Kabelbreuk Robotmaaier opsporen

Heb je gemerkt dat je robotmaaier zijn werk niet meer naar behoren doet? En rijdt deze af en toe over het gazon zonder een duidelijke richting. Of misschien weigert hij zelfs helemaal het gazon te maaien. Als dit het geval is, is de kans groot dat je te maken hebt met een kabelbreuk. In dit artikel gaan we onderzoeken hoe je een kabelbreuk in de perimeterdraad van je robotmaaier kunt opsporen, voorkomen dat deze optreedt en hoe je een kabelbreuk kunt repareren. Daarnaast leggen we ook uit hoe je de zoektocht naar de breuk kunt versnellen door een perimeterdraad tester te gebruiken.

Hoe een kabelbreuk opsporen?

Erg vervelend als je robotmaaier de weg kwijt is en niet doet wat hij moet doen. Als eerste voordat je opzoek gaat naar een mogelijke kabelbreuk kun je controleren of er geen obstakels in de weg staan en of dat de instellingen van de robotmaaier nog correct zijn ingesteld. Als dit allemaal op orde is heb je nog maar één vraag: Hoe herken je een kabelbreuk? Dit is te herkennen door de draad te testen met een kabeltester.

Inspectie van de draad

Je begint met een inspectie van de draad op het punt waar deze aangesloten zit op het laadstation. Let er hierbij op of er geen oxidatie of los contactje aanwezig is. Zo niet, zul je verder moeten gaan zoeken.

De breuk opsporen

Kabeltester

Als je geen zichtbare schade hebt kunnen vinden, is het tijd om wat hulpmiddelen in te schakelen. Een draadbreuk kan soms moeilijk op te sporen zijn, vooral als deze ondergronds zit. Om te voorkomen dat je de hele draad weer uit moet gaan graven kun je de draadbreuk op gaan sporen met een handig stuk gereedschap, de perimeterdraad tester.

Een perimeterdraad tester, ook wel kabeltester genoemd is een apparaat dat speciaal is ontworpen om de draad te controleren. Het werkt door een elektrisch signaal door de draad te sturen en te meten of er onderbrekingen zijn. Door de tester langs de draad te bewegen, kun je precies bepalen waar de kabelbreuk zich bevindt.

De zender dien je aan de ene kant van de kabel te bevestigen en de ontvanger aan de andere kant van de kabel. Loop vervolgens met de kabelzoeker langs de kabel die in de grond ligt, hou deze wel dicht boven de grond. Aan de hand van audiosignalen kun je vervolgens horen waar de draadbreuk zit.

Hoe repareer je een kabelbreuk?

Soms is het voorkomen van een kabelbreuk niet voldoende en komt het toch voor. Maak je geen zorgen, want hieronder gaan we je laten zien hoe je deze kabelbreuk kunt repareren en je robotmaaier weer aan het werk kunt krijgen.

Zodra je de plek van de kabelbreuk hebt bepaald met behulp van de perimeterdraad tester, is het tijd om te beginnen met de reparatie. Begin met het blootleggen van het beschadigde stuk van de draad door de grond eromheen voorzichtig te verwijderen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de reparatie uit te voeren. Vervolgens moet je de draad aan beide zijden van de breuk doorknippen, zodat je een schone sectie hebt om mee te werken. Wanneer je een kabelverbinder gebruikt van het merk 3M hoef je de kabel niet af te strippen. Deze connectoren zijn zelf strippend. Daarnaast hebben ze een gel-laag wat voorkomt dat er water in de connector komt wanneer deze weer begraven is.

Heb je geen waterdichte draadconnector ter beschikking? Dan kun je altijd nog beide zeiden van de breuk afstrippen en aan elkaar solderen. Zorg ervoor dat de koperen draden goed met elkaar verbonden zijn en dat de isolatie volledig bedekt is. Om extra bescherming te bieden, kun je ook een krimpkous over de verbinding schuiven en deze verwarmen met een föhn of een warmtepistool. Dit zorgt voor een stevige en waterdichte afsluiting van de reparatie.

Hoe kun je een kabelbreuk voorkomen

Een draadbreuk komt regelmatig voor helaas. Bijvoorbeeld als er is geverticuteerd, belucht of de graskanten afgestoken zijn. Nu weten we gelukkig hoe we een kabelbreuk kunnen opsporen, laten we eens kijken naar enkele maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat dit probleem zichzelf nog een keer voordoet. Voorkomen is beter dan genezen!

De juiste installatie

Een goede installatie van de draad is zeer belangrijk om kabelproblemen te voorkomen. Zorg ervoor dat de draad stevig in de grond is bevestigd en niet wordt blootgesteld aan apparatuur om beschadigingen te voorkomen.

Dit is de reden dat wij ook aanraden om de kabel bij installatie van de robotmaaier direct in te graven. De kabel dient tussen de 5 en 15 centimeter diep te liggen. Als je problemen voor wilt zijn, kies dan om de kabel op 15 centimeter diepte te leggen in plaats van 5. Want wanneer er in de toekomst geverticuteerd of belucht gaat worden zal de kabel niet geraakt kunnen worden omdat deze diep genoeg ligt.

Wees bewust van mogelijke obstakels

Obstakels zoals boomwortels, stenen of scherpe voorwerpen kunnen schade aan de draad veroorzaken. Zorg ervoor dat je bij het aanleggen van de draad rekening houdt met mogelijke obstakels en vermijd gebieden waar deze zich kunnen bevinden. Het vermijden van mogelijke plekken die de kabel in de toekomst kunnen beschadigen scheelt een hoop ergernis.

Houdt vooral rekening met boomwortels tijdens de aanleg. In de toekomst zullen de boomwortels verder groeien en mogelijk de kabel verdrukken of in het ergste geval doorscheuren.

Conclusie

Een kabelbreuk in de draad van je robotmaaier kan nogal wat frustratie opleveren, maar het is een probleem dat met de juiste aanpak kan worden opgelost. Door de stappen te volgen om een kabelbreuk op te sporen, te voorkomen en te repareren, kun je ervoor zorgen dat je robotmaaier weer goed zijn werk kan doen en je gazon in perfecte staat blijft.

We weten nu dat voor het opsporen van de draadbreuk een perimeterdraad tester een waardevol hulpmiddel bij dit proces is en je kan helpen om snel kabelbreuken op te sporen. Om de draadbreuk uiteindelijk te repareren gebruik je het liefst Gel-connectoren. Zo repareer je de draad vakkundig en zal de stroring niet meer voorkomen.

Dus, waar wacht je nog op? Neem de controle over je gazon terug en laat je robotmaaier zijn werk weer doen. Voor meer informatie over robotmaaiers en hun functies, kun je een kijkje nemen op ons eerder geschreven artikel Beste robotmaaiers.

Plaats een reactie