Kruiwagen: De 16 beste van 2024!

Kruiwagens zijn essentieel voor het werken in de tuin. Je kunt er zware vrachten zand, hout, stenen en andere materialen mee vervoeren. Een goede kruiwagen kan je een hoop tijd en moeite besparen, doordat het je werkt gemakkelijker maakt.

Er zijn veel verschillende soorten kruiwagens te koop. Elk type heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. In deze blog gaan we op zoek naar de beste kruiwagens van 2024 die er momenteel verkrijgbaar zijn, en wat ze beter maakt dan de rest.

Beste kruiwagen van 2024!

Bij alle reviews die wij doen letten we op meerdere belangrijke punten. Dingen zoals de kwaliteit, prijs, ervaringen van gebruikers en de voor- en nadelen van het product.

Door naar deze punten te kijken hopen wij jou te helpen met een goede keuze te maken. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de link die naast het product staat.

Hier onder vind je een overzicht van de beste kruiwagens van 2024, oplopend van de laagste naar de hoogste prijs.

€16,09
€18,99
Bol.com
€66,00
Bol.com
€64,95
€74,95
Bol.com
€99,95
Bol.com
€235,00
Bol.com

Heb je deze kruiwagens allemaal bekeken en zit er niks tussen? Geen probleem, bol.com heeft meer dan 1000 verschillende kruiwagens in hun assortiment!

Onze top 3 kruiwagens

Hopelijk heb je na het zien van bovenstaande producten al een keuze kunnen maken. Als dat nog niet het geval is, kun je hieronder onze top 3 bekijken. Deze hebben wij samengesteld op basis van reviews en ervaringen van gebruikers.

Doordat we naar al deze punten kijken kun jij kiezen voor het product dat het beste bij jou past. Op deze manier krijg je geen spijt van je aankoop.

#1 Horse kruiwagen

De breed inzetbare kruiwagen van Horse is geschikt voor zowel de wat zwaardere klussen zoals bij verbouwingen als de kleinere klusjes rond het huis en in de tuin. Voorzien van een rechte neus en een vlakke bak van een slagvast polypropyleen kunststof met versterkingsribben op de bodem.

Het totale gewicht is 14,4 kg wat aan de lichte kant is voor een kruiwagen. Dit is fijn wanneer je wat minder sterk bent. De inhoudt van de bak is 80 liter, wat voldoende is voor alle klusjes in de tuin. De kruiwagen wordt compleet gemonteerd geleverd, en bespaard je dus alle moeite om hem zelf nog in elkaar te moeten zetten.

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Laag gewicht
 • Stevige kunststof bak
 • Frame uit 1 stuk gebogen
 • Nadelen
 • Niet geschikt voor hele grote klussen

#2Kruiwagen Fort SMB 100 l

De Fordt SMB 100 L kruiwagen wordt ook wel eens ‘de stratenmakers kruiwagen’ genoemd. Dit komt omdat het een van de degelijkste kruiwagens is die momenteel te verkrijgen is. Fordt beweerd ook dat de SMB-100 geen gelijke in de markt kent.

Het frame is gemaakt van zware ovalen buizen van 2,5mm staal wanddikte, wat best wel uitzonderlijk is voor een kruiwagen. Dit, samen met de 6.5 mm HDPE 100 liter bak, maakt deze kruiwagen zeer degelijk en onverwoestbaar. Een absolute must voor de professionele tuinierder en geschikt voor het aller zwaarste werk. Ergonomisch ontworpen met een volledig gelast en versterkt onderstel, voorzien van baksteun, achterbeugel en onderkruis met drukverdeling onder de bak.

Fort geeft levenslange garantie bij normaal gebruik (behalve op de band). Dit geeft wel aan hoe zeker ze zijn van de kwaliteit van de kruiwagen.

 • Voordelen
 • Oerdegelijk
 • Levenslange garantie
 • Geschikt voor de aller zwaarste klussen
 • Is ook te krijgen met anti-lek band
 • Nadelen
 • Aan de dure kant voor hobby gebruik

#3Tarsus Kruiwagen 160 liter 2-wiel

De tarsus kruiwagen beschikt over een 160 liter bak. Volgens Tarsus is deze kruiwagen zeer gewild vanwege zijn goede prijs kwaliteit verhouding. Het frame is zeer solide en doordat het is uitgerust met twee wielen ook altijd in evenwicht. Door de stabiliteit die wordt gegenereerd bij deze kruiwagen, is de gebruiker in staat om grote hoeveelheden in één keer te transporteren. Ook is deze kruiwagen ideaal voor gebruik op zachte of oneffen ondergronden, omdat hij vrijwel op elke ondergrond stabiel zal blijven staan.

Veelal worden deze soort kruiwagens gebruikt door hoveniers, paardenliefhebbers en tuinders. Maar hij is natuurlijk ook geschikt voor het tuinieren in eigen tuin. De kruiwagen beschikt over een groot laadvermogen van maar liefst 160 liter. Door zijn grote laadvermogen is hij uitstekend geschikt voor het vervoeren, van stro, mest, bladeren en ander tuinafval. Voor gebruik in de grotere tuin, kwekerij of manege is dit een echten aanrader!

Voor- en nadelen

 • Voordelen
 • Zeer groot laadvermogen
 • Twee wielen voor meer stabiliteit
 • Nadelen
 • Afwerking is volgens recensies wat matig

Hoe werkt een kruiwagen?

Een kruiwagen is een simpel maar handig stuk gereedschap dat is gemaakt om zware belading gemakkelijk mee te vervoeren. En bestaat meestal uit een bak van plastic of ijzer, met twee handvaten en één of twee wielen afhankelijk van het gewicht dat de kruiwagen mag dragen.

Bij het gebruik van een kruiwagen wordt de last gedragen door de plastic of ijzeren bak en het wiel. De belading wordt gebalanceerd door de bestuurder, die de handgrepen vastpakt en het de kruiwagen kantelt zodat het grootste deel van het gewicht op de wielen rust. Hierdoor kun je gemakkelijk manoeuvreren tijdens het rijden.

De wielen van een kruiwagen zijn meestal groter dan die van een gewone kar, wat helpt om het gewicht van de lading over een groter geheel te verdelen. Dit vermindert de hoeveelheid inspanning die nodig is om de lading te verplaatsen en maakt het gemakkelijker om over ongelijke oppervlakken zoals stenen en onverharde ondergronden te navigeren.

De meeste kruiwagens hebben één groot wiel in het midden, en twee poten aan de achterkant om te zorgen voor stabiliteit wanneer de kruiwagen op de grond staat. Sommige modellen hebben twee grote wielen, die zorgen voor nog meer stabiliteit en balans, en zijn dan juist geschikt om meer gewicht te dragen.

De handgrepen van een kruiwagen zijn meestal dicht bij elkaar geplaatst, zodat de gebruiker ze met beide handen kan vasthouden en tegelijkertijd een goed evenwicht kan bewaren. Sommige kruiwagens hebben verstelbare handgrepen zodat de gebruiker de hoogte kan aanpassen aan zijn of haar behoeften.

Kortom, een kruiwagen is een eenvoudig maar doeltreffend hulpmiddel voor het vervoeren van zware lasten. Het werkt door het gewicht van de lading over een of twee grote wielen te verdelen, waardoor het gemakkelijker te verplaatsen is. Met zijn lichtgewicht ontwerp, stevige constructie en wendbaarheid is een kruiwagen een essentieel stuk gereedschap voor iedereen die zware materialen in de tuin moet vervoeren.

Welke soorten kruiwagens bestaan er

Er zijn verschillende soorten kruiwagens, voor elk gebruik is er wel een model te verkrijgen:

 • Kruiwagens met één wiel: deze kruiwagens hebben één groot wiel in het midden, waardoor ze ideaal zijn voor oneffen terrein en ruwe grond. Ze zijn ook ideaal voor krappe ruimtes, omdat ze dankzij het enkele wiel gemakkelijker te manoeuvreren zijn. Dit is dus ideaal als je bijvoorbeeld met de kruiwagen door een poortgang heen moet.
 • Kruiwagens met dubbele wielen: Kruiwagens met dubbele wielen hebben twee grote wielen, één aan elke kant van de bak. Dit zorgt voor extra stabiliteit en balans, vooral bij het vervoeren van zware lasten zoals bijvoorbeeld zand of grond. Ze zijn ook ideaal voor gladde oppervlakken, omdat de twee wielen voor een soepele rit zorgen.
 • Kruiwagens met een stalen bak: Kruiwagens met stalen bak hebben een stevige stalen bak die bestand is tegen zware lasten en bestand is tegen roest en corrosie. Ze zijn ideaal voor bouw- en landschapswerkzaamheden, omdat ze gemakkelijk zware materialen zoals stenen, stenen en aarde kunnen vervoeren.
 • Kruiwagens met een kunststof bak: Kruiwagens met kunststof bak hebben een lichtgewicht kunststof bak die gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is. Ze zijn ideaal voor werkzaamheden in de tuin, omdat ze minder snel kwetsbare planten en bloemen beschadigen.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten kruiwagens beschikbaar, voor elke specifieke taak of omgeving is er wel een kruiwagen te koop. Of je nu een echte tuinman, aannemer of een echte doe-het-zelver bent, er is altijd een kruiwagen die aan jouw behoeften voldoet en waarmee je de klus gemakkelijk kunt klaren.

Kruiwagen kopen? Hier moet je op letten

Wanneer je een kruiwagen gaat aanschaffen zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Deze punten hebben wij allemaal voor je uitgezocht en hieronder benoemd.

Ervaringen van andere mensen

Bij het vergelijken van verschillende modellen kruiwagens is het altijd belangrijk om te kijken naar de ervaringen van andere mensen. Deze mensen hebben tenslotte het product al in huis en waarschijnlijk al meerdere keren gebruikt.

Prijs

De prijzen van kruiwagens beginnen vanaf €25 en lopen op tot € 329, voor het duurste model. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van wat voor model je kiest. Als je een groot budget hebt kun je kiezen voor een wat duurder model. Maar verwacht je de kruiwagen niet al te vaak te gaan gebruiken kun je beter kiezen voor een budget-model.

Kruiwagen met antilekband

Niks vervelender dan dat je lekker in de tuin wilt gaan werken en de kruiwagen weer eens een lekke band heeft. Dit probleem kan tegenwoordig makkelijk voorkomen worden. Er bestaan kruiwagen wielen die voorzien zijn van een anti-lek band. Dit is een band die gemaakt is van massieve polyurethaan (PU). Deze band hoeft dus ook nooit opgepompt te worden en kan daardoor ook niet lek gaan.

Op de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld van een anti-lek kruiwagenwiel. Op het eerste gezicht zie je weinig verschil met een luchtband. Toch kun je deze in veel van de gevallen herkennen aan de kleur van de band. De anti-lek banden zijn vaak geel van kleur. Ook kun je het duidelijk voelen door op de band te duwen. Deze band zal zeer hard aanvoelen.

Hoe maak je een kruiwagen schoon?

Een kruiwagen dien je af en toe een goede reinigingsbeurt te geven. Dit voorkomt dat resten vastkoeken of dat de kwaliteit hard achteruit gaat.

De beste manier om een kruiwagen schoon te maken is door deze eerst af te spuiten, eventueel met een hogedruk reiniger om de grootste viezigheid eraf te halen. Wanneer je dit gedaan hebt kun je hem goed afsoppen met een borstel en reinigingssop. Laat dit 5 minuten intrekken en spuit vervolgens de kruiwagen opnieuw af. Als laatste dien je de kruiwagen droog te maken voordat je deze opbergt. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat de kruiwagen sneller zal gaan roesten.

Conclusie

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een keuze kunnen maken voor jezelf. Als dit nog niet het geval is denk dan nog eens goed na over de volgende vragen. Waar ga je de kruiwagen voor gebruiken? Kies je een grote of kleine laadbak en wil je een massief wiel of toch een goedkopere luchtband?

Dit zijn de vragen die je moeten helpen met een keuze te maken voor de beste kruiwagen, succes!

Op zoek naar ander gereedschap voor in de tuin? Bekijk dan ook eens: Beste elektrische onkruidborstel of Beste snoeischaar

Plaats een reactie