Makita DLM330z uitvoerig uittesten – review

In dit artikel delen wij onze ervaring en mening na het uitvoerig testen van de Makita DLM330 accugrasmaaier. We hebben de grasmaaier voor meerdere maaibeurten gebruikt en hebben een goede indruk kunnen krijgen van waartoe de grasmaaier in staat is. We behandelen de functies, specificaties, voor- en nadelen en geven wat tips hoe je hem het beste kunt gebruiken.

Daarnaast hebben we zelf foto´s gemaakt van de grasmaaier in actie zodat je een goed beeld kunt krijgen van hoe deze er in het echt uit ziet en waartoe hij in staat is. We laten niks voor je achter zodat jij zelf een goede beslissing kunt nemen of het wat voor je is. Deze grasmaaier hebben we zelf aangekocht en is dus niet gesponsord!

Wat zit er in de verpakking?

De accugrasmaaier is geleverd in een stevige, compacte doos. Dit kan omdat de duwbeugel inklapbaar is voor het compact opbergen van de maaier. De volgende artikelen zaten in de verpakking: De grasmaaier, duwbeugel en opvangbak. Service en garantie document, de handleiding en één sleutel. De grasmaaier wordt geleverd zonder accu en oplader. Wanneer je nog geen ander Makita accu gereedschap in bezit hebt dien je deze los erbij te bestellen.

De duwbeugel en opvangzak worden altijd los meegeleverd. Deze zul je dus zelf nog moeten monteren. Dit is goed zelf te doen als je de instructies doorleest.

Makita DLM330 doos
Makita DLM330 in verpakking

Functies

De Makita grasmaaier is voorzien van een paar handige functies welke wij hieronder stuk voor stuk zullen behandelen.

Maaihoogte verstelling

De maaihoogte is gemakkelijk te verstellen met de hendel aan de zijkant van de maaibak. Er is keuze uit maar liefst 8 verschillende hoogtes variërend van 20 tot 75 mm. Dit is genoeg keuze om iedere hoogte gras te kunnen maaien. Met deze grasmaaier kun je dus het gras tot 20mm kort afmaaien, wat veel andere grasmaaiers niet kunnen.

Oplaadbare accu

Dit model wordt standaard geleverd zonder accu en oplader. Je dient er dus een accu en oplader los bij te bestellen als je deze nog niet hebt. Heb je wel al een Makita accu? Dan kun je deze prima gebruiken. Je dient wel voor de maaibeurt de accu volledig op te laden om te voorkomen dat je tijdens de maaibeurt stil komt te staan. Bij een gebruik van een 6.0 Ah accu kun je ongeveer 22 minuten lang grasmaaien.

Afhankelijk van de grootte van je gazon kun je prima gebruik maken van een accu met minder capaciteit, maar dat zal de maaitijd verkorten.

Inklapbare duwbeugel

De duwbeugel is gemaakt van stevig materiaal wat er voor zorgt dat hij stevig aanvoelt en een laag gewicht heeft. De duwbeugel is makkelijk inklapbaar zonder gebruik te hoeven maken van gereedschap, waardoor je de grasmaaier ruimtebesparend kan opbergen. Dit is vooral handig wanneer je maar een kleine berging hebt of je hem wilt opbergen in een kast.

Veiligheidsfunctie

Een veiligheidsfunctie is niet voor niks in het leven geroepen. Deze functie zorgt er namelijk voor dat er minder ongelukken gebeuren. Ook deze grasmaaier is voorzien van zo’n functie. Namelijk in de vorm van een hendel die in in moet drukken voordat je de motor kunt starten. Deze hendel moet je blijven indrukken tijdens het maaien. Wanneer je de hendel loslaat zal de motor afslaan.

Voor- en nadelen

We hebben een goede indruk kunnen krijgen van de plus- en minpunten van de Makita DLM330z. Deze punten hebben wij voor jou hieronder op een rijtje gezet.

 • Voordelen
 • Degelijk materiaal
 • 18v accusysteem
 • Duwbeugel gereedschapsloos te verstellen
 • Lichte bediening
 • Erg wendbaar
 • Geen last van een snoer
 • 8 verschillende maaihoogtes instelbaar
 • Nadelen
 • Wordt geleverd zonder accu en oplader
 • Opvangbank te klein voor grote gazons

Hoe gebruik je de grasmaaier optimaal

Om de Makita DLM330 accu grasmaaier optimaal te gebruiken, begin je met het controleren van het gazon om ervoor te zorgen dat er geen voorwerpen zoals stenen of takken liggen. Zorg er ook voor dat de accu van de grasmaaier voldoende is opgeladen voordat je begint. Dit voorkomt dat je tijdens het maaien met een lege accu komt te staan en je het werk stop moet zetten.

Pas de maaihoogte aan op de gewenste hoogte van het gras. Als het gras erg lang is (langer dan 10cm) dan is het raadzaam om te beginnen met een hogere instelling bij de eerste maaibeurt en kun je geleidelijk de hoogte verlagen na de eerste keer maaien voor een kort resultaat. Voor de reguliere maaibeurt kun je de maaihoogte instellen op 35 tot 45mm, afhankelijk van hoe lang het gras is. Het beste is om gras te maaien wanneer het droog is, omdat het maaien van nat gras de messen en maaitunnel zullen doen verstoppen.

Om een gelijkmatig maairesultaat te bereiken, verander je regelmatig van rijrichting. Dit voorkomt ook dat er grasresten zich op dezelfde plekken ophopen. Na elke maaibeurt is het aan te raden om de grasmaaier schoon te maken. Verwijder grasresten uit de maaitunnel en opvangbak en controleer of er geen vuil de messen blokkeert.

Veiligheid is altijd belangrijk. Zorg ervoor dat je geschikte beschermende kleding draagt, zoals handschoenen en veiligheidsschoenen tijdens het maaien. Lees de veiligheidsvoorschriften in de handleiding en volg de juiste procedures.

Door deze tips te volgen, kun je de Makita DLM330 grasmaaier optimaal gebruiken en genieten van een goed onderhouden gazon.

Makita elektrische grasmaaier onderhouden

Het onderhouden van de Makita ELM330 grasmaaier is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat de maaier goed blijft werken en lang meegaat. Wij raden aan om één keer per jaar onderhoud uit te voeren, bijvoorbeeld na de laatste maaibeurt aan het einde van het maaiseizoen. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudsstappen die je kunt uitvoeren:

 • Slijpen van het mes: Om een goed maairesultaat te behouden, is het belangrijk om de messen van de grasmaaier eens per jaar te slijpen. Controleer de messen op slijtage en scherpte. Als ze bot of beschadigd zijn, slijp ze dan volgens de instructies in de handleiding of laat dit doen door een professional. Als je het niet vertrouwd kun je altijd nog een nieuw mes kopen. Dit type grasmaaier heeft één enkel mes.
 • Algemene inspectie: Voer een algemene inspectie uit. Controleer de wielen, handgrepen en andere bewegende delen van de grasmaaier op slijtage, losse onderdelen of schade. Indien nodig, repareer of vervang de onderdelen om de goede werking van de grasmaaier te waarborgen.
 • Reinigen: Tijdens het onderhoud kun je de kans pakken om de grasmaaier grondig te reinigen. Zet de grasmaaier op een werkbank of tafel zodat je op hoogte kunt werken. Reinig alle oppervlakken met een vochtige doek en eventueel met wat mild reinigingsmiddel. Schenk vooral aandacht aan de maaibak rondom het mes.

Lees altijd voordat je begint met het onderhoud de onderhoudsinstructies en aanbevelingen in de handleiding goed door. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de grasmaaier in optimale staat blijft en lang meegaat.

Onze ervaring

Nadat wij de accugrasmaaier meerdere keren uitvoerig hebben getest kunnen we er een goed en eerlijk oordeel over geven.

We zijn blij verrast over hoe goed de grasmaaier zijn ding doet. Deze maaier laat zich licht bedienen en is erg wendbaar omdat je geen snoer hebt. Wij hebben een 3.0Ah accu gebruikt en ons gazon wat we meermaals gemaaid hebben is ongeveer 80m2 groot. Dit ging gemakkelijk op één acculading.

De rode hendel op de duwbeugel moet ten alle tijden ingedrukt worden tijdens het maaien. Ook als je de motor wilt starten moet je de hendel al indrukken. Naar onze mening is dit een pluspunt omdat het zorgt voor een stukje extra veiligheid.

De maaihoogtes zijn in genoeg verschillende posities instelbaar, 8 stuks zelfs. Dit is naar onze mening ook meer dan genoeg. Je kunt ongeacht de hoogte van het gras altijd wel een maaistand kiezen die bij de grashoogte past. Dit gemaaide gras wordt opgevangen in een opvangbak van 30 liter. Op de 80m2 die wij gemaaid hebben moesten we twee keer de opvangbak legen per maaibeurt. Voor de echt grote gazons groter dan 100m2 is de opvangbak wat aan de kleine kant.

De elektromotor die wordt aangedreven door de krachtige 3.0Ah accu. Echt hoog gras komt de maaier wel lastig doorheen. Dit is ook niet vreemd, aangezien een grasmaaier op accu altijd minder sterk zal zijn dan een variant met een benzine motor. Wij raden aan om te kiezen om het gras in twee keer te maaien wanneer het erg hoog staat. De maaibreedte bedraagt 33 cm, wat voor kleine gazons voldoende is.

Al met al een goede elektrische grasmaaier waarmee je gemakkelijk het gazon kunt maaien met als resultaat een mooie strakke grasmat. Stiekem hadden we ook niet anders verwacht van Makita. Naar onze mening is hij door de test gekomen met een ruime voldoende.

Tijdens het grasmaaien
Schoonmaken na het maaien

Conclusie

Makita heeft goed hun best gedaan, en een goede accugrasmaaier op de markt gezet voor een aantrekkelijke aanschafprijs. De grasmaaier is krachtig en heeft een lange accuduur. Persoonlijk vind ik het een goede grasmaaier die geschikt is voor kleine gazons. Wil jij ook aan de slag met deze Makita ELM330z grasmaaier? Bekijk hem dan hier onder.

Heb je iets aan deze review gehad of heb je nog vragen? Laat het dan hieronder in de reacties weten.

Plaats een reactie