Handgrasmaaiers: de 15 beste van 2024!

Wil je een handgrasmaaier, ook wel kooimesmaaier genoemd gaan aanschaffen? Dan ben je hier op het juiste artikel terecht gekomen. We hebben voor jou uitgezocht wat de beste handgrasmaaiers zijn en waar je op moet letten bij de aankoop. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken waar je nog jaren lang plezier van gaat hebben.

Beste handgrasmaaiers van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hier onder vind je een overzicht van de beste handgrasmaaiers van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogte prijs.

Heb je deze handgrasmaaiers allemaal bekeken en zit er niks tussen? Geen probleem, bol.com heeft wel meer dan 30 verschillende handgrasmaaiers in hun assortiment!

Onze top 3 handgrasmaaiers

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande handgrasmaaiers al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 3 bekijken.

Beste handgrasmaaier – GARDENA kooimesmaaier 400C

Wil jij graag een uitstekend gemaaid gazon? Dan hoef je niet verder te zoeken want de koosmesmaaier 400C van Gardena is de beste koop die er te krijgen is. Doordat de messen vlijmscherp zijn maai je gemakkelijk door het gras heen. Let er wel op dat deze maaier geschikt is voor gazons tot 250m2. Bij grotere gazons kun je beter kiezen voor een grasmaaier die elektrisch aangedreven is.

Het voordeel van deze maaier is dat hij fluisterstil is en daarnaast ook geen benzine of elektromotor heeft wat hem heel milieu vriendelijk maakt. Het is niet de goedkoopste kooimesmaaier die er te krijgen is, maar daarentegen krijg je er wel een stukje kwaliteit voor terug. Hij zal dus ook een stuk langer meegaan (bij goed onderhoud) dan een goedkope versie.

Voor- en nadelen van de Gardena 400C

 • Voordelen
 • Maakt zeer weinig geluid
 • Milieu vriendelijk
 • Makkelijk vooruit te duwen
 • Vlijmscherpe messen
 • Beugel inklapbaar voor makkelijk opbergen en vervoeren
 • Maaihoogte makkelijk aanpasbaar
 • 2 jaar garantie
 • Nadelen
 • Wordt zonder grasopvangbak geleverd

Bosch AHM 30 Handmaaier

Een stukje goedkoper dan de Gardena hierboven, maar toch niet minder slecht. De Bosch AHM 30 handmaaier is een snelle, simpele grasmaaier voor een klein gazon. Met het klik vergrendelsysteem kun je het mes zonder gereedschap in hoogte instellen.

De maaier rijdt comfortabel door het gras heen dankzij de comfortwielen die zijn uitgevoerd met speciale tandwielreductie. De maaihoogte is gemakkelijk in te stellen met een hendel. De maaimachine heeft een maaibreedte van 30 cm, wat hem geschikt maakt voor de middel grote gazons.

Voor- en nadelen van de Bosch AHM 30

 • Voordelen
 • Simpele uitvoering
 • Maaihoogte makkelijk instelbaar
 • Spilmaaisysteem met 4 gebogen messen
 • Zo goed als onderhoudsvrij
 • Nadelen
 • Niet geschikt voor grote gazons

Stiga – Handgrasmaaier SCM 240 R

Je maait gemakkelijk en snel het gras met de duwmaaier van Stiga. Daarnaast is hij door de simpele uitvoering niet al te duur. De vlijmscherpe spiraalvormige messen zorgen er voor dat het gras met minimale weerstand wordt gemaaid. Dit maakt het maaien zeer aangenaam.

De mescilinder is gemaakt van aluminium, en kan dus niet gaan roesten. Er zijn 5 roestvrijstalen messen die ook niet zullen roesten bij juist onderhoud. De maaibreedte is 40cm, wat breder is dan de meeste handgrasmaaiers. Dat betekend dat je gazons tot ongeveer 250 m2 gemakkelijk kunt maaien.

Voor- en nadelen van de Stiga SCM 240 R

 • Voordelen
 • 40cm maaibreedte
 • Degelijk model
 • 3 verschillende maaistanden
 • Duwhendel vrij instelbaar
 • Nadelen
 • Maaihoogte lastig in te stellen

Wat is een hangrasmaaier/kooimesmaaier?

Een handgrasmaaier, ook wel eens kooimesmaaier genoemd, is een grasmaaier die handmatig werkt door middel van het vooruitduwen van de maaier. Deze type grasmaaiers worden vaak gebruikt in de kleinere tuinen. Het kost wel enige inspanning om gras te maaien met een handgrasmaaier.

Hoe werkt een handgrasmaaier?

Een handgrasmaaier werkt doordat jij hem zelf vooruit moet duwen. Wanneer de maaier begint te rollen zullen de scherp geslepen messen beginnen te draaien. Doordat deze messen langs elkaar heen snijden zullen ze het gras maaien tot op de gewenste hoogte.

Handmaaier in actie

Hieronder een video met uitleg over de Wolf Garten TT 350s handmaaier. In deze video wordt ook duidelijk uitgelegd hoe je de grasmaaier dient te gebruiken.

Handgrasmaaier kopen? Hier moet je op letten

Wanneer je een handgrasmaaier wilt gaan aanschaffen zijn er een aantal dingen die je in de gaten moet houden om een miskoop te voorkomen. De belangrijkste punten hebben we voor jou op een rijtje gezet.

Maaibreedte

Hoe breder de maaibreedte hoe meer gras je maait in 1 beweging, dus hoe sneller je uiteindelijk klaar bent. Handgrasmaaiers zijn te krijgen in verschillende breedtes. De meest gangbare maat begint bij 28 centimeter, en loopt op tot 40 centimeter voor de breedste variant die er te krijgen is.

Welke maaibreedte jij moet kiezen hangt af van de oppervlakte van jou gazon. Wij adviseren voor gazons tot 100m2 een maaibreedte tussen de 28 en 33 centimeter. En voor gazons tussen de 100 en 200m2 tussen de 33 en 40 centimeter breed. Heb jij een groter gazon dan 200/250 m2, dan raden wij aan om voor een elektrische grasmaaier te kiezen.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van product onderzoek is het erg belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Controleer ook of de reviews van klanten wel naar waarheid zijn geschreven, voordat je het product besteld.

Mulch functie

Niet alle handgrasmaaiers worden geleverd met een mulch functie. Deze functie houd in dat het gemaaide gras direct fijn versnippert wordt en gelijkmatig uitgestrooid word over het gazon. Een groot voordeel hiervan is dat je geen groen afval hebt.

Opvangbak

De meeste handgrasmaaiers zijn niet voorzien van een opvangbak. Wanneer je dit wel wilt blijft er een stuk minder keus over. De merken die wel een opvangbak hebben zijn, Gardena, Einhell en Bosch. Daarnaast zijn er merken die hun handgrasmaaier zonder opvangbak leveren maar wel de optie bieden om deze er later nog los bij te kopen.

Prijs

De prijzen van handgrasmaaiers beginnen vanaf €65 en lopen op tot € 225, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de handgrasmaaier niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model.

Voordelen van een handgrasmaaier

Een handgrasmaaier heeft meerdere voordelen ten opzichte van zijn concurrenten die elektrisch zijn of een benzine motor hebben. Zo heeft hij bijna geen onderhoud nodig, hooguit eens in de paar jaar de messen slijpen en/of vervangen omdat ze bot zijn geworden. Dat hij weinig onderhoud nodig heeft is voor mensen die toch al niet zo veel gras hebben een fijne bijkomstigheid.

Een ander groot voordeel is dat je gemakkelijk op plekken kunt maaien waar je met een benzine of elektrische maaier niet zo snel bij kunt komen, bijvoorbeeld op een steile helling.

Hoe maak je een handgrasmaaier schoon?

Ons advies is om altijd de maaier schoon te maken na gebruik. Dit zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je handmaaier en niet voor verassingen komt te staan wanneer je wilt gaan maaien.

Als je hem nooit schoon zal maken zullen de messen ook sneller gaan roesten, en dat is iets wat je natuurlijk wilt voorkomen.

Je maakt een handgrasmaaier schoon door deze af te doen met een vochtige doek, en hierna goed af te vegen met een droge doek. Zorg er voor dat je alles goed afdroogt, doe je dit niet? Dan heb je de kans dat de messen gaan roesten en de maaier slechter zal gaan maaien. Je kunt af en toe wat WD40 op de messen spuiten om deze roestvorming te voorkomen en te zorgen dat ze beschermd zijn.

Conclusie

We hopen je goed geïnformeerd te hebben over wat voor jou de beste handgrasmaaier is. Daarnaast hebben we besproken waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe je de grasmaaier op de juiste manier schoon moet maken. Heb je nog vragen of opmerkingen? Dan kun je deze hieronder achterlaten in de reacties!

Plaats een reactie