Grastrimmer: de 12 beste van 2024

De kanten van het gazon of rondom een boom zijn lastig te maaien met een grasmaaier. Om dit toch de kunnen maaien kun je gebruik maken van een grastrimmer of ook wel kantenmaaier genoemd. Het is een handig stuk gereedschap dat niet mag ontbreken als je een mooi gazon hebt. In dit artikel leggen we je uit waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van deze gazonhulp. Daarnaast nemen we je mee in de beste grastrimmers van 2024.

Als laatste sluiten we af met wat tips hoe je de grastrimmer schoonmaakt en onderhoud.

Beste grastrimmers van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hier onder vind je een overzicht van de beste grastrimmers van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogte prijs.

Onze top 4 grastrimmers

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande grastrimmers al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 4 bekijken.

Beste koop grastrimmer – Bosch Universal GrassCut 18-26

Ben je van plan de grastrimmer intensief te gaan gebruiken, en maakt het je niet uit dat deze dan wat duurder is? Dan is Deze Bosch Universal GrassCut 18-26 het model dat je zoekt. Dit toestel is erg sterk en makkelijk in gebruik. Dit komt door de ergonomische V-vormige handgreep met telescopische hoogteverstelling voor comfortabel hanteren in een natuurlijke houding.

Deze grastrimmer werkt op een 18 V Lithium batterij, en heeft een maaibreedte van 260mm. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een instelbare kop, die je zonder handen kunt kantelen om de richting van het randsnijden te veranderen. Deze grastrimmer is zo krachtig dat hij tot 8 graskanten van een tennisbaan in één accu lading kan trimmen.

Het IntelliFEED systeem voert de trimdraad automatisch zoals nodig toe, zodat je door kunt werken zonder de trimdraad bij hoeven te stellen. Zo hoef je dus niet meer te bukken om een tik op de kop te geven om de draadtoevoer op gang te krijgen. Daarnaast zorgt de gemonteerde plantenbeugel ervoor dat planten beschermd zijn tijdens het trimmen, en niet per ongeluk mee worden getrimd.

Niet het goedkoopste toestel dat er te krijgen is, maar wel een van de beste!

Voor- en nadelen van de Bosch Universal GrassCut 18-26

 • Voordelen
 • Compact formaat
 • Goede batterijduur
 • Nadelen
 • Niet geschikt voor taaie gewassen

Makita 18V Accu DUR181Z grastrimmer zonder accu

In één handomdraai de kantjes trimmen wordt met deze Makita een gemakkelijke klus. Uitgerust met een 18 V Li-Ion accu. Dit betekend dus dat je nooit meer afhankelijk bent van een stopcontact tijdens het gebruik. Daarbij komt dat de kop eenvoudig te draaien is om zo onder verschillende hoeken te werken, hierdoor bereik je ook alle lastige hoekjes.

Daarnaast is de 18 V accu uitgerust met een LED-indicator om diepontlading te voorkomen. Let er wel op dat deze grastrimmer zonder de accu geleverd wordt!

Voor- en nadelen van de Makita DUR181Z

 • Voordelen
 • Motor is zeer sterk
 • Werkt op benzine
 • Wordt geleverd met schouderband
 • Nadelen
 • geen nadelen bekend

Beste grastrimmer op benzine – GM 4T-700 4-takt

GM bosmaaier 4 takt

Als je de bosmaaier vaak wilt gaan gebruiken, of gewoon op zoek bent naar een krachtig model moet je de GM 4T-700 hebben. Door zijn 4-takt motor is hij zuiniger, soepeler en heeft hij meer kracht dan een model met 2-takt motor. De motor is erg zuinig en heeft een stuk lagere uitstoot dan bij vergelijkbare modellen met een 2-takt motor.

Deze grastrimmer of eigenlijk kun je dit model beter een bosmaaier noemen, gaat je een hele hoop tijd en moeite besparen tijdens het trimmen van de graskantjes. Taken die vroeger uren duurde zijn nu in een uur gedaan dankzij de krachtige en efficiënte maaier.

De maaibreedte is 25 centimeter, wat ideaal is voor een middelgroot gazon. Makkelijk om te hangen door midden van een schouderband, en bewegen doe je met de handvatten. Brandstoftank heeft 680 ml inhoud wat genoeg is om een lange tijd aan één stuk door te kunnen maaien.

Voor- en nadelen van de GM 4T-700 4-takt

 • Voordelen
 • Zeer sterke motor
 • Voor professioneel gebruik
 • Nadelen
 • Geen nadelen bekend

Powerplus POWXG30033 – Lage prijs!

Powerplus grastrimmer

Super handige, en qua prijs aantrekkelijke grastrimmer. De Powerplus POWXG30033 werkt elektrisch. De maaibreedte is met 32 centimeter aan de grote kant, wat wel fijn is als je een groot gazon hebt. Voor de kleinere gazons is het makkelijker om voor een kleinere werkbreedte te gaan, daarmee zal je preciezer kunnen werken.

Voor het kantsnijden van opritten en paden kan je ook gemakkelijk overschakelen naar de kantsnijderfunctie. Voor de snijkop is er een klein wieltje gemonteerd om je te begeleiden tijdens het trimmen. Ook de bloemen zijn veilig dankzij de bloem beveiliging.

De automatische draadtoevoer voorkomt een hoop gedoe, en voert automatisch het draad toe wanneer dit nodig is. Dit bespaart je ook een hoop tijd! De aluminium steel is uitschuifbar zodat je de lengte kunt instellen aan de hand van je lichaamslengte. Het zachte en comfortabele hulphandvat is instelbaar, waardoor je sowieso een perfecte greep hebt. De grastrimmer wordt geleverd met twee spoelen, één voor gras en één met een extra sterke, gedraaide draad voor wildgroei.

Het enigste nadelige wat wij kunnen vinden is dat je afhankelijk bent van een stopcontact in de buurt en natuurlijk een verlengsnoer. Ondanks dat vinden wij dit een goede grastrimmer voor een aantrekkelijke prijs.

Voor- en nadelen van de Powerplus POWXG30033

 • Voordelen
 • Zeer lage prijs
 • Wieltje ter ondersteuning
 • Kabelontlasting
 • Bloemenbeschermer
 • Nadelen
 • Je hebt altijd een verlengsnoer nodig

Wat is een grastrimmer?

Een grastrimmer, is een apparaat waarmee je moeilijk bereikbare plekken van het gazon kunt maaien, zoals de kantjes of rondom een boom. Het apparaat heeft een ronddraaiende draad, deze snijdt het gras af. Voor het grotere werk, zoals onkruid weghalen naast het gazon wordt vaak gebruik gemaakt van de grotere variant, de bosmaaier.

Hoe werkt een grastrimmer?

Elke grastrimmer heeft een kunststof trimdraad. Deze draad draait snel rond, en hierdoor snijdt hij de graskantjes los. De wat luxere modellen hebben een schouderband, zodat er minder inspanning kost om de graskanten te trimmen. De grastrimmer is ook te gebruiken wanneer het gras nog nat is.

Grastrimmer kopen? Hier moet je op letten

Grastrimmers lijken eenvoudige apparaten. Toch zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf. De belangrijkste functies waar je op moet letten hebben wij hieronder voor je opgesomd.

Lichaamslengte

Niet iedereen is even lang. Let daarom op de lengte van de steel bij aankoop van een nieuwe grastrimmer. Het is belangrijk dat je rechtop staat wanneer je een grastrimmer gebruikt. Gebruik je een apparaat met een te korte steel? Dan heb je na een tijdje last van je rug. Sommige modellen hebben een steel waarvan de lengte instelbaar is.

Gebogen of rechte as

Elektrische modellen hebben vaak een gebogen as die wat makkelijker te gebruiken is voor mensen die wat kleiner zijn. De gebogen as maakt het wel lastiger om ze draaikop horizontaal te houden.

De rechte as wordt veel gebruikt door mensen die wat langer zijn of grotere stukken bewerken. Door het grotere bereik kun je verder van je af werken. Het trimmen van een vlak oppervlak is met een rechte as ook een stuk eenvoudiger. De meeste grastrimmers met rechte as worden geleverd met meerdere opzet stukken voor andere doeleinden.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs

De prijzen van grastrimmers beginnen vanaf €26,99 en lopen op tot €422, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de bladzuiger niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model.

Grastrimmer op accu, benzine of elektrisch kiezen?

Er zijn drie verschillende soorten grastrimmers. Er is keuze uit een grastrimmer op accu, een elektrische grastrimmer of een grastrimmer op benzine. De eigenschappen van deze grastrimmers hebben we hieronder uitgelegd.

 • Grastrimmer op accu: De grastrimmers met accu zijn erg geliefd. Dit komt omdat deze modellen het grote voordeel hebben dat je nooit afhankelijk bent van een netsnoer. Daarbij komt dat deze geen uitstoot hebben en dus ook niet stinken.
 • Grastrimmer op benzine: De grastrimmer op benzine wordt veelal gebruikt bij tuinen die een wat groter gazon hebben, of voor langs de slootkant. Dit komt omdat modellen met benzinemotoren vaak sterker zijn dan de elektrische modellen. Ook bij dit type heb je het voordeel dat je niet afhankelijk bent van een stopcontact.
 • Elektrische grastrimmer: De meest voorkomende grastrimmers zijn de elektrische modellen. Deze zijn vaak ook het aantrekkelijkste geprijsd. Ze worden aangedreven door een elektromotor, en hebben een constante voeding nodig vanuit het stopcontact(230V).

Hoe onderhoud je een grastrimmer?

Het onderhoud verschilt per model. Een grastrimmer met 2-takt motor heeft meer onderhoud nodig dan een elektrische grastrimmer. De meest voorkomende onderhoudswerkzaamheden hebben wij hieronder voor jou opgesomd. Let er op dat je voordat je aan het onderhoud begint altijd eerst de handleiding doorleest!

Algemene inspectie

Controleer altijd de algehele staat van de grastrimmer. Let hierbij op of dat het snoer niet beschadigd is en of de stopknop nog goed werkt. Ook kun je het vibratiesysteem controleren, het luchtfilter schoonmaken. Bij de modellen met brandstof motor dient het tandwiel en bougie nagekeken te worden. Als je dit niet zelf kunt kan je dit het beste laten doen door een monteur.

Brandstof

Als je een grastrimmer hebt met een 2-takt of 4-takt motor, is het gebruik van de juiste brandstof erg belangrijk. Het is makkelijk om al voorgemengde brandstof te kopen. Bijvoorbeeld Motomix van Stihl, welke ook voor een lage emissie uitstoot zorgt.

Trimmerdraad vervangen

Helaas is het vervangen van het trimmerdraad het minst leuke klusje van alles. Dit draad snijdt door het gras of onkruid heen en slijt hierdoor, na een tijdje raakt het trimmerdraad op en zal deze vervangen moeten worden.

De aanvoer van de trimmerdraad kan bij de ene grastrimmer anders zijn dan bij de andere. De wat duurdere grastrimmers voeren zelf de draad aan, dit noemen we de automatische variant. Door de draaikop op de grond te tikken wordt het draad verlengd. De handmatige variant moet de machine uit gezet worden en de draad handmatig worden toegevoerd.

Het vervangen van de trimmerdraad kan wat uitleg vergen. Bij de meeste grastrimmers moet je een knopje indrukken om de rol met draad los te klikken. Je kunt dan een nieuwe rol draad monteren.

Bij sommige modellen moet je zelf het draad handmatig monteren. Dit doe je door het draad in het gaatjes te steken en om de kop heen te wikkelen.

Maaikop controleren

Controleer regelmatig of de draad in de maaikop niet gekruist zit. Als dit wel het geval is dient deze opnieuw opgerold te worden.

Hoe maak je een grastrimmer schoon?

De grastrimmer moet altijd worden schoongemaakt na het gebruikt. Dit voorkomt roest en slijtage van de machine. Je kunt het beste reinigen met een harde borstel of een doek. Als er erg veel vervuiling aanwezig is kun je voorzichtig dat water gebruiken, let er wel op dat je alles goed afdroogt na het schoonmaken.

Plaats een reactie