Tips om vogels in de tuin te helpen

Vogels houden van een goed varieerde tuin. En zoeken naar voedsel en een plek om te broeden. Lees hier hoe je de tuin aantrekkelijk maakt voor de vogels.

Vogelvriendelijke tuin creëren

Om de tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de vogels kun je een aantal dingen doen. Zorg ervoor dat niet de hele tuin bestraat is met tegels. Want dan zullen de vogels naar de buurman doorvliegen. Vogels houden van planten, bloemen en bomen. Hier vinden de vogels een schuilplaats voor katten of tegen de wind. Heb je katten? Lees hier meer over hoe je katten in de tuin kunt houden.

Vogelhuis

Nestkastje plaatsen

Door het plaatsen van een nestkastje help je de vogels om een veilige plek op te zoeken om te broeden. Hang de nestkast op een rustige plek zodat de vogels naar binnen durven te vliegen zonder gezien te worden. Een vrije aanvliegroute is belangrijk, hang het kastje dus niet voor een aantal takken. Hang de kast stevig op om te voorkomen dat hij gaat wiebelen of zelfs eraf valt. Zorg ervoor dat als je meerdere kastjes gaat ophangen ze minimaal 3 meter uit elkaar hangen. Vogels gebruiken het nestkastje ook om te overnachten!

Voederplek maken

Voor een voederplek geldt hetzelfde als voor het nestkastje, zorg dat je de voederplek maakt op een plek die een vrije aanvliegroute heeft zodat vogels de eventuele vijanden aan zien kunnen komen. Zet ook een schaaltje of plat bakje met water neer, verschoon dit wel elke dag. Vooral in de winter met strenge vorst is het lastig voor de vogels om water te vinden. Strooi voedselresten die je over hebt niet uit, hier komen muizen en ratten op af. Schaf liever wat vogelvoer aan en hang dat op.

Wat eten vogels

Vogels

Vogels houden van eten zoals: vetbollen, ongezouten dop pinda’s, zonnebloempitten en besjes. Dit is makkelijk bij te voeren door bijvoorbeeld een vetbol op te hangen. Of zelf een pinda slinger te maken. Dit kun je zelf doen door een draad door de pinda’s te rijgen, je kunt de slinger zo lang maken als je zelf wilt. Voer de vogels niet teveel in een keer, resten van voer trekt ongedierte aan, en dat is het laatste dat je in de tuin wilt. Ook kunnen lang achtergebleven restanten van het voer gaan rotten of beschimmelen.

Zelf een nestkastje maken

Ben je een echte doe-het-zelver? Dan raad ik aan om met de hulp van Freds bouwtekeningen een nestkastje te maken. In Freds bouwtekeningen zijn meer dan 10.000 bouwtekeningen te vinden waaronder veel verschillende bouwtekeningen voor vogelhuisjes. Op deze manier ben je lekker actief bezig en maak je een veilig onderkomen voor de vogels.

Freds bouwtekeningen

Plaats een reactie