Tuin winterklaar maken

Wanneer het tijd is om de tuin klaar te maken voor de winter zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om te zorgen dat de tuin er in het voorjaar weer bloeiend bijstaat. De beste maand om de tuin voor te bereiden op de winter is oktober. Het weer is meestal nog goed, en dus erg aangenaam om in de tuin te werken. De grond is nog niet hard en makkelijk te bewerken.

Bomen snoeien, wanneer is de juiste tijd?

Snoeien

Knotbomen zoals de eik, es, wilg en populier kunnen in het najaar gesnoeid worden. De bomen zijn in deze tijd in rust. Doordat de bomen kaal zijn kun je goed zien wat je aan het doen bent en heb je minder snoei afval dan in de zomer. Deze bomen kun je tot de knot snoeien. Let er wel op dat het niet mag vriezen, de boom kan hierdoor beschadigd raken.

ABC bomen mag je niet snoeien als ze kaal zijn, de bomen zullen dan gaan bloeden en er zal sap uit snoeiwond komen omdat de sapstromen dan actief zijn. Snoei deze bomen dan ook in in het voorjaar tussen maart en oktober. Onder ABC bomen verstaan we de esdoorn, berk, haagbeuk en de notenboom. Snoei deze bomen dus alleen als hij bladeren draagt.

Gebruik een scherpe snoeischaar en maak deze tijdens het snoeien regelmatig schoon. Dit snoeit makkelijker en bevorderd de levensduur van de snoeischaar.

Herfstbladeren verwijderen

De tuin klaar maken voor de winter houd ook in dat alle gevallen bladeren opgeruimd kunnen worden of onder de borders of hagen geveegd kunnen worden, dit laatste is bevorderlijk voor de dieren. Vooral de egel is hier gek op. Let er wel op dat de bladeren niet ziek of beschimmeld zijn.

De vijver

Houd je vijver schoon door een net over de vijver te spannen zodat er geen blad meer invalt. Bladeren die op de bodem van de vijver terecht komen kunnen gaan rotten en dat is niet bevorderlijk voor de waterkwaliteit. Komt er toch nog vuil in de vijver, verwijder dit dan met een schepnet.

Heb je een vijverpomp en/of filter, dan kun je het vijverfilter in de vijver laat liggen tijdens de winter. Het is wel aan te raden om de vijverpomp uit de vijver te halen als deze niet diep in de vijver ligt. Dit is een mooi moment om hem goed schoon te maken. Laat de pomp overwinteren in een bak met water zodat de rubbers niet uitdrogen. Zo kun je in de lente de schone pomp weer in de vijver leggen.

Laatste keer grasmaaien

Rond eind oktober kunt je voor de laatste keer het gras maaien, zorg ervoor dat je het gras niet te kort maait. Zet de grasmaaier dus een standje hoger.

Als het gras toch te lang word door de hogere temperaturen kun je het gras nogmaals maaien wanneer het droog is.

Verwijder het gemaaide gras en bladeren van het gazon om lichtgebrek te voorkomen. Het gras kan hier geel van worden. Probeer in de winter zo min mogelijk over het gras te lopen omdat bevroren of besneeuwd gras af kan breken.

Grasmaaien

Planten beschermen tegen de vorst

Sommige planten kunnen niet tegen de vorst, pak deze in met noppenfolie of een andere product wat de kou tegenhoud. Dit zal ook er ook voor zorgen dat de pot niet breekt door de vrieskou. Wil je meer weten over hoe je planten en/of bloemen kunt beschermen tegen de vorst lees dat mijn uitgebreide artikel hierover.

Waterleiding aftappen

Tap waterleidingen af en zorg ervoor dat de tuinslangen of haspels leeg zijn om vorstschade te voorkomen. Kun je de leidingen niet aftappen? zorg er dan voor dat de kraan beschermd wordt met een vorst bescherm hoes.

Voedt de dieren

Zorg ervoor dat er voldoende voedsel aanwezig is voor vogels als het wat kouder wordt, zij kunnen jou hulp goed gebruiken. Help een handje door een pot pindakaas of een vetbol op te hangen. Kies voor een voederplek die beschut is, zodat de vogels zich veilig voelen en eventueel kunnen schuilen voor gevaar. Een voederhuisje is erg handig, het voedsel zal op deze manier ook droog blijven.

Plaats een reactie