Wanneer kun je het beste gras zaaien?

Er zijn verschillende manieren om een mooie grasmat te krijgen. Je kunt gras zaaien, maar ook graszoden aanleggen. Door graszoden te leggen heb je direct een mooie groene grasmat. Voor de grotere gazons kan dit flink in de kosten lopen. Dat is de reden dat veel mensen kiezen om gras te zaaien. Je moet dan wat langer geduld hebben, maar het resultaat is net zo mooi. In dit artikel lees je wanneer en hoe je het beste gras kunt zaaien.

Wanneer gras zaaien?

Gras

Gras zaaien kan bijna het hele jaar door, maar voor het beste resultaat moet je zaaien wanneer de bodem vochtig is en niet te koud. Dit is in het voorjaar april/mei of in het najaar in augustus/september/oktober. Let er wel op dat het niet te warm mag zijn. Zaai ook geen gras tijdens een droge periode. Dit zorgt ervoor dat het zaadje slecht tot misschien wel niet kiemt.

Zaai je in het najaar? Dan is de bodem goed opgewarmd en is er weinig kans op onkruid. Daarom is dit de beste periode om gras te zaaien. Graszaad ontkiemt het beste bij een bodemtemperatuur van 10 tot 12 graden. Hoe beter de weersomstandigheden hoe minder onkruid er tussen het gras door zal groeien.

De juiste tijd kiezen om te zaaien kan lastig zijn. Let goed op de weersvoorspellingen, en kies het liefst een droge dag uit met regen in de dagen daarna. Hierdoor zal het graszaad snel ontkiemen. Als het de dagen na het zaaien droogt blijft, kun je extra water geven om ervoor te zorgen dat het zaadje kiemt. De eerste grassprietjes zullen te zien zijn na ongeveer een week.

Gazon voorbereiden

Voordat je gras gaat zaaien moet je zorgen voor een losse bodem. De grond dient eerst één spade diepte omgespit worden. Verwijder hierbij ook alle wortels, plastic en onkruid. Hoe schoner de grond, hoe beter en mooier het gras zal worden. Als je wilt kun je om de bodem wat te helpen meststoffen strooien, zodat de bodemkwaliteit bevorderd. Het beste is om de meststoffen een week voordat je gras zaait aan te brengen.

Hoe moet je gras zaaien?

Nu de grond is omgespit en vrijgemaakt van wortels etc. kan de grond fijn gemaakt worden door te frezen of harken. Verdeel hierna al het graszaad in twee delen en zaai het ene horizontaal en andere deel verticaal over de grond. Op deze manier is het graszaad netjes verdeeld. Hark het graszaad zachtjes in de grond. Gaat het niet regenen in de dagen nadat je gezaaid hebt? Zorg er dan voor dat je water geeft, doe dit wel beperkt en zeker niet te veel. Je kunt pas over het gezaaide stuk grond lopen als de zaadjes voldoende ontkiemd zijn.

Voor een extra stevige bodem kun je na het zaaien de grond steviger maken door er overheen te walsen met een gazonrol. Dit is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden voor een mooie egale grasmat.

TIP: zaai aan de randen iets meer graszaad om een stevige rand te creëren.

Verschillende soorten graszaad

Er zijn meerdere soorten graszaad te krijgen. Afhankelijk van hoe intensief het gazon gebruikt gaat worden, kun je uit verschillende soorten graszaad kiezen. Zorg ervoor dat je het juiste zaad kiest voor jou tuin om kale plekken door veel gebruik te voorkomen.

Engels raaigras

Dit grassoort is het meest geschikt voor speel en sport gazons door zijn sterke structuur. Deze soort kiemt en groeit snel waardoor je snel een volle grasmat. Het blad is iets breder als bij andere soorten, en dus minder geschikt voor de perfect mooie gazons.

Struisgras

Een langzaam groeiende grassoort die opgewassen is tegen een korte maai beurt. Ook ideaal geschikt voor de wat vochtigere gronden.

Roodzwenkgras

Sterke soort die uitermate geschikt is voor mooie siergazons door zijn fijne structuur. Deze soort kiemt en groeit wat langzamer en is minder geschikt tegen intensief gebruik (sporten/spelen).

Veldbeemdgras

Dit grassoort is goed bestand tegen droogte en groeit wat langzamer, wat betekend dat het minder vaak gemaaid hoeft te worden. Vormt ondergrondse uitlopers wat ideaal is voor kale plekken in het gazon.

Gras onderhouden met grasmaaier

Als het gras na een aantal weken flink is gegroeid en de lengte ongeveer 10 centimeter bedraagt kunt je voor de eerste keer het gras gaan maaien. Let erop dat je het gras niet te kort maait want, hier is het namelijk nog niet sterk genoeg voor. Maai het gras tot ongeveer 5 centimeter hoogte.

Groeit er veel onkruid tussen het gras door? Gebruik dan speciale verdelger die alleen het onkruid dood en niet het gras. Vergeet niet om voldoende water te geven. Komen er kale plekken tevoorschijn? Herhaal dan dezelfde stappen op de kale plek zoals je het gras gezaaid hebt. Hierdoor zul je weer een mooie volle grasmat krijgen.

Wat heb je nodig?

Om de grond te bewerken en het gras te zaaien heb je een aantal spullen nodig, hieronder hebben wij een handig lijstje voor je gemaakt zodat je in een oogopslag kunt zien wat je nodig hebt voor het zaaien van graszaad.

Plaats een reactie