Tuingereedschap onderhouden

Goed gereedschap is het halve werk hoor je wel eens zeggen. In dit geval is dat ook echt zo. Goed tuingereedschap zorgt ervoor dat je makkelijk en met veel plezier je tuin kunt onderhouden. Door je tuingereedschap regelmatig te onderhouden gaat het langer mee. Mensen geven het tuingereedschap vaak niet zoveel aandacht als de tuin zelf. Dit met gevolg dat er irritaties ontstaan wanneer gereedschap niet werkt of niet scherp is. Lees in dit artikel hoe je het beste voor je tuingereedschap kunt zorgen!

Onderhoud gesteeld gereedschap

Het meest voorkomende gereedschappen tijdens het tuinieren is het gesteelde gereedschap. Hieronder verstaan we de spade, schep, schoffel, hark en bezem.

Deze gereedschappen worden vaak erg intensief gebruikt en worden hierdoor snel vuil. De steel kan na een wat langere tijd wat ruw worden en er kunnen kleine splinters ontstaan, dit komt door vervuiling van zand en modder.

Zijn er resten van zand en modder aanwezig op het metalen deel, dan kun je die het beste verwijderen met een harde borstel. Hierna spoel je het gereedschap goed af met water en laat je het drogen.

Om splinters en vervuiling van de steel te voorkomen maak je de steel schoon met water, en laat je hem drogen. Breng wat lijnzaad olie aan op de steel, hierdoor word de steel mooi glad. Voor een betere hechting van de olie kun je van te voren de steel lichtjes opschuren met een korrel tussen de P150 en P180. Let op, er kan wat olie morsen zorg er dus voor dat je een kleedje of doek onder de steel legt voordat je de olie aanbrengt!

Als het gereedschap schoon en droog is kun je het opbergen. Het beste is weghangen zodat het niet in contact staat met de koude natte vloer. Op deze manier staat het ook niet in de weg.

Onderhoud elektrisch tuingereedschap

Het onderhoud van het elektrisch tuingereedschap is wat intensiever dan het gesteelde gereedschap. Dit komt omdat de apparatuur groter is en vaak meerdere messen heeft. Zand dat tussen de messen komt kan ervoor zorgen dat de messen bot worden. Dit kun je voorkomen door na het gebruik de messen goed schoon te maken met een doek en eventueel wat mild afwasmiddel. Hierdoor blijven de messen scherp, en zul je geen problemen ervaren als je het gereedschap later weer wilt gebruiken.

Zorg er hier ook weer goed voor dat je het gereedschap goed laat opdrogen. Water veroorzaakt roest, en dat wil je absoluut niet op je schepe messen hebben. Vergeet niet wat lijnzaadolie of WD-40 aan te brengen op de messen voordat je ze weg legt. Let erop dat er gemorst kan worden, leg dus een doek onder de messen voordat je begint met aanbrengen van de olie.

Tuingereedschap beschermen tegen de roest

Schep

Na het reinigen van het tuingereedschap is het belangrijk om het te beschermen tegen roest. Voordat je het gereedschap weg zet en een langere tijd niet gaat gebruiken is dit aan te raden. Om te beschermen kun je lijnzaadolie of WD-40 gebruiken. Laat dit na het aanbrengen enkele minuten intrekken. Neem daarna de overtollige olie af met een doek. Dit geeft een beschermend effect en zorgt ervoor dat er geen roest kan ontstaat door water of vocht. Berg elektrische tuingereedschappen altijd droog op, deze apparatuur kan slecht tegen vocht.

Tuingereedschap slijpen

Goed geslepen tuingereedschap werkt niet alleen fijn. Ook is het beter om een goed geslepen snoeischaar te hebben. Dit zorgt ervoor dat de wond van de boom sneller heelt en niet zal gaan bloeden.

Je kunt het al snel merken als bijvoorbeeld de spade niet scherp meer is. Het zal veel moeite kosten om hem te gebruiken.

Je kunt zelf je tuingereedschap slijpen, maar je kunt het ook uitbesteden. Voordat je gaat slijpen is het belangrijk dat je het gereedschap vast klemt met bijvoorbeeld een lijmklem aan de werkbank. Het slijpen gebeurt met een slijpsteen.

Tuingereedschap onderhouden

Het beste is om het tuingereedschap aan het begin of het eind van het seizoen te slijpen. Merk je tussendoor toch dat het gereedschap bot is kun je tussendoor gerust nog een keer slijpen.

Voor gereedschappen met een klein snijoppervlak zoals een mes geldt dat deze ongeveer een hoek van 10 tot 20 graden moeten hebben. Gereedschappen met een groter snijoppervlak hebben genoeg aan een hoek van ongeveer 30 graden.

Slijpen werkt als volgt. Klem het te slijpen gereedschap goed vast. Beweeg de veil in een ronde beweging van links naar rechts, en doe dit totdat het gereedschap scherp is. Hoe scherpen hoe beter! Oneffenheden in het snijvlak kunnen wat lastiger zijn om weg de slijpen. Lukt het niet vraag dan om hulp bij het dichtstbijzijnde tuincentrum.

Opruimen van het tuingereedschap

Tuingereedschap ophang systeem
Bezem en tuingereedschap ophangsysteem

Na het onderhoud van het tuingereedschap kan het opgeborgen worden. Dit is net zoals het onderhoud ook belangrijk. Je wilt niet dat je struikelt over al het gereedschap. Hiervoor zijn handige oplossingen bedacht. Je kunt speciale gereedschap haken kopen om gereedschap zoals de spade en schoffel op te hangen. Dit scheelt ruimte en is beter voor het gereedschap. Als het gereedschap op de grond blijft staan zal het sneller gaan roesten en bot worden. Ook zul je hier meer last van hebben omdat het sneller in de weg staat.

Sommige gereedschappen zoals een gazonwals, hebben een duwboom die inklapbaar is. Dit bespaart je veel ruimte!

Elektrische gereedschappen dienen droog en warm opgeborgen te worden. Deze gereedschappen kunnen erg slecht tegen vocht en water en kunnen hierdoor zelfs kapot gaan.

Opzoek naar een goede kwaliteit ophangsysteem met haken? Bekijk deze dan via de onderstaande knop!

Plaats een reactie