De beste mesjes voor robotmaaiers

Als bezitter van een robotmaaier ben je ongetwijfeld bekend met de voordelen van deze handige tuinhulp, maar weet je ook dat de mesjes af en toe vervangen dienen te worden? En wat zijn nu eigenlijk de beste mesjes voor deze robotmaaier? In dit artikel duiken we dieper in op deze vragen en helpen jou de juiste keuze te maken. We zoeken uit wat het verschil is tussen gecoate en stalen mesjes, de reden waarom mesjes zo snel kunnen slijten en de verschillende soorten mesjes die te krijgen zijn. Daarnaast delen we ook nog wat tips voor het vervangen van de mesjes van je robotmaaier.

De beste keuze robotmaaier mesjes van 2023

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hieronder vind je een overzicht van de beste robotmaaier mesjes van 2023, oplopend van de laagste naar de hoogste prijs.

Heb je deze mesjes allemaal bekeken en zit er niks tussen? Geen probleem, bol.com heeft meer dan 140 verschillende soorten mesjes in hun assortiment!

Verschil titanium gecoate mesjes of stalen mesjes

Wanneer je opzoek gaat naar een nieuw set messen voor jouw robotmaaier kom je er al snel achter dat er veel keuze is. Met name tussen titanium (gecoate) of stalen mesjes. Hieronder nemen we je mee in de verschillen tussen deze messen.

Titanium gecoate mesjes

Titanium gecoate mesjes zijn de favoriet onder veel robotmaaierbezitters, en dat is niet zomaar. Het titanium coatingproces zorgt voor een extra beschermende laag die de mesjes sterker maakt. Deze coating vermindert de slijtage en eventuele corrosie, wat zorgt voor een langere levensduur van de mesjes. Daarnaast behouden titanium gecoate mesjes hun scherpte beter. Dit alles zorgt voor een nauwkeuriger en gelijkmatiger maairesultaat.

Stalen mesjes

Aan de andere kant zijn stalen mesjes ook een populaire keuze vanwege hun betaalbaarheid. Stalen mesjes zijn over het algemeen goedkoper dan titanium gecoate mesjes en geven ook een goed maairesultaat. De stalen variant slijten dus wel wat sneller en hebben ook eerder last van roestvorming, wat weer resulteert in een minder scherpe snede van het gras. Ondanks dat ze iets minder duurzaam zijn als titanium gecoate mesjes, kunnen stalen mesjes nog steeds voldoen aan de verwachtingen. Ze zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen eenvoudig worden vervangen wanneer dat nodig is.

Voor- en nadelen van titanium gecoate en stalen mesjes

MesjesVoordelenNadelen
Titanium GecoatNauwkeuriger en gaan langer meeHogere kosten qua aanschaf
StaalBetaalbaarMinder nauwkeurig, eerder versleten

Waarom slijten mijn mesjes zo snel?

Het is een veelvoorkomende vraag onder robotmaaier bezitters: Waarom slijten de mesjes zo snel? Er zijn verschillende factoren die de levensduur van de mesjes sterk beïnvloeden. Ten eerste speelt het maaigebied een grote rol. Als je een groot gazon hebt met veel obstakels zoals steentjes, boomwortels of takken, zullen de mesjes sneller slijten door deze extra belasting. Daarnaast is de hoeveelheid uren dat de robotmaaier aan het werk is op een dag ook van belang. Dagelijks maaien zorgt ervoor dat de mesjes ook gewoon snel slijten. Ook de kwaliteit van de mesjes kan een rol spelen. Goedkopere mesjes gaan vaak ook korter mee en slijten sneller dan kwalitatief goede mesjes. Controleer ook eens of je mesjes van staal of gecoat titanium zijn. De stalen versie slijten een stuk sneller dan de titanium gecoate variant.

Robotmaaier

Daarnaast slijten ze ook sneller wanneer er veelvuldig vochtig gras gemaaid wordt. Het vocht zorgt voor extra wrijving, waardoor de mesjes sneller bot worden. Het is daarom aan te raden om te maaien wanneer het gras droog is. Een andere factor die van invloed kan zijn, is de maaihoogte-instelling van de robotmaaier. Als de maaihoogte te laag is ingesteld, kan het gras te kort worden afgemaaid, waardoor de mesjes meer slijtage hebben. Zorg ervoor dat je de juiste maaihoogte instelt, die niet te laag is.

Het is ook belangrijk om de mesjes regelmatig te controleren op beschadigingen. Als je merkt dat de mesjes bot zijn, scheuren hebben of andere tekenen van slijtage vertonen, is het tijd om ze te vervangen. Over het algemeen dien je de mesjes van de robotmaaier te vervangen na 4 tot 10 weken. Let wel op, deze periode is sterk afhankelijk van de grootte van het gazon en de slijtage waar ze aan onderhevig zijn.

Verschillende soorten mesjes voor een robotmaaier

Robotmaaiers maken gebruik van verschillende soorten mesjes, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten mesjes die er te verkrijgen zijn:

  • Rechte mesjes: Dit zijn de meest gebruikte mesjes bij robot maaiers. Deze zijn dus recht of recht met aan de uiteinden een klein hoekje eruit. Doorgaans zijn dit ook de goedkopere mesjes die er te verkrijgen zijn. Ze zijn in allerlei verschillende soorten materiaal te verkrijgen. Zoals staal, rvs en gecoat titanium.
  • Driehoekige mesjes: Deze mesjes hebben een driehoekige vorm en worden vaak gebruikt in robotmaaiers vanwege hun zeer nauwkeurige maairesultaten. Ze zorgen voor een gelijkmatige en precieze snede. Driehoekige mesjes worden onder andere gebruikt op de Robomow robotmaaiers. Nadeel van deze soort messen is dat ze vrij prijzig zijn in de aanschaf.
  • Geperforeerde mesjes: Deze mesjes hebben kleine gaatjes of spleten die zorgen voor een betere grasopvang en luchtcirculatie. Ze zijn vooral handig voor dichte gazons waar vochtophoping kan optreden.

Het kiezen van het juiste type mesjes hangt af van de conditie van jou gazon en de specificaties van de robotmaaier zelf. Raadpleeg de handleiding van je robotmaaier voor advies over welke mesjes het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Stappenplan robotmaaier mesjes vervangen

Het vervangen van de mesjes van een robotmaaier is een relatief eenvoudig proces dat je zelf kunt uitvoeren. De handelingen kunnen per robotmaaier wat verschillen, maar het vervangen van de mesjes is in grote lijnen bij iedere robotmaaier hetzelfde. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  • Schakel de robotmaaier uit via de hoofdschakelaar en haal de stekker uit het stopcontact voor je begint met het vervangen van de mesjes. Dit zorgt voor extra veiligheid tijdens het werken.
  • Draai de robotmaaier om, zodat de onderkant van de maaier goed bereikbaar is. Zoek de mesjesbehuizing op, deze is meestal bevestigd met schroefjes.
  • Verwijder de schroefjes van de mesjesbehuizing en til de behuizing voorzichtig op.
  • Neem de oude mesjes uit de behuizing, maak het contactvlak schoon met een doek en plaats de nieuwe mesjes op hun plaats. Draai hierna de mesjes weer stevig vast.
  • Plaats de mesjesbehuizing terug en bevestig deze stevig met de schroefjes. Zorg ervoor dat de behuizing goed is vastgezet om mogelijke schade of ongelukken tijdens het maaien te voorkomen.
  • Draai de robotmaaier terug naar zijn normale positie. Zorg ervoor dat alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen voordat je de robotmaaier weer inschakelt.
  • Test de robotmaaier om te controleren of de nieuwe mesjes goed werken en het gewenste maairesultaat geven. Pas als het nodig is de maaihoogte aan om het mooiste maairesultaat te verkrijgen.

Met deze eenvoudige stappen kun je de mesjes van je robotmaaier probleemloos vervangen en ervoor zorgen dat je altijd een mooi strak gemaaid gazon hebt.

Stappenplan robotmaaier mesjes slijpen

In plaats van de mesjes direct te vervangen, kun je er ook voor kiezen om ze te slijpen om de scherpte te herstellen. Volg deze stappen om de mesjes van je robotmaaier te slijpen:

Robotmaaier titanium mesjes
  • Schakel de robotmaaier uit via de hoofdschakelaar en haal de stekker uit het stopcontact voor je begint met het demonteren van de mesjes. Dit zorgt ervoor dat je veilig kunt werken.
  • Draai de robotmaaier om, zodat je gemakkelijk bij de mesjes kunt en verwijder de mesjesbehuizing volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan betekenen dat je schroeven moet losdraaien of clips moet verwijderen.
  • Eenmaal verwijderd, bekijk je de mesjes nauwkeurig op eventuele beschadigingen, scheuren of diepe inkepingen. Als de mesjes ernstig beschadigd zijn, is het raadzaam om ze als nog te vervangen in plaats van te slijpen.
  • Om de mesjes te slijpen, kun je gebruikmaken van een slijpsteen. Houd het mesje stevig vast en beweeg de slijpsteen langs de rand van het mes met een gelijkmatige druk. Doe dit in een vloeiende beweging en zorg ervoor dat je elke kant van het mes gelijkmatig slijpt. Als dit niet makkelijk werkt doordat de mesjes te klein zijn kun je de slijpsteen neerleggen en de mesjes over de slijpsteen halen.
  • Blijf de mesjes regelmatig controleren tijdens het slijpen om te bepalen wanneer ze voldoende scherp zijn. Het doel is om de scherpte te herstellen zonder te veel materiaal van de mesjes te verwijderen.
  • Nadat je tevreden bent met het slijpen, spoel je de mesjes grondig af onder stromend water om eventuele slijpstof te verwijderen. Let op, wees hier heel voorzichtig mee!
  • Droog de mesjes goed af voordat je ze terugplaatst in de mesjesbehuizing.
  • Plaats de mesjesbehuizing terug op de robotmaaier en bevestig deze stevig volgens de instructies van de fabrikant.
  • Draai de robotmaaier terug naar zijn normale positie en zet hem weer aan via de hoofdschakelaar.
  • Test de robotmaaier om ervoor te zorgen dat de geslepen mesjes goed werken en een mooi maairesultaat achterlaten.

Het slijpen van de mesjes van een robotmaaier is een vaardigheid die enige oefening vereist. Als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden of als de mesjes ernstig beschadigd zijn, raden wij aan om als nog te gaan voor nieuwe mesjes.

Conclusie

Het kiezen van de beste mesjes voor een robotmaaier is een belangrijke beslissing om ervoor te zorgen dat je gazon strak wordt gemaaid. Titanium gecoate mesjes bieden een lange levensduur en nauwkeurigheid, terwijl stalen mesjes betaalbaarheid en efficiëntie bieden. Het slijten van de mesjes kan worden beïnvloed door factoren zoals het maaigebied, maaihoogte en maaien van vochtig gras. Verschillende soorten mesjes, zoals driehoekige, rechte en geperforeerde mesjes, bieden verschillende voordelen en nadelen van elkaar. Het vervangen van de mesjes van een robotmaaier is een eenvoudig proces dat je zelf kunt doen met behulp van ons stappenplan.

Zorg ervoor dat je regelmatig de staat van de mesjes controleert en als het nodig is deze vervangt of slijpt om een strak gazon te behouden. Door de juiste mesjes te kiezen en goed voor je robotmaaier te zorgen, kun je genieten van een prachtig onderhouden gazon, terwijl je tegelijkertijd tijd en moeite bespaart. Heb je wat gehad aan dit artikel, of heb je juist nog een vraag? Laat deze dan hier onder in in de reacties achter.

Lees hier meer over de beste robotmaaiers van dit moment.

Plaats een reactie