Kijk jij al uit naar de zomer? Het moment dat je heerlijk in het zonnetje zit en kan genieten? Hoe heerlijk is het vooruitzicht dat jij kan ontspannen op een loungebank? Niet zomaar een loungebank, maar je zelfgemaakte loungebank wel te verstaan.
Mocht je je afvragen hoe je een loungebank moet maken en waarom een zelfgemaakte loungebank geweldig is, lees dan dit artikel helemaal tot het einde.
De oorsprong van de loungebank
Voordat ik je meer vertel over het maken van een loungebank, duiken we eerst even de geschiedenisboeken in. Want wist je dat een loungebank helemaal niet zo nieuw of modern is? De loungebank is namelijk al eeuwen oud. Oorspronkelijk komt de loungebank voort uit het oude Egypte. De loungebank was bedoeld voor farao’s en hele rijke Egyptenaren. Een loungebank bestond in die tijd uit alleen een lattenbodem. Voor het comfort werd de lattenbodem bedekt met palmbomen.
Ook in de Romeinse tijd werd de loungebank veel gebruikt. Ook hier ging het weer om de rijken of degene met een hoge status. Anders dan de Egyptenaren, bekleedde de Romeinen de loungebanken met stof. De stof zorgde voor extra comfort en een luxe uitstraling.
Nu duizenden jaren later, is de loungebank weer enorm in opkomst en is hij voor iedereen aan te schaffen. Het draait niet meer om status.
Waarom zou je je loungebank zelf moeten maken?
Ik hoor het je denken, een loungebank kan je veel gemakkelijker kopen in de winkel. Tuincentra en internet staan werkelijk vol met verschillende soorten en maten loungebanken. Maar wat is daar leuk aan? Helemaal niets, toch? Daarnaast kunnen er ook een aantal nadelen zitten aan een loungebank kopen in een tuincentrum of op internet.
Loungebanken uit bijvoorbeeld een winkel, zijn wel heel erg standaard. Ik kan me voorstellen dat je voor een wat exclusievere look wil gaan. Helaas is een exclusievere al erg snel een dure uitgave, en dat is niet altijd de bedoeling. Je betaalt dus al heel snel een hoog bedrag voor goede kwaliteit. Zeg nou zelf, het kopen van een loungebank geeft toch ook helemaal geen voldoening? Zie je het al voor je? Je eigen gemaakte loungebank die staat te pronken in je tuin? Aan het zelf maken van een loungebank, zitten veel voordelen. Zo kan jij een loungebank maken die helemaal voldoet aan jouw wensen. Jouw loungebank zal echt uniek zijn, jij kiest het ontwerp en de materialen. Ook kies jij het budget van de loungebank. Je kan de materialen zo duur of zo goedkoop maken als jij wil. Heb je een wat kleinere tuin? Eigenlijk te klein voor een loungebank? Ook dit is gemakkelijk op te lossen bij het maken van je loungebank. Jij bepaalt namelijk de afmetingen, hij zal dus altijd passen. Als laatste zal het natuurlijk ontzettend veel voldoening gaan geven wanneer hij eindelijk af is. Je ziet dat er heel veel voordelen zitten aan het maken van je eigen loungebank. Heb je er al zin in?
Materialenlijst voor het maken van een loungebank
Wanneer je je loungebank zelf gaat maken, is het verstandig om eerst te beslissen van welk materiaal je de loungebank wil gaan maken. Er zijn ontzettend veel materialen verkrijgbaar. Echter kunnen er altijd voor- en nadelen zitten aan sommige materialen. Daar dien je dan rekening mee te gaan houden. Daarnaast bepaalt het soort materiaal meteen de uitstraling van je tuin. Kies daarom altijd voor materiaal dat past bij de stijl van je voor- of achtertuin. Natuurlijk is de keuze weer reuze. Om je een beter beeld te geven van verschillende soorten materiaal, heb ik hieronder een aantal materialen in een duidelijk overzicht gezet.
Steigerhout
Steigerhout is een veel gekozen materiaal wanneer het gaat om tuinmeubelen. Oorspronkelijk is steigerhout vurenhout. Vurenhout wordt gebruikt bij bijvoorbeeld steigers. Steigerhout is dus eigenlijk hergebruikt hout. Een groot voordeel van steigerhout, is dat het geen onderhoud nodig heeft. Steigerhout zorgt onder andere voor een hele natuurlijke uitstraling in de tuin. Dat is de reden waarom veel mensen voor steigerhouten tuinmeubelen kiezen en het erg populair materiaal is. Daarnaast is steigerhout makkelijk te bewerken, met behulp van de juiste zaag voor steigerhout. Aan steigerhout kunnen ook een aantal nadelen zitten. Helaas is steigerhout ontzettend gevoelig voor vocht en kan het snel beschadigd raken. Om ervoor te zorgen dat de loungebank van steigerhout langer meegaat, raad ik je aan hem binnen te zetten wanneer hij niet meer gebruikt wordt. Zo is de kans kleiner dat hij beschadigd raakt door het vocht. Een ander nadeel is splinters. Je hebt de neiging om steigerhout niet goed genoeg te schuren om zo een robuuste uitstraling te creëren. Het laatste nadeel is de levensduur van steigerhout. Steigerhout zal niet zo lang meegaan als bijvoorbeeld hardhout.
Douglas
Dit is een zeer geschikte houtsoort. Douglas kan je onder andere herkennen van schuttingen en veranda’s. Maar ook tuinmeubelen worden steeds vaker gemaakt van het materiaal douglas.
Douglas staat bekend om de lange levensduur. Zonder onderhoud kan douglas zo’n 10 tot 15 jaar mee. Natuurlijk gaat douglas nóg langer mee wanneer je het wel een jaarlijkse onderhoudsbeurt geeft, maar dat is geheel aan jou om te beslissen. Door de roodbruine kleur die het douglas hout heeft, zal het een moderne en strakke uitstraling geven. Wanneer je douglas niet goed onderhoud, zal het uiteindelijk gaan verkleuren naar een grijzigere kleur. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Toch vinden veel mensen dit mooier dan de originele roodbruine kleur. Ook dit is weer afhankelijk van persoonlijke smaak. Je ziet dat je met douglas hout heel erg veel kanten op kan gaan.
Pallets
Deze look heb je vast wel vaker voorbij zien komen. Tuinmeubelen gemaakt van pallets, is steeds populairder en gewilder aan het worden. Ieder meubel kan gemaakt worden van pallets. Denk aan banken, tafels en stoelen. Ook pallets zijn gemaakt van vurenhout. Het is niet moeilijk om aan pallets te komen. Er zijn zelfs bedrijven die ze gratis willen weggeven. Wanneer je je loungebank voor een zo laag mogelijk budget wilt gaan maken, dan kan je het beste kiezen voor pallets.
Je kan ervoor kiezen om de pallets heel te laten of uit elkaar te halen. De pallets heel laten is natuurlijk het makkelijkste, maar wanneer je houdt van een uitdaging, kan je ze uit elkaar halen. Let er wel op dat je de pallets van tevoren goed schuurt en lakt. Niets is zo vervelend als het krijgen van splinters, zeker wanneer je even op je loungebank wil gaan liggen. Europallets hebben de beste kwaliteit om mee te gaan bouwen en klussen.
Waar let je op bij het maken van een loungebank?
Wanneer je je loungebank zelf gaat maken, dan is het belangrijk om te letten op de volgende dingen:
- Stevigheid: Zorg dat je loungebank stevig genoeg is. Je wilt niet ieder jaar opnieuw een loungebank hoeven maken omdat de vorige ingestort of kapot is.
- Comfortabel: Het is natuurlijk belangrijk dat je zo comfortabel mogelijk op je loungebank kan zitten of misschien wel liggen. Een stevige loungebank is natuurlijk goed, maar wanneer hij niet lekker zit dan heb je er ook niks aan. Uiteindelijk maak je de loungebank natuurlijk af met zachte kussentjes, wat ook weer voor comfort zal zorgen.
- Schuren: Zeker wanneer het gaat om steigerhout of wanneer je gebruik maakt van pallets, is het belangrijk om het materiaal goed te schuren. Niet is zo vervelend als het krijgen van splinters.
- Zorg voor een bouwtekening: Zonder bouwtekening kan je niet bouwen. Je wil immers precies weten hoe lang je de planken moet zagen. Lees hieronder verder hoe jij aan de beste bouwtekeningen kan komen.
Maak je loungebank met een bouwtekening
Je weet nu alles op het gebied van het maken van een loungebank. Waarschijnlijk heb je veel goede zin om hiermee te gaan beginnen. Maar, hoe ga je hiermee beginnen? Wanneer je op zoek bent naar een bouwtekening, dan heb ik een hele goede tip voor je. Freds Bouwtekeningen beschikt namelijk over meer dan 10.000 bouwtekeningen, geschikt voor jou als doe-het-zelver. Met behulp van Freds Bouwtekeningen maak jij je loungebank helemaal zelf. Of het nu gaat om steigerhout of douglas, iedere bouwtekening is te gebruiken voor jouw loungebank.
Je hoeft geen professional te zijn om een loungebank te kunnen maken of om bouwtekeningen af te lezen. Freds Bouwtekeningen is op zo’n manier gemaakt, dat iedereen de bouwtekeningen gemakkelijk kan lezen en volgen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over ingewikkelde tekeningen of formules. Mocht je een loungebank willen maken met een opbergruimte voor bijvoorbeeld je tuinkussens, ook dat kan met Freds Bouwtekeningen. In de gids staan genoeg bouwtekeningen die het jou mogelijk maken om zelf die opbergruimte te kunnen fixen en zo meer opbergruimte te kunnen creëren. Je hoeft nooit meer last te hebben van rondslingerende tuinkussens of speelgoed van de kinderen.
Conclusie
Dit artikel begon met de vraag hoe jij je eigen loungebank kan maken. Natuurlijk kan je altijd een loungebank kopen in de winkel of op internet. We zijn erachter gekomen dat dat best duur kan uitvallen en dat je hier geen voldoening uit kan halen. Een eigen loungebank maken is vaak veel leuker en goed voor je budget.
Om een loungebank te kunnen maken, heb je een bouwtekening nodig. Met Freds Bouwtekeningen is het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om zelf die loungebank te kunnen maken. Kies uit maar liefst 10.000 bouwtekeningen en ga lekker aan de slag. Heel veel plezier met het maken van jouw loungebank!