Verzonken tuinsproeier: De 14 beste van 2024

Verzonken tuinsproeiers die omhoog komen uit de grond geven jou gazon een gelijkmatige besproeiing wanneer je maar wilt, en verdwijnen weer wanneer ze klaar zijn met sproeien. In dit artikel gaan we onderzoeken wat de beste verzonken tuinsproeiers van 2024 zijn. Je leest onder andere waar je op moet letten bij de aanschaf en hoe je deze moet installeren in het gazon.

We geven je ook wat algemene tips mee die je kunt gebruiken wanneer je de verzonken tuinsproeiers hebt aangeschaft en gaat gebruiken. Zo kun jij voor jezelf kiezen welk type het beste bij jou gazon past en zo weet je gelijk hoe je deze moet installeren.

Beste verzonken tuinsproeiers van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hieronder vind je een overzicht van de beste verzonken tuinsproeiers van 2024, oplopend vanaf de aller beste.

Onze top 3 verzonken tuinsproeiers

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande verzonken tuinsproeiers al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze eigen top 3 bekijken. Deze hebben wij samengesteld op basis van reviews en ervaringen van gebruikers. Doordat we naar al deze punten kijken kun jij kiezen voor het soort dat het beste bij jou gebruik en gazon past. Op deze manier krijg je geen spijt van je aankoop.

#1 Beste voor kleine gazons – Gardena verzonken tuinsproeier T100

Naar onze mening de allerbeste verzonken tuinsproeier voor de kleine gazons. De Gardena T100 verklapt het al in zijn naam, deze sproeier is geschikt voor kleine gazons tot 100 m². Het handige van dit type is dat deze makkelijk gecombineerd kunnen worden met de T200 en T380 en de OS 140.

Het bereik is variabel in te stellen tussen de 4 en 6 meter. De oppervlakte die moet worden besproeid kan traploos op de sproeierkop worden aangepast van 70 tot 360°. Met het draailipje kunnen specifieke sectoren worden gescheiden. Het geïntegreerde vuilfilter zorgt voor een ononderbroken werking. Door de installatie van een ontwateringsventiel in de leiding is het sprinklersystem vorstbestendig.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Geschikt voor kleinere gazons tot 100m²
 • Traploos aanpassen van hoek van 70 tot 360°
 • Kleine sectoren in volledige cirkel besproeien
 • Nadelen
 • Er dient voor sterke waterdruk een Gardena slang gebruikt te worden

#2 Gardena – Verzonken zwenksproeier OS 140 – tuinsproeier – 140 m²

De Gardena verzonken tuinsproeier OS 140 dient altijd onder de grond gemonteerd te worden. Deze tuinsproeier is door zijn vorm ideaal voor de besproeiing van vierkante en rechthoekige gazons van 2 tot 140 m². De sproeibreedte is gemakkelijk te verstellen van 1 tot 9,5 meter met een bereik van 2 tot 15 meter. De waterdoorvoer is traploos afstelbaar. Door de variabele instelmogelijkheden, kunnen zelfs de kleinste hoekjes en smalle stroken in de tuin besproeid worden.

Het grote voordeel aan sproeiers van het merk Gardena is dat je alle sproeiers van dezelfde lijn gemakkelijk met elkaar kunt combineren door gebruik te maken van wat extra waterleidingen.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Perfect voor vierkante of rechthoekige gazons
 • 16 precisie sproeimondjes voor goede verdeling van het water
 • Sproeisysteem is vorstvrij wanneer er gebruikt gemaakt wordt van een ontwateringsventiel
 • Nadelen
 • Is alleen vorstvrij wanneer er gebruik gemaakt wordt van een ontwateringsventiel
 • Er wordt een originele Gardena tuinslang aangeraden voor optimale waterdruk

#3 Beste voor groot gazon – Gardena verzonken turbinesproeier T380

De Gardena T380 tuinsproeier is geschikt voor middelgrote tot grote gazons van 380m². Ook deze sproeier kan weer gecombineerd worden als dat nodig is met de T100, 200 en OS 140. Het bereik is in te stellen tussen de 6 en 11 meter. Het oppervlak dat besproeid moet worden kan makkelijk aangepast worden zonder gebruik te hoeven maken van gereedschap tussen de 25 tot 360°. Dit geeft je de keuze kleine of grote oppervlakken of in een cirkel te besproeien.

Doordat deze verzonken sproeier voorzien is van een geheugenfunctie zal deze automatisch terug gaan naar het ingestelde oppervlak, ook als de sproeikop handmatig is verdraaid. Er zijn vier spuitmonden met elk een verschillende toevoersnelheid die je kunt kiezen aan de hand van het te besproeien oppervlak. Dit is vooral belangrijk voor een gelijkmatige besproeiing bij gebruik van meerdere soorten sproeiers en verschillende ingestelde besproeiingsoppervlakken.

Het geïntegreerde vuilfilter zorgt ervoor dat de sproeier niet verstopt komt te zitten met kalk, zand of andere rotzooi. Het betrouwbare, zandbestendige turbinetandwiel zorgt voor een lange levensduur. Door de installatie van een ontwateringsventiel in de leiding is de tuinsproeier bestand tegen de vorst.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Geschikt voor grote gazons
 • Traploos instelbaar van 25 tot 360°
 • Makkelijk in gebruik
 • Nadelen
 • Advies om originele Gardena waterslang te gebruiken voor de beste waterdruk

Wat is een verzonken tuinsproeier?

Een verzonken tuinsproeier, ook wel een verzonken gazonsproeier genoemd, is een bewateringsysteem dat wordt gebruikt om tuinen, gazons en andere groene gebieden geautomatiseerd van water te voorzien. In tegenstelling tot bovengrondse sproeiers zoals zwenksproeiers zijn verzonken tuinsproeiers volledig ingegraven in de grond en komen ze alleen naar boven wanneer ze gaan besproeien.

Kenmerken en voordelen van verzonken tuinsproeiers:

 • Onzichtbaarheid: Omdat verzonken tuinsproeiers volledig verborgen zijn wanneer ze niet in gebruik zijn, zul je nooit last hebben van lelijke sproeiers op het gazon die je ook weer weg moet halen wanneer je klaar bent met sproeien of moet gaan grasmaaien.
 • Gelijkmatige besproeiing: Verzonken sproeiers zijn zo geplaatst in het gazon dat je wilt besproeien dat ze kunnen worden afgesteld om water gelijkmatig over het oppervlak te verdelen, waardoor er geen ongelijkmatige of overmatige wateroverlast ontstaat.
 • Automatische werking: Sommige verzonken tuinsproeiersystemen kunnen worden geautomatiseerd om op gewenste tijden automatisch te gaan werken. Dit betekent dat je het sproeischema kunt afregelen op de behoeften van je gazon en de lokale weersomstandigheden wat zorgt voor waterbesparing en een gezondere groei van het gras bevordert.
 • Langdurig plezier: Hoewel de aanlegkosten van een verzonken tuinsproeiersysteem een stuk hoger zijn dan het gebruik van de gewone tuinsproeiers. Kan het op de lange termijn kosten besparen doordat er efficiënter gebruikt gemaakt wordt van het water.

Verzonken tuinsproeiers kopen? Hier moet je op letten

Wanneer je verzonken tuinsproeiers gaat aanschaffen zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Deze punten hebben wij allemaal voor je uitgezocht en hieronder benoemd.

Grootte van de sproeiers

Verzonken tuinsproeier Gardena

Het is erg belangrijk om te letten op welke soort sproeiers je nodig hebt voordat je zomaar wat gaat kopen. Een verzonken sproeisysteem schaf je als het goed is maar één keer aan. Voordat je de gehele sproeikit besteld dien je de oppervlakte van het gazon te berekenen. Aan de hand van deze oppervlakte kun je de keuze maken welke sproeier je nodig hebt. Als je een wat groter gazon hebt zul je misschien meerdere sproeiers nodig hebben.

Het type sproeier dat je kiest ligt ook aan de vorm van het gazon. Als je een vierkant of rechthoekig gazon hebt kun je het beste kiezen voor turbinesproeiers waarvan de hoek van de straal te verstellen is. Als je een gazon hebt in een wat rondere vorm kun je juist beter kiezen voor een verzonken zwenksproeier.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al geïnstalleerd in het gazon en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs

De prijzen van losse verzonken tuinsproeiers beginnen vanaf €16,99 en lopen op tot €45, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest en hoeveel sproeiers je nodig hebt.

Het systeem aanleggen

Voordat je achterover kunt leunen en kunt genieten van een automatisch sproeisysteem voor het gazon zul je eerst wat moeite moeten doen. Wij hebben in korte stappen samengevat hoe je een verzonken sprinklersysteem in het gazon aan moet leggen.

Stap 1

Pak alle onderdelen uit en probeer zoveel mogelijk op de juiste plek te leggen om fouten te voorkomen bij de montage.

Stap 2

Snij de leidingen op lengte en voorkom dat er zand of grond in komt, maak de leidingen waar nodig schoon. Ontbraam de randen voor een goede doorstroming van het water.

Stap 3

Monteer de leidingen in de verbindingsstukken. Let hierbij erop dat de leiding minimaal 5 centimeter in het verbindingsstuk schuift. De leiding zal langs de o-ring geschoven moeten zijn voor een waterdichte afdichting. Draai het verbindingsstuk stevig aan.

Stap 4

Wanneer je denk alles correct te hebben aangesloten zet je waterdruk op het systeem. Nu kun je controleren of er nog lekkages aanwezig zijn voordat je de installatie in de grond monteert.

Stap 5

Gebruik een goede schep of spade om een 20cm diepe V groef in de grond te graven op de plek waar de leidingen komen te liggen.

Stap 6

Leg de gehele sproei installatie op de juiste plek en zorg ervoor dat de sproeiers met de kop net boven de grond uitsteken. Dit doe je door de sproeiers te onder vullen met grond en eventueel wat grind zodat deze niet meer verschuift. Op de afbeelding hieronder kun je zien dat alleen de kop van de sproeier nog net boven de aarde uitsteekt en dus bijna onzichtbaar is doordat deze tussen het gras zit.

Verzonken tuinsproeier ondergronds
Voorbeeld van hoe de sproeier in de grond zit

Als je gebruik maakt van afvoerkleppen voor een vorstvrij systeem dienen deze in het grind te liggen. Ongeveer 20x20cm grind. Dit verbeterd de waterafvoer en voorkomt een verstopping.

Stap 7

Schep alle grond weer terug en druk het goed aan. Test nogmaals de sproei installatie en stel het bereik van de sproeiers in, dit doe je met een schroevendraaier. Zaai weer gras in op de kale plekken die zijn ontstaan. Over een aantal weken zie je niks meer van de installatie.

Conclusie

In dit artikel ben je alles te weten gekomen van verzonken tuinsproeiers en hebben we de beste opties van 2024 onderzocht. Dit verzonken sproeisysteem biedt veel voordelen, waaronder een gelijkmatige en efficiënte besproeiing van het gazon. De verzonken tuinsproeiers komen op uit de grond wanneer nodig en verdwijnen weer na gebruik, waardoor ze praktisch onzichtbaar zijn.

Door op de belangrijke aandachtspunten te letten zoals de kwaliteit, prijs, gebruikerservaringen en de voor- en nadelen te overwegen, hebben we de beste verzonken tuinsproeiers van 2024 op een rijtje kunnen zetten. Van de Gardena T100 voor kleine gazons tot de Gardena T380 voor grotere oppervlakken, hebben we verschillende modellen behandeld die aan verschillende afmetingen gazons voldoen.

We hopen dat je met deze informatie een goede beslissing kunt nemen bij het aankopen van een verzonken sproeiersysteem voor het gazon. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat deze dan hieronder achter in de reacties.

Plaats een reactie