In dit artikel delen wij onze ervaring en mening na het uitvoerig testen van de Stiga Estate 6102 hw zitmaaier. We hebben de zitmaaier enkele weken lang uitgetest en hebben hierdoor een goede indruk kunnen krijgen van waartoe de grasmaaier in staat is. We behandelen de functies, specificaties, voor- en nadelen en geven wat tips hoe je hem het beste kunt gebruiken.
Daarnaast hebben we zelf foto´s gemaakt van de zitmaaier in actie zodat je een goed beeld kunt krijgen van hoe deze er in het echt uit ziet en welke functies er op zitten. We laten niks voor je achter zodat jij zelf een goede beslissing kunt nemen of deze zitmaaier ook wat voor jou is.
Functies
De Stiga zitmaaier is voorzien van een paar handige functies welke wij hieronder stuk voor stuk zullen behandelen.
Maaihoogte verstelling maaidek
De maaihoogte is gemakkelijk te verstellen met de hendel aan de linker zijkant naast de stoel. Er is keuze uit 7 verschillende hoogtes variërend van 30 tot 90 mm. Dit zorgt ervoor dat er geruime keuze is om iedere hoogte gras te kunnen maaien.
Het maaidek is 102 cm breed, wat betekent dat je brede stroken in één keer kunt maaien. De messen zijn gemakkelijk in te schakelen via één druk op de knop. De messen worden ingeschakeld door een elektromagnetische koppeling en uiteindelijk aangedreven door een hydrostatische aandrijving met pedaalbediening.
Wanneer je tijdens het grasmaaien achteruit dient te rijden stoppen de messen met draaien uit veiligheid. Dit kun je voorkomen door het rode knopje links op het dashboard in te drukken.
De motor
De Stiga zitmaaier is voorzien van een 656 cm³ Briggs & Stratton-tweecilindermotor met een vermogen van 10,5 kW bij 2500 rpm. Om de motor te starten heb je een contactsleutel nodig, welke je vervolgens om moet draaien om de motor te starten. Dit gaat zeer gemakkelijk doordat er gebruik is gemaakt van een ‘Easy Start-functie’.
Onder de stoel zit een 12v 18Ah accu gemonteerd welke zorgt voor de stroom om te kunnen starten en alle functies zoals de verlichting en lampjes op het dashboard te laten werken. De motor wordt gevoed door een benzinetank welke 8 liter groot is. Dit is genoeg om ongeveer +/- 6 uur mee te kunnen grasmaaien.
Extra functies
De zitmaaier heeft ook nog wat extra functies die we in het kort zullen benoemen:
- Stootbar voorzijde: Aan de voorzijde op de neus zit een stootbar gemonteerd om beschadigingen te voorkomen
- Verlichting: Een handige functie zijn de designkoplampen aan de voorzijde, hiermee kun je de zitmaaier ook in het donker gebruiken
- Parkeerrem: Als je wilt voorkomen dat de zitmaaier wegrolt kun je de parkeerrem gebruiken. Deze is te bedienen door een knop onder het stuur
- Verstelbare stoel: De zitstoel is gemakkelijk naar voor en naar achter te verstellen
- Anti-scalpwielen: Aan de zijkanten van het maaidek zijn kleine wieltjes aangebracht die anti-scalpwielen worden genoemd. Deze zorgen ervoor dat wanneer je over oneffen delen rijdt het maaidek niet in contact komt met de grond.
- Gras opvangbak 300L: De grote grasopvangbak van 300L vangt al het gemaaide gras op. Het voordeel van deze grote inhoud is dat je lang door kunt maaien zonder de opvangbak te hoeven legen.
Welke brandstof moet er in de Stiga grasmaaier?
Wij raden aan om gebruik te maken van euro98 (E5) benzine. Dit raden wij aan omdat in deze brandstof langer houdbaar is. De verbranding van E5 is ook een stuk beter dan euro 95 E10 benzine.
Voor- en nadelen
We hebben een goede indruk kunnen krijgen van de plus- en minpunten van de Stiga Estate 6102 HW . Deze punten hebben wij voor jou hieronder op een rijtje gezet.
- Voordelen
- Groot maaidek
- Grote opvangbak
- Maaihoogte instelbaar in 7 hoogtes
- Zuinige motor
- Heeft veel extra functies
- Nadelen
- Aanschafprijs is hoog
Hoe gebruik je de Stiga zitmaaier optimaal?
Om de Stiga zitmaaier optimaal te gebruiken, begin je met het controleren van het gazon om ervoor te zorgen dat er geen voorwerpen zoals stenen of takken liggen. Controleer of de brandstoftank nog vol genoeg zit, en vul deze indien nodig bij met euro98 (E5) benzine.
Pas de maaihoogte aan op basis van de grashoogte en het seizoen. Voor de reguliere maaibeurt kun je de maaihoogte instellen op 40 tot 50mm, afhankelijk van hoe lang het gras is. Het beste is om gras te maaien wanneer het droog is, omdat het maaien van nat gras de messen en maaitunnel kan doen verstoppen.
Om een gelijkmatig maairesultaat te bereiken, verander je regelmatig van rijrichting. Dit voorkomt ook dat er grasresten zich op dezelfde plekken ophopen.
Na elke maaibeurt is het aan te raden om de Stiga grasmaaier even schoon te maken. Verwijder grasresten uit de maaitunnel en opvangbak en controleer of er geen vuil tussen de messen blokkeert.
Veiligheid is altijd belangrijk. Zorg ervoor dat je geschikte beschermende kleding draagt, zoals handschoenen en veiligheidsschoenen, tijdens het maaien. Lees de veiligheidsvoorschriften in de handleiding en volg de juiste procedures. Vergeet ook niet oordoppen in te doen, aangezien de maaier ongeveer 100 dB geluid produceert.
Door deze tips te volgen, kun je de Stiga Estate 6102 HW grasmaaier optimaal gebruiken en genieten van een goed onderhouden gazon.
Stiga zitmaaier onderhouden
Het onderhouden van de Stiga Estate 6102 HW grasmaaier is belangrijk om ervoor te zorgen dat de maaier goed blijft werken en een lange levensduur heeft. Wij raden aan om één keer per jaar onderhoud uit te voeren, bijvoorbeeld na de laatste maaibeurt in het najaar. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudsstappen die je kunt uitvoeren:
- Slijpen van het mes: Om een goed maairesultaat te behouden, is het belangrijk om de messen van de grasmaaier eens per jaar te slijpen. Controleer de messen op slijtage en scherpte. Als ze bot of beschadigd zijn, slijp ze dan volgens de instructies in de handleiding of laat dit doen door een professional. Als je het niet vertrouwd kun je altijd nog een nieuw mes kopen.
- Algemene inspectie: Voer een algemene inspectie uit. Controleer de bandenspanning, handgrepen en andere bewegende delen van de grasmaaier op slijtage, losse onderdelen of schade. Indien nodig, repareer of vervang de onderdelen om de goede werking van de grasmaaier te waarborgen.
- Reinigen: Tijdens het onderhoud kun je de kans pakken om de grasmaaier grondig te reinigen. Zet de grasmaaier op een verhoging zodat je op hoogte kunt werken. Reinig alle oppervlakken met een vochtige doek en eventueel met wat mild reinigingsmiddel. Schenk vooral aandacht aan de maaibak rondom het mes.
- Brandstof: Zorg dat de brandstoftank zo goed als leeg is wanneer de grasmaaier de winterslaap in gaat. Zo kun je de brandstoftank in het voorjaar vullen met verse brandstof en voorkom je startproblemen.
Als je het zelf niet aandurft om onderhoud uit te voeren kun je de grasmaaier altijd wegbrengen naar een gespecialiseerd mechanisatie bedrijf.
Onze ervaring
Nu we de Stiga zitmaaier meerdere keren hebben gebruikt kunnen we er een goed oordeel over geven.
De Stiga Estate 6102 HW is een zeer luxe zitmaaier met veel functies en mogelijkheden. Wat ons opviel was dat ondanks de grootte van de maaier deze gemakkelijk te besturen is. Als je een groot gazon hebt dat je graag zelf maait is dit een van de beste zitmaaiers die er te verkrijgen is.
Het geluidsniveau van de grasmaaier bedraagt ongeveer 100dB, we raden aan om gehoorbescherming te gebruiken tijdens het grasmaaien, dit vond ik zelf in ieder geval wel nodig.
Er is geen indicator aanwezig die aangeeft dat de opvangbak vol zit. Dit moet je dus zelf aanvoelen en optijd legen. Als je te laat bent met het legen zal de maaitunnel verstopt raken, en dit is best vervelend om weer leeg/schoon te moeten maken. De opvangbak capaciteit bedraagt 300 Liter. Dit is natuurlijk een flinke hoeveelheid, maar als je ook een flink gazon krijg je deze wel vol. Ik kon ongeveer 15 minuten grasmaaien voordat de opvangbak vol zat.
De brandstofmotor is krachtig en heeft geen enkele moeite met hoog gras, mede doordat je de toeren die de motor draait kunt regelen. Zo kun je ervoor kiezen om als het gras niet zo hoog is de motor zachter te laten draaien. Een groot voordeel vonden wij de maaibreedte van 102 cm. Door dit brede maaidek kun je sneller grasmaaien dan een maaier met smal maaidek.
Al met al een goede zitgrasmaaier waarmee je gemakkelijk je gazon kan maaien met een zeer strak resultaat. Naar onze mening is hij door de test gekomen met een 9.
Conclusie
Stiekem hebben we onze conclusie al gegeven door de grasmaaier een 9 te geven. Ik wil afsluiten met de pluspunten van de zitmaaier. Dat zijn naar onze mening toch wel het brede maaidek, de gemakkelijkheid waarde de maaier te besturen en bedienen is en de grote opvangbak van 300 liter. Als je een groot gazon hebt en misschien nu nog met een duwmaaier grasmaait is het zeker het overwegen waard om voor een zitmaaier van Stiga te kiezen.
Heb je iets aan deze review gehad of heb je nog vragen? Laat het dan hieronder in de reacties weten.