De 14 beste tuinwalsen van 2024

In dit artikel gaan we onderzoeken wat de beste tuinwalsen van 2024 zijn. Je leest onder andere waar je op moet letten bij de aanschaf, waar je hem voor kunt gebruiken en hoe te reinigen na afloop van de werkzaamheden.

We geven je ook wat algemene tips mee die je kunt gebruiken wanneer je een tuinwals hebt aangeschaft en gaat gebruiken. Zo kun jij voor jezelf kiezen welk model het beste bij jou past en zo weet je gelijk hoe je deze moet gebruiken.

De beste tuinwals van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke aspecten. Onder andere de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te kunnen helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hieronder vind je een overzicht van de beste tuinwalsen van 2024.

€139,90
Bol.com

Onze top 3 tuinwalsen

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande tuinwalsen al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze eigen top 3 bekijken. Deze hebben wij samengesteld op basis van reviews en ervaringen van gebruikers. Doordat we naar al deze punten kijken kun jij kiezen voor het soort dat het beste bij jou gebruik past. Op deze manier krijg je geen spijt van je aankoop.

#1 Einhell Tuinwals GC-GR 57

De Einhell GC-GR 57 is naar onze mening de beste tuinwals voor de uitvoering van uiteenlopende werkzaamheden op het gazon. Deze tuinwals kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het walsen van de ondergrond voor het maken van patronen (zoals we dit kennen van voetbal- en tennisveld) en voor het walsen van vers ingezaaide gazons. Denk aan graszaad en ander zaaigoed in perken in je tuin of het gazon.

Door het zaaigoed te walsen wordt het goed de grond ingedrukt, waarmee de groei van het gras kan worden verbeterd. Ook na het verticuteren of bemesten van een gazon kan de tuinwals worden gebruikt. Deze tuinwals is gemaakt van gelakt metaal, wat de tuinwals tot een robuuste machine maakt voor het onderhoud van het gazon. De machine heeft een leeggewicht van 12,6 kg en heeft een walsbreedte van 57 cm.

Aan beide zijden van de tuinwals is het mogelijk om via een vulopening de wals te vullen met water of zand. Tussen de wals en het zeer brede handvat van deze tuinwals zit een handige vuilafstrijker, die aan beide kanten van de tuinwals in positie verstelbaar is.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Geverfd materiaal
 • Vulopening aan de zijkant
 • Voorzien van een vuilafstrijker
 • Nadelen
 • Geen nadelen bekend

#2 Gardebruk Tuinwals – 50 liter

De grootste voordelen van de Gardebuk tuinwals op een rij: Het eenvoudige gebruik, de goede bedieningseigenschappen en ergonomische en stabiele werking zorgen voor een goed bodemcontact van het zaad met weinig inspanning. De wals kan ook gebruikt worden na het verticuteren en bemesten van het gazon of voor het comprimeren van zandgronden. Om de roller te verzwaren kun je deze vullen met water of zand via een zijopening. Na gebruik kan het vulmiddel ook weer gemakkelijk worden afgetapt.

Gebruikers geven wel aan dat deze tuinwals erg kwetsbaar is. Ga er dus niet lomp mee om en wees er zuinig op.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Kan multifunctioneel ingezet worden
 • Vulopening aan de zijkant
 • 50 liter capaciteit
 • Nadelen
 • Is kwetsbaar volgens gebruikers

#3 Kreator KRTGR9101 Tuinwals

De Kreator KRTGR9101 is een onmisbaar stuk tuingereedschap waarmee je meerdere taken in de tuin kunt uitvoeren. Van net ingezaaid graszaad aanwalsen tot een ongelijk gazon gladwalsen, niks is te gek. Ook deze tuinwals heeft een vulopening aan de zijkant van de wals om hem te vullen met water of zand.

De werkbreedte van deze tuinwals is 50cm, wat hem erg wendbaar en niet te lomp maakt. Hij is gemaakt van stevig en duurzaam staal en afgewerkt met een zwarte verflaag.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Geschikt voor krappe werkzaamheden
 • Werkbreedte van 50cm
 • Vulopening aan de zijkant
 • Afgewerkt met zwarte laklaag
 • Nadelen
 • Frame is wat te kort voor lange mensen

Wat is een tuinwals?

Als het goed is heb je na het zien van bovenstaande producten al een idee wat een tuinwals is. Mocht dat nog niet het geval zijn, leggen wij het voor je uit. Een tuinwals is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt om gezaaide of een oneffen gazon aan te drukken en vlak te maken.

Tuinwalsen zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Bijna alle tuinwalsen hebben aan de zijkant van de rol een vulopening, waardoor je hem kunt vullen met water of zand. Ons advies is om te vullen met water. Dit omdat zand lastig te vullen is en ook nog eens veel tijd in beslag zal nemen, daarnaast kost het verwijderen van het zand uit de tuinwals ook veel moeite. Het enige voordeel aan het vullen met zand kan zijn dat de tuinwals zwaarder is als deze volledig is gevuld met zand dan met water.

Waarom een tuinwals kopen?

Er zijn een aantal voordelen van de aanschaf van een tuinwals, de grootste benoemen wij hieronder:

 • Voordat je gras gaat zaaien is het belangrijk om een goede, dichte en vlakke ondergrond te hebben. Dit kun je verkrijgen door gebruik te maken van een tuinwals.
 • Nadat het gras gezaaid is kun je nogmaals het oppervlak aanrollen met de tuinwals, dit zorgt ervoor dat het graszaad de grond in gedrukt zal worden, en sneller zal kiemen.
 • Als je last hebt van een ongelijk gazon, kun je het gazon gemakkelijk gelijkwalsen met behulp van een tuinwals.

Tuinwals kopen? Houdt hier dan rekening mee

Aangezien de meeste tuinwalsen al snel meer dan €50 kosten, is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over voor wat voor doeleind je hem gaat gebruiken, en hoe vaak je hem nodig zal gaan hebben.

Grootte

Als je een relatief klein oppervlak wilt gaan bewerken, is het voldoende om te kiezen voor een wat kleinere tuinwals. Deze is natuurlijk ook makkelijker op te bergen en te vervoeren.

Als je een groot oppervlak wilt gaan bewerken raden wij aan om te kiezen voor een brede tuinwals die minimaal 60 centimeter breed is. Daarnaast is het handig als de rol verzwaard kan worden door water of zand toe te voegen.

Materiaal

De meeste tuinwalsen zijn gemaakt van staal. Dit is duurzaam en gaat lang mee. Bij een goede tuinwals is het staal voorzien van een verflaag. Dit zorgt voor een laag die grond afstoot en gaat roest tegen. Er zijn ook modellen die gemaakt zijn van polyethyleen, dit is ook erg duurzaam en gaat misschien bij correct gebruik en reiniging nog wel langer mee dan een model van staal.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs

De prijzen van tuinwalsen beginnen vanaf €64,95 en lopen op tot €394, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de tuinwals niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model. Zo zijn de modellen die je kunt bevestigen achter een zitmaaier als snel €250 of meer.

Tuinwals Gardebruk

Hoe vul je een tuinwals?

Sommige tuinwalsen kun je bijvullen met water of zand. Dit zorgt ervoor dat de rol zwaarder zal worden en de grond steviger zal aandrukken. Het bijvullen van een tuinwals kan dus alleen gedaan worden als de rol voorzien is van een vulopening. Via deze vulopening kun je de rol vullen met zand of water. Als je een zware rol wilt hebben kun je het beste kiezen om hem te vullen met zand, hij zal dan zwaarder zijn dan wanneer deze gevuld is met water.

Hoe gebruik je een tuinwals?

Je weet inmiddels dat een tuinwals een super handig hulpmiddel is om je gazon gelijkmatig aan te rollen en te egaliseren. Nu gaan we verder in op hoe je een tuinwals moet gebruiken. Voordat je begint, is het belangrijk om de ondergrond voor te bereiden. Verwijder stenen, takken en andere obstakels voor een zo egaal mogelijk resultaat.

Vul de tuinwals met water of zand om het gewicht te verhogen. Dit gewicht zorgt voor een betere verdichting van de grond. Plaats de wals aan het begin van de aan te rollen plek en duw of trek deze over de grond. Werk in rechte lijnen en oefen niet te veel druk uit, want overmatige druk kan de grond te sterk dichtdrukken.

Herhaal het proces meerdere keren, waarbij je verschillende richtingen afwisselt. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdichting van de ondergrond. Let tijdens het rollen op de structuur van de grond en pas de druk en het aantal keer dat je heen en weer loopt hierop aan. Zodra de grond stevig en gelijkmatig is aangedrukt, kun je stoppen. Hou er rekening mee dat wanneer je de grond te veel aanrolt het niet bevorderlijk is voor de bodemkwaliteit en groei van het gras. Gebruik de tuinwals dus met zorgvuldigheid. Na het gebruik is het aan te raden de wals schoon te maken en droog op te bergen.

Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter hieronder in de reacties!

Plaats een reactie