Wanneer je niet met een grasmaaier door het hoge gras komt of de plekken zijn niet te bereiken met de grasmaaier gebruiken we een bosmaaier. Met een bosmaaier maai je gemakkelijk hoog onkruid en dicht begroeide struiken weg. Veelal wordt dit werktuig gebruikt rondom een boom (vandaar zijn naam) of langs de kantjes of oevers, daarom ook wel een kantenmaaier genoemd. Wij hebben de 12 beste bosmaaiers van 2024 voor jou op een rijtje gezet. Daarnaast sluiten we dit artikel af met een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij de aanschaf van een bosmaaier.
Beste bosmaaier van 2024!
Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.
Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.
Hier onder vind je een overzicht van de beste bosmaaiers van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogte prijs.
Onze top 4 bosmaaiers
Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande bosmaaiers al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 4 bekijken.
#1 Beste bosmaaier op accu – Bosch AFS 23-37
Naar onze mening absoluut de beste bosmaaier die er te vinden is voor een aantrekkelijke prijs. Bij de Bosch AFS 23-37 bosmaaier kun je zelf kiezen of je maait met een mes of draad. Met het draad die een diameter van 37 cm heeft, kun je graskanten en gazons bewerken. Als je het mes monteert die een diameter van 23cm heeft haal je gemakkelijk hardnekkig onkruid weg. Dankzij de capaciteit van 950 watt en een vermogen van 1,3 pk is deze bosmaaier geschikt voor het zwaardere werk en levert hij uitstekende snoeiprestaties. De bosmaaier werkt comfortabel met de verstelbare schouderriem en fijne handgreep.
Een klein nadeel van deze bosmaaier is het gewicht. Het gewicht bedraagt namelijk 5,3 kg. Dit kan als nadeel worden gezien als je wat minder sterk bent. Je kuntdan snel last krijgen van je lichaam tijdens het bosmaaien.
Voor- en nadelen van de Bosch AFS 23-37
- Voordelen
- Eenvoudig wisselen tussen draadspoel en mes
- 1,3pk
- Verstelbare schouderriem
- Nadelen
- Weegt 5,3kg en kan als zwaar ervaren worden
- Je hebt een verlengsnoer nodig
#2 Beste bosmaaier benzine – Einhell Bosmaaier Benzine GE-BC 43 AS
De bosmaaier met benzinemotor van Einhell is voorzien van een krachtige 2-takt benzine motor. Makkelijk te bedienen doordat alle bedieningselementen bevestigd zijn op de 2 handgrepen. Deze bosmaaier is hierdoor makkelijk te bedienen en werkt zoals je graag wilt.
De bosmaaier is makkelijk in tweeën te delen doordat de stang los geklikt kan worden, dit is extra handig om hem compact op te kunnen bergen. Voorzien van een 4-tand mes voor het hardnekkige werk en voor het fijnere werk kun je ook een draad monteren. Wordt geleverd met een hoogwaardig draadharnas om de krachten te verdelen. Zo kun jij aan de slag met een sterke bosmaaier zonder dat je binnen no-time last hebt van allerlei lichamelijke klachten.
Wat wij een nadeel vinden aan dit model is dat hij een flink stuk duurder is als een elektrisch model. Uiteindelijk komt deze duurdere aanschafprijs wel terug in de gebruiksvriendelijkheid, doordat dit model een benzine motor heeft.
Voor- en nadelen van de Einhell GE-BC 43 AS Benzine bosmaaier
- Voordelen
- Sterk door de benzinemotor
- 4-tandig mes
- Draadgordel
- Auto shoke voor snel starten
- Nadelen
- Voor hobby gebruik aan de dure kant
#3 Kibani Bosmaaier op Benzine
Maai gras, struiken, riet en onkruid in een handomdraai met de Kibani® 4-takt bosmaaier. Doordat je gemakkelijk kunt wisselen tussen de draadkop en het vlijmscherpe 3-tandsmes is de bosmaaier geschikt voor het maaien van zowel gras als stevigere gewassen.
Er is gebruik gemaakt van een draagriem en twee handgrepen. Hierdoor is de machine makkelijk te hanteren en kost het minder inspanning dan een model zonder draagriem. Het grote voordeel aan deze 4-takt motor is dat deze een stuk rustiger loopt als een 2-takt motor. Daarbij komt dat er minder vibraties heeft en een stuk minder geluid maakt.
De benzinetank en olietank zijn gescheiden gehouden, zodat je je niet bezig hoeft te houden met het maken van mengsmering. Vul de benzinetank met 700 ml Euro 98 benzine. De olietank vul je met 80 ml 10W30 4-taktolie. Controleer het oliepeil voor elk gebruik en vul het oliereservoir op tijd bij om schade aan de motor te voorkomen.
Voor- en nadelen van de Kibani bosmaaier op benzine
- Voordelen
- Sterk door benzine motor
- Aantrekkelijke prijs
- Voorzien van een draagriem
- Makkelijk hanteerbaar
- Nadelen
- Trekkoord kan vastlopen
#4 Powerplus POWXG50200
De benzine POWXG50200 van Powerplus is een 2-in-1 toestel: de 4-takt bosmaaier maakt komaf met wilde grassen en struiken, maar zorgt even goed voor mooi afgewerkte gazonranden.
Het voordeel van deze bosmaaier is dat je hem ook kunt gebruiken als grastrimmer. Met een cilinderinhoud van 31cc en een snijbreedte van 450mm (voor het trimmen) en 250mm (voor het maaien) krijg je heel wat capaciteit om beide taken de baas te kunnen.
Voor- en nadelen van de Powerplus POWXG50200
- Voordelen
- Sterke benzinemotor
- Kan ook worden gebruikt als grastrimmer
- Draagriem
- Inclusief bougiesleutel
- Nadelen
- Schroeven kunnen loskomen door trillingen
Wat is een bosmaaier?
Een bosmaaier is een apparaat wat gemaakt is voor het maaien van dicht begroeide struiken of graskanten. De bosmaaier is voorzien van een plastic draad of een mes die op een hoge snelheid ronddraaien. Hiermee snijd je gemakkelijk door het onkruid heen.
Welke soorten bosmaaiers bestaan er?
Als je opzoek bent naar een bosmaaier zal je merken dat er nogal veel keuze is. Maar welke soorten zijn er nou eigenlijk allemaal?
Bosmaaier op accu
Bosmaaiers op accu hebben één groot voordeel ten opzichte van elektrische bosmaaiers. En dat is dat ze werken zonder een netsnoer. Je bent dus niet afhankelijk van een stopcontact in de buurt. Wel moet je rekening houden met dat de accu opgeladen moet zijn. Je zult hem dus van tevoren moeten opladen voordat je er mee aan de slag kunt. De accu’s van bosmaaiers zijn erg prijzig, en maakt de bosmaaier zwaarder. Als de accu leeg raakt tijdens gebruik, is de bosmaaier direct niet mee te gebruiken wat erg frustrerend kan zijn als je net goed bezig bent.
Elektrische bosmaaier
Elektrische bosmaaiers werken met netstroom. Dit is meestal de meest lichte vorm die er te krijgen is. Ze maken relatief weinig lawaai. Het nadeel van dit type is dat je altijd afhankelijk bent van een netsnoer en als je een wat grotere tuin hebt ook nog van een verlengsnoer. De kabel van de bosmaaier zelf is erg kort om te voorkomen dat je deze beschadigd tijdens het werken.
Bosmaaier op benzine
Bosmaaiers met een benzine motor zijn de krachtigste variant. Deze modellen worden veelal gebruikt door hoveniers en mensen die een groot oppervlak moeten bosmaaien. Ook bij deze bosmaaier heb je geen netsnoer nodig, maar wel benzine. Deze bosmaaiers zijn vaak voorzien van een draagriem omdat ze aan de zware kant zijn. Deze draagriem verdeelt het gewicht over je lichaam zodat je niet na een half uur bosmaaien al last van je spieren hebt. Het nadeel van dit model is dat hij erg veel lawaai maakt en je gehoorbescherming zal moeten dragen. De bosmaaier op benzine is een goede keuze voor professioneel gebruik.
De maaimethode
De maaimethode is afhankelijk van het soort kop dat er op de bosmaaier zit. De meeste bosmaaiers zijn voorzien van een maaidraad. Deze is geschikt voor dichte begroeiing en de graskantjes. Dit maaidraad kan snel slijten bij intensieve klussen, en zal dan regelmatig vervangen moeten worden. Heb je een wat intensievere klus? Zoals het maaien van dunne takjes en struiken, dan kun je beter kiezen voor een mes. Deze methode is sterker en zal ook langer meegaan met zware werkzaamheden.
Geluidsniveau
Vooral bosmaaiers op benzine maken veel geluid en kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken. Een bosmaaier op accu of elektrisch aangedreven maakt vaak een stuk minder lawaai. Bij sommige modellen op benzine kan het geluidsniveau oplopen tot 115 dB! Veiligheid.nl geeft aan dat geluid boven de 80 dB al schadelijk kan zijn bij langdurige blootstelling. Elke 3 decibel erbij zorgt voor een verdubbeling van het geluid. Gebruik dus tijdens het maaien met een bosmaaier op benzine dus altijd gehoorbescherming. Heb je dit niet of wil je dit niet? Schaf dan een elektrische variant aan, en let hierbij goed op het aantal dB bij de aankoop.
Bosmaaier kopen? Hier moet je op letten!
Wanneer je aan het oriënteren bent voor een nieuwe bosmaaier zal je vast met een aantal vragen zitten. Daarom hebben wij hieronder een aantal dingen opgesomd waar je zeker op moet letten bij de aanschaf van een bosmaaier.
Stekte van de motor
Afhankelijk van hoe je de bosmaaier zult gaan gebruiken moet je kijken naar hoe sterk deze moet zijn. Als je wat intensievere klussen hebt zoals het maaien van struiken kun je het beste kiezen voor een bosmaaier op benzine. Deze zijn sterk door hun brandstofmotor en maaien al snel overal door heen. Voor de graskantjes kun je dan weer kiezen voor een elektrische bosmaaier of een model op accu. De stekte van de motor van een bosmaaier wordt weergegeven in Wattage (W). Hoe hoger het Wattage, hoe sterker de bosmaaier zal zijn.
Ervaringen van andere mensen
Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.
Prijs
De prijzen van bosmaaier beginnen vanaf €26,99 en lopen op tot € 422, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de bosmaaier niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model.
Wat is het verschil tussen een bosmaaier en een grastrimmer?
Als je op zoek bent naar een bosmaaier kom je al snel ook de grastrimmer tegen. Eigenlijk zit er maar weinig verschil tussen deze twee gereedschappen. Het grootste verschil het hem in het vermogen en in waar het apparaat voor geschikt is. Waar een grastrimmer beter geschikt is voor het bewerken van de graskantjes en onkruid. Wordt de bosmaaier gebruikt voor het grotere werk zoals het maaien van struiken en sterke begroeiing.
Hoe maak je een bosmaaier schoon?
Het is belangrijk om regelmatig je gereedschap schoon te maken. Op deze manier zal je er het langste plezier van hebben. Een bosmaaier moet ook regelmatig schoongemaakt worden. Wij adviseren om dit altijd te doen na het gebruik. Het zal niet zoveel tijd in beslag nemen als je denkt, hieronder hebben wij een klein stappenplan gemaakt van hoe je een bosmaaier schoon moet maken.
- Reinig de beschermkap, dit kan met een doek of een zachte borstel. Bij hardnekkig vuil kun je allesreiniger gebruiken.
- Controleer of het mes en de beschermkap niet beschadigd zijn.
- Zorg er voor dat je de bosmaaier altijd afdroogt als deze nat is geworden om te voorkomen dat het mes of andere delen gaan roesten.