verschil in de prijs.

Bij onderstaande tabel is ervanuit gegaan dat je zelf de graszoden aanlegt of het gras zaait. Wij hebben gebruik gemaakt van 2,20/m² voor graszoden en 0,15€/m² voor graszaad.

Oppervlakte gazonGraszaadGraszoden
50 m2€7,5€110
100 m2€15€220
150 m2€22,5€ 330
200 m2€30 €440
250 m2€37,5€550
300 m2€45€660
400 m2€60 €880
500 m2€75 €1100
*LET OP: Bij graszaad is er gerekend met een zak van 10kg, graszaad is niet altijd te koop per kg, houd er rekening mee dat de kosten voor een klein gazon dus hoger kunnen liggen!

Zoals je hierboven in de tabel kunt zien zit er een stevig prijsverschil in de keuze tussen gras zaaien of graszoden leggen. Nu kun je een afweging maken tussen de kosten en voor jezelf een keuze maken.

Ben je nu benieuwd geworden wat het beste graszaad van dit moment is? Bekijk dan ons artikel over het beste graszaad dat te verkrijgen is.