Schep kopen? Bekijk dit eerst!

Een schep, soms ook wel schop genoemd is een stuk gereedschap dat veel gebruikt wordt bij werkzaamheden in de tuin. Vooral bij graafwerkzaamheden en het verplaatsen van grind en zand kan een schep erg handig zijn. Een schep bestaat uit twee delen: een steel en een blad. De vorm van het blad en de lengte van de steel verschilt per schep. Afhankelijk van het doeleind heeft de schep een korte of lange steel, en een recht of gebold blad.

Verschillende soorten scheppen

Er zijn veel verschillende soorten en maten scheppen. Hieronder hebben wij de meest voorkomende scheppen samengevat:

Schep
  • Spade
  • Graanschep
  • Sneeuwschep (sneeuwschuif)
  • Bats
  • Betonschep
  • Boomschep

Spade (spa of steekschop)

Een spade wordt veelal gebruikt om grond te bewerken. Dit wordt ook spitten genoemd. Het blad van een spade is rechthoekig en een klein beetje gekromd. Stelen van de spade worden vaak gemaakt van Essenhout omdat dit sterk hout is dat lang meegaat. De bovenzijde van het blad heeft vaak een aan beide kanten van de steel een recht stuk zodat je daar je voet op kunt zetten om extra kracht uit te oefenen tijdens het spitten.

Graanschep

De Graanschep is voor meerdere doeleinden te gebruiken zoals het opscheppen van bladeren, graan en eventueel sneeuw. Het blad van de graanschep is een stuk groter dan van een normale schep. Door de bolling in het blad kan er veel inhoud in één keer opgeschept worden.

Sneeuwschep (sneeuwschuif)

Een sneeuwschep wordt gebruikt om sneeuw te schuiven of verwijderen van de tegels. Sneeuwscheppen zijn verkrijgbaar met een plastic of ijzeren blad. Aan de achterkant van het blad zit een opstaande rand zodat tijdens het sneeuwschuiven de sneeuw blijft liggen.

Bats (schep)

De Bats, ook vaak schep genoemd, is een grote schep met een kleine bolling in het blad. Deze soort schep wordt veelal gebruikt voor het verplaatsen van zand, grond en grind. De naam bats is ontstaan omdat hij twee bolle helften heeft. Bats is een vertaling voor ‘achterwerk’.

Betonschep

Veel gebruikt op de bouw is een betonschep. Met deze schep wordt cement en zand omgeschept tot betonspecie. Een betonschep heeft een rechte onderzijde en is vaak breder dan een ‘normale’ schep.

Boomschep

De boomschep wordt gebruik bij het rooien van een boom. Met deze schep kan tijdens het rooien van een boom de kluit met wortels behouden worden.

Ben jij opzoek naar de perfecte schep? Bekijk dan het hele assortiment hieronder.

Waar op letten bij aanschaf?

Voordat je een nieuwe schep aanschaft moet je weten voor welk doeleind je de schep wilt gaan gebruiken. De meeste mensen kopen een doorsnee schep voor de reguliere werkzaamheden in de tuin. Let bij de keuze van de schep zeker op de kwaliteit. De goedkopere scheppen gaan minder lang mee dan een wat duurdere schep. Goedkoop is in dit geval duurkoop.

Het materiaal van de schep is erg belangrijk. Er zit veel verschil in kwaliteit, wat terug te zien is in het materiaal dat gebruikt wordt voor het blad. Bij een graanschep wordt er vaak gebruik gemaakt van een aluminium blad zodat de schep lichter is. Bij een normale schep wordt er gebruik gemaakt van roest vast staal (RVS). Dit is wat zwaarder maar wel steker, wat wel handig is als je zware grond moet verplaatsen.

Let ook goed op de lengte van de steel. Voor een schop/bats bepaal je de juiste lengte door de schep op de grond te zetten. Komt deze tot onder je oksel? Dan is de steel de juiste lengte. Een verkeerde lengte kan zorgen voor blessures tijdens de werkzaamheden, en dit wil je ten aller tijdenvoorkomen.

De steel van de meeste schoppen worden tegenwoordig gemaakt van essenhout. Dit heeft als voordeel dat het minimaal kan buigen en breekt daarom niet zo snel als beukenhout. Kies daarom ook zeker voor een schep met een steel van essenhout. Ook moet je letten op wat voor handvat de schep heeft. Een veel gebruikt handvat is het T-handvat. Dit ligt goed in de hand en hierdoor loop je geen blaren op.

TIP: Lees ook vooral de recensies om te zien van andere mensen het product ervaren.

Let op!

Een goede kwaliteit schep is niet goedkoop! Goedkoop is duurkoop is hier zeker van toepassing. Een goede schep of spade gaat 15 tot 20 jaar mee bij correct gebruik.

Plaats een reactie