Slakken in de tuin bestrijden

Wanneer je lekker bezig bent met tuinieren, zijn er veel dingen die jou zouden kunnen irriteren. Onkruid, mieren maar ook slakken. Ongetwijfeld is het jou al wel een keer overkomen dat jij een slak per ongeluk doodtrapt omdat deze midden op het pad ligt. Ook al doen sommige slakken geen kwaad, er zijn veel slakken die er wel voor zorgen dat jouw planten verpest worden. Met dit artikel probeer ik jou te helpen om af te komen van vervelende slakken in jouw tuin en leg ik uit hoe je het beste slakken kunt bestrijden.

Waarom zijn slakken in je tuin zo vervelend?

Slak

Voor iedereen die zich wel eens bezighoudt met tuinieren is het waarschijnlijk een grote frustratie: het eten van jouw planten door slakken. Jij hebt net mooie nieuwe plantjes geplant in je tuin en deze worden net zo hard weer vernield. Reden dus om je bezig te gaan houden met het bestrijden van slakken.

Je hebt ook al gauw last van overlast door deze beestjes. Ze zijn namelijk allemaal hermafrodiet, dus zowel mannelijk als vrouwelijk. Hierdoor kan iedere slak soms wel 500 eieren per seizoen leggen. De slakken die hieruit voort komen beginnen dan na slechts twee maanden ook weer met het leggen van eitjes en zo gaat het maar door.

Daarnaast zijn er ook nog de smerige slijmsporen door jou tuin. Overal waar de slak loopt wordt zo’n spoor achter gelaten. Dit geeft jou wel een indicatie van hoeveel slakken er ongeveer in je tuin zijn, maar lekker is het natuurlijk niet. Des te meer reden om de slakken in jouw tuin te bestrijden.

Er bestaat ook nog het risico dat slakken jouw huis binnen dringen. Wanneer jij een goed gevulde kast hebt met allerlei voedingsmiddelen, kan een slak ook hier goed tieren. Er zijn meerdere mensen die melding hebben gedaan van slakkenoverlast binnen in hun huis. Vaak ben je ze wel snel op het spoor, vanwege de slijmsporen die ze altijd achterlaten.

Wat te doen tegen slakken in de tuin

Wanneer jij last hebt van slakken in jouw tuin, kan dat erg vervelend zijn. Het liefst wil je zo snel mogelijk van dit probleem verlost zijn. Om dit te kunnen realiseren heb je verschillende mogelijkheden.

Ten eerste houden slakken veel van vochtige omstandigheden. Hier komen ze vaak op af. Plaats jouw kwetsbare planten dus niet in de buurt van deze hotspots. Wanneer jij je tuin sproeit, doe dit dan ’s ochtends in plaats van ’s avonds.

Zorg ook dat je met enige regelmaat jouw tuin schoffelt. Hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit. Dit zorgt er dan weer voor dat slakken zich minder goed kunnen verplaatsen, het minder aantrekkelijk vinden.

Je kan er ook voor kiezen om slakkenvallen te plaatsen in jouw tuin. Er bestaan vallen die de beestjes vangen met het doel dat jij ze later ergens anders weer uit kunt zetten. Andere vallen zorgen ervoor dat ze komen te overlijden. Het is aan jou de keuze wat jij het liefste gebruikt.

Slakken bestrijden met zout

Een middel die jij ook zou kunnen gebruiken voor het bestrijden van slakken is zout. De slijmerige beestjes kunnen hier namelijk absoluut niet tegen. Daardoor is het een enigszins effectieve manier.

Een nadeel van het bestrijden van slakken met zout is wel dat het heel erg dieronvriendelijk is. Door het zout worden de slakken namelijk langzaam weggevreten. Al het water wordt op deze wijze uit de slak onttrokken. Het heeft hetzelfde effect als dat zoutzuur op mensen heeft.

Doordat het gebruik van zout een brute wijze is voor het bestrijden van slakken in je tuin, is het erg controversieel. Veel mensen vinden dat het daarom eigenlijk niet mag, waar ik het ook zeker mee eens ben. Tevens heeft zout ook geen goedkeuring als bestrijdingsmiddel tegen slakken, dus mag het daar in principe ook niet voor worden gebruikt.

Het gebruik van zout heeft hiernaast ook nog een nadeel. Wanneer het namelijk in de bodem terecht komt, zorgt dat voor verzilting van het grondwater en is het schadelijk voor jouw planten. Het gebruik van zout als middel tegen slakken is dus af te raden.

Milieuvriendelijk slakken bestrijden

Slakkenhuis

Er zijn dus genoeg manieren waarmee jij slakken kunt bestrijden in jouw tuin. Echter is niet iedere manier heel milieuvriendelijk. Het is belangrijk om bij jouw poging om slakken tegen te gaan hier ook rekening mee te houden. Dit kan op een aantal manieren.

Je kan er ten eerste voor kiezen om sierplanten in de tuin te plaatsen die wat minder in de smaak vallen bij slakken. Deze eten de slakken minder snel op en daardoor is de kans groter dat jouw planten heel zullen blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Geraniums of Astrantia’s. Deze planten hebben wat hardere en taaiere bladeren waardoor slakken deze minder snel eten.

Daarnaast zou jij er ook voor kunnen kiezen om planten in je tuin te zetten die slakken weren. Tomaat of teentjes knoflook zijn hiervoor goede opties. Deze beschikken namelijk over een sterke geur waar slakken niet van houden.

Slakken kennen ook natuurlijke vijanden. Deze kan jij dan juist naar je tuin lokken. Het gaat dan om bijvoorbeeld vogels en egels. Deze zien slakken als voedsel en dus zullen ze jouw slakkenprobleem in ieder geval voor een deel oplossen. Maak jouw tuin dus aantrekkelijker voor deze dieren zodat zij hierop af komen.

Er zijn ook genoeg slakkenvallen die de slakken in jouw tuin bestrijden op een biologische manier. Verdiep jezelf hier eens in en beslis welke jou het meest effectief lijkt. 

Conclusie

Slakken kunnen dus erg vervelend zijn wanneer ze zich in jouw tuin manifesteren. Er zijn verschillende manieren die goed werken om slakken te bestrijden. Gebruik echter geen zout, dat is ten zeerste af te raden. Er zijn veel milieuvriendelijke manieren waarop jij af kan komen van de slijmerige diertjes in jouw tuin. Ik hoop dat ik jou met dit artikel hierover een beetje heb kunnen informeren, zodat jij geen last meer van slakken in je tuin hoeft te hebben.

Heb jij ook last van slakken in jouw tuin en wil jij hier graag van af? Bekijk dan deze slakkenval van Esschert Design. Deze val is erg milieuvriendelijk en is een zeer goed hulpmiddel bij het bestrijden van slakken in jouw tuin.Plaats een reactie