Robotmaaier installeren: Een praktische gids

Heb je geen zin meer om iedere week opnieuw het gras te moeten maaien, maar wil je wel een mooie strakke grasmat hebben? Dan is er gelukkig een innovatieve oplossing: De robotmaaier. Met zijn geavanceerde technologie neemt deze zelfrijdende grasmaaier het werk voor jou uit handen, zodat jij kunt ontspannen en genieten van je vrije tijd. In dit artikel leer je hoe je zelf met minimale technische kennis een robotmaaier kunt installeren, zodat je binnen de kortste keren een mooi strak gazon hebt zonder daar iedere week opnieuw moeite voor te hoeven doen.

Voorbereidingen op de installatie

Voordat de robotmaaier het werk van je over gaat nemen moet je het gras voor de laatste keer zelf nog eens maaien. Maai het terug tot een hoogte van 4 tot 5 centimeter. Vang het gras op en zorg ervoor dat het gazon vrij is van takken en bladeren. Voor de voorbereiding heb je een aantal materialen nodig, deze vind je hieronder.

Benodigdheden:

  • Robotmaaier + dockingstation
  • Installatiekit
  • Hamer
  • Begrenzingsdraad
  • Kladblok + pen
  • Gebruiksaanwijzing

Voor de installatie heb je een installatiekit nodig. Of je een medium of klein installatiekit nodig hebt hangt af van de omtrek van het gazon. Een klein pakket bevat 100 meter begrenzingsdraad, en een medium 150 meter.

Heeft jou gazon een omtrek kleiner dan 100 meter? Dan kun je als nog de kleine installatiekit gebruiken en de draad zelf inkorten naar de gewenste lengte.

Het maken van een schets

Je kunt wel enthousiast beginnen, maar het is aan te raden om van te voren een schets te maken van waar je de begrenzingsdraad wilt gaan aanleggen. Neem hierin ook de positie van het laadstation en obstakels in op. Let er goed op dat de begrenzingsdraad elkaar niet kruist.

Dockingstation monteren

Gardena robotmaaier

Bepaal de positie van het dockingstation, ook wel het laadstation genoemd. Bij het kiezen van een goede positie voor het laadstation moet je de volgende punten hanteren:

  • Niet direct in het zonlicht plaatsen, omdat dit kan resulteren in een te hoge temperatuur in de zomer. Als je geen plek in de schaduw hebt kun je een zonnedak monteren, deze is vaak los verkrijgbaar bij de leverancier van de robotmaaier.
  • Zorg voor minimaal 1,5 meter vrije ruimte aan de voorzijde van het dockingstation.
  • Kies een plaats dicht bij de elektra aansluiting, om deze gemakkelijk aan te kunnen sluiten op het stroom netwerk.
  • Kies het beste voor een plek die uit het zicht is van vreemde, dit voorkomt diefstal.

Basis van de installatie

Om te beginnen met de installatie start je de robotmaaier op. Er zal een beknopte installatiehandleiding verschijnen in het scherm. Stel hierop de datum en tijd correct in. Vooral de tijd is belangrijk omdat je wilt dat hij op de ingestelde tijd aan het werk gaat.

Let op, de robotmaaier moet wel voorzien zijn van deze functie.

Gaten en kuilen dichtmaken

Voordat je begint met het installeren van je robotmaaier, is het belangrijk om eventuele gaten en kuilen in je gazon te dichten. Hoewel de meeste robotmaaiers obstakels kunnen opmerken, is het beter om een vlak oppervlak te hebben om onnodige schade aan de machine te voorkomen, of nog erger dat hij vast blijft zitten in een kuil. Een glad gazon zorgt er ook voor dat de maaier gelijkmatig kan maaien. Pak daarom je schep en vul de oneffenheden op met aarde. Een goede basis leggen is de eerste stap naar een perfect gemaaide grasmat.

De positie van het laadstation bepalen

Nu je gazon helemaal klaar is, ga je de juiste positie voor het laadstation van je robotmaaier bepalen. Het laadstation dient als de thuisbasis voor je maaier, waar hij zichzelf kan opladen en rusten tussen de maaisessies door. Plaats het laadstation op een goed bereikbare locatie het liefste uit het zicht. Het is aan te raden om het laadstation in de buurt van een stopcontact te plaatsen, zodat je gemakkelijk verbinding kunt maken met het stroomnetwerk. Kies ook een plek die niet wordt belemmerd door obstakels, zoals bomen of tuinmeubilair, om er voor te zorgen dat de robotmaaier vrij kan manoeuvreren.

Begrenzingsdraad aanbrengen

Om ervoor te zorgen dat je robotmaaier alleen het gazon maait en niet de bloemperken of andere delen van je tuin, moet je een begrenzingsdraad rondom de gewenste maaizone leggen. Deze begrenzingsdraad zorgt voor een omlijning die een magnetisch veld afgeeft zodat de maaier binnen de aangegeven grenzen blijft.

Globaal gezien zijn er twee verschillende manieren van het aanleggen van de grensdraad. Je kunt de grensdraad ingraven onder de grond, of boven de grond vastklemmen met de daarvoor bedoelde pinnen.

Ingraven van de begrenzingsdraad

Neem je schets erbij en bekijk nog eens goed hoe je de draad wilt gaan leggen. Met een spade of kantensteker kun je aan de randen van het gazon ruimte maken om de begrenzingsdraad te begraven. Een veel gestelde vraag is hoe diep de kabel van een robotmaaier moet liggen. De draad moet ongeveer tussen de 5 en 15 centimeter diep komen te liggen. Wanneer je rondom ruimte hebt gemaakt kun je beginnen met leggen van de draad bij het laadstation en werk zo rondom het gazon terug naar het laadstation toe. Zorg er altijd voor dat de draad gespannen is en geen losse lussen heeft. Er kunnen in de toekomst problemen ontstaan als de draad niet strak wordt aangelegd. Wanneer de draad gelegd is kun je alles weer dicht maken en aantrappen.

Begrenzingsdraad monteren met montagepinnen

Ook bij deze manier van installeren begin je met het aanleggen van de begrenzingsdraad bij het laadstation. Leg de draad uit zoals je op de schets hebt staan. Wanneer dit gelukt is kun je vanaf het laadstation beginnen met het vastzetten. Gebruik hiervoor de meegeleverde bevestigingspennen. Let erop dat je de draad gespannen monteert, zodat deze strak langs de grens van het gazon komt te liggen. De robotmaaier mag natuurlijk niet blijven haken achter het draad. Wij raden aan om de begrenzingsdraad te leggen met twee personen. Dit voorkomt ergernis en werkt ook nog eens een stuk fijner. Het grote voordeel aan deze manier van monteren is dat je de draad altijd nog gemakkelijk kunt verplaatsen wanneer dit nodig is.

Laadstation robotmaaier

Ongedierte die de draad doorknagen

Sommige mensen geven aan dat ze last hebben van ongedierte die het begrenzingsdraad van hun robotmaaier doorknagen. Dit komt vooral voor in bosrijke gebieden. In dit geval kun je kiezen voor een ‘Perimeterdraad‘. Deze draad is extra beschermd door een natuurlijk beschermingsmiddel en bestaat uit drie verschillende lagen tegen het doorknagen. Ander voordeel hiervan is dat als je per ongeluk met een schep het draad raakt deze hier niet gelijk kapot van gaat.

Begrenzingsdraad aan laadstation verbinden

Nu de begrenzingsdraad is gelegd, is het tijd om deze aan het laadstation van de robotmaaier te verbinden. Zo kan de maaier de draad detecteren en de grenzen van je gazon herkennen. Zoek naar de aansluitpunten op het laadstation en verbind de begrenzingsdraad volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de verbinding stevig en veilig is, zodat de draad niet losraakt tijdens het maaien. Een goede verbinding tussen de begrenzingsdraad en het laadstation zorgt ervoor dat de robotmaaier nauwkeurig zijn werk kan doen.

Wanneer je een losse installatiekit koopt zitten hier niet altijd de juiste stekkers bij. Deze moet je er vaak los bijbestellen. Dit is iets waar je goed op moet letten voordat je een installatiekit aanschaft.

Het instellen van de robotmaaier

Nu de begrenzingsdraad is aangelegd is het tijd om je robotmaaier volledig in te stellen. Elke robotmaaier heeft zijn eigen specifieke instellingen en functies, dus het is belangrijk om de bijgeleverde handleiding zorgvuldig door te nemen. Stel de maaihoogte in op het gewenste niveau en bepaal het maaischema dat het beste past bij jouw gazon en wensen. Sommige robotmaaiers kunnen zelfs worden geprogrammeerd om ’s nachts te maaien, zodat je overdag altijd het gras kunt betreden zonder dat je de robotmaaier in de weg loopt. Neem de tijd om de instellingen aan te passen en experimenteer met verschillende opties totdat je de juiste configuratie hebt gevonden.

Kosten van een robotmaaier installeren

Bij het installeren van een robotmaaier komen ook wat kosten voor het materiaal kijken. De prijzen van een installatiekit variëren nogal, dit is afhankelijk van het merk, de functies en de grootte van je gazon. Gemiddeld genomen kun je rekenen op een bedrag van €50 tot €300.

Bij sommige robotmaaiers wordt de installatiekit meegeleverd. Dit is dus iets waar je goed op moet letten tijdens de aanschaf. Toch een minder leuke verassing als je net je gehele budget hebt uitgegeven aan een robotmaaier en later blijkt dat je er nog een dure installatiekit bij dient te kopen.

Conclusie

Het installeren van een robotmaaier op het gazon is een efficiënte manier om je gazon te onderhouden. Door het volgen van de stappen die we hebben besproken, kun je zelf eenvoudig een robotmaaier installeren en genieten van een perfect gemaaid gazon zonder de fysieke inspanning. Van het dichten van gaten en kuilen tot het leggen van de begrenzingsdraad en het instellen van de robotmaaier, elke stap draagt bij aan een moeiteloos gazononderhoud.

Hoewel de initiële kosten van een robotmaaier misschien hoog lijken, is het belangrijk om de voordelen op lange termijn in overweging te nemen. Een robotmaaier bespaart je niet alleen kostbare tijd, maar zorgt ook voor een regelmatig en gelijkmatig gemaaid gazon. Je kunt ontspannen en genieten van je vrije tijd, wetende dat je gazon er altijd verzorgd uitziet.

Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het installeren van je robotmaaier en ervaar het gemak en de efficiëntie van deze geavanceerde technologie.

Bekijk ook eens ons artikel over de beste robotmaaiers van dit moment. En help jouw gazononderhoud naar een hoger niveau te tillen!

Plaats een reactie