Esdoorn snoeien

De esdoorn kent zo’n 120 soorten. Waarvan de Acer het meeste voorkomt in Nederland en België. Ze zijn gewild door de geel, oranje of rode ingesneden bladeren. Ondanks dat vele esdoorns uitgroeien tot grote bomen hoeven ze amper gesnoeid te worden. Als je dit toch wel wilt doen vind je hieronder hoe en wanneer dit moet.

Wanneer snoeien?

Bij de esdoorn is het belangrijk dat je nooit in het voorjaar snoeit. Dit komt omdat in het voorjaar de sapstromen opgang komen en dit vocht zal uit de snoeiwond gaan lekken als je in het voorjaar snoeit. De ideale tijd om te snoeien is rond juli of augustus, dan is de boom in zijn groei en zullen snoeiwonden ook snel dichtgroeien. Zorg ervoor dat je tijdens het snoeien een goede scherpe snoeischaar gebruikt om mooie vlakke snoeiwonden te krijgen.

Hoe snoeien?

Om de hoogte te beïnvloeden kun je de toppen zo nodig licht terugsnoeien. Beschadigde takken kun je wegknippen. Het mooiste is als je hele takken wegsnoeit, dit zorgt ervoor dat de kroon wordt uitgedund. Haal hierbij ook de naar binnen groeiende takken weg, knip net boven een takje dat naar buiten wijst. Zo krijg je een mooie kroon. Zorgt dat je nooit meer dan 15 a 20% van het totaal weg snoeit.

Ziektes en plagen

Er zijn wat verschillende ziektes en plagen die voor kunnen komen bij de esdoorn, deze hebben wij voor jou hier onder op een rijtje gezet.

Bladluizen

Op de bladeren van de esdoorn kunnen bladluizen voorkomen. Deze zorgen voor zogenaamde gallen op de bladeren, welke groen of roodbruin kunnen zijn. De bladzijden zijn tegen te gaan door te spoelen met koud water of planten met een sterke geur zoals de lavendel of bieslook bij de esdoorn te planten.

Inktvlekkenziekte

De inktvlekkenziekte uit zich op de bladeren van de esdoorn, en wordt veroorzaakt door de inktvlekkenzwam. Deze schimmel overwintert aan het blad, en in het voorjaar uit dit zich in gele vlekken die later zwart kleuren op de bladeren. Dit is verder niet schadelijk voor de boom.

Roestschorsziekte

Roestschorsziekte komt steeds meer voor, en wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Cryptostroma corticale. De gewone Acer esdoorn is hier het meest gevoelig voor.

De roestschorsziekte ontstaat doordat wind- en regen gedragen schimmelsoorten kunnen binnendringen, via beschadigingen in de kroon. Na verloop van tijd zal de boomschors los komen en er worden grijs-zwarte plekken zichtbaar wat samen kan gaan met slijmsporen.

Een geïnfecteerde boom dient zo snel mogelijk verwijderd te worden. De boom zal een verhoogd risico hebben op dat er takken af kunnen breken wat gevaarlijk is als je er onderdoor loopt. Daarnaast is de boom besmettelijk voor andere esdoorns. Het laatste en ergste geval is dat dat het ook schadelijk is voor mensen. Ontdek je roestschorsziekte? Laat de boom dan zo snel mogelijk verwijderen door een specialist.

Plaats een reactie