Wat is verticuteren?

Het komt soms voor dat mos en grasresten de overhand nemen op het gazon. Hierdoor kunnen voedingsstoffen, water en licht minder goed doordringen tot het gras. Deze vilt achtige moslaag haal je weg door te verticuteren.

Mos in gras

Hoe werkt verticuteren?

Verticuteren kan op twee verschillende manieren gedaan worden. Door gebruik te maken van een verticuteerhark of verticuteermachine. Het verticuteren met de hand raden wij af omdat dit erg zwaar werk is. Door te verticuteren wordt de bovenkant van de grond opengewerkt en het de viltachtige moslaag losgewerkt zodat er weer water en zuurstof bij de grasmat kan komen. Daarnaast worden de graswortels doorgesneden, dit zal resulteren in dat de graswortels worden gestimuleerd om uit te lopen, hierdoor krijg je een mooie dichte grasmat.

Waarom verticuteren?

Omdat er mos en grasresten in het gazon kunnen ontstaan moet je deze verticuteren. Dit zorgt ervoor dat het niet verder uitbreidt en de mos en grasresten verwijderd worden. Ook wordt het gazon belucht tijdens het verticuteren, wat zorgt voor een betere beluchting van de wortels en de groei van de grasmat zal stimuleren.

Schrik niet van een kale grasmat na het verticuteren. Vooral wanneer er veel mos op jouw gazon aanwezig was kunnen er flinke kale plekken zijn ontstaan door het verticuteren. De grond zal nu veel meer lucht krijgen en hierdoor snel herstellen. Dit proces kun je versnellen door het gazon te bemesten en af en toe water te geven.

Verticuteren van het gazon

Wanneer kun je het beste verticuteren?

De beste tijd om te verticuteren is rond april, het gras groeit dan snel en de bodem is vaak nog vochtig. Ook heeft het gras dan nog genoeg tijd om te kunnen herstellen. Doe dit bij voorkeur op een droge dag zodat het losgewerkte mos niet blijft plakken. Is het niet gelukt om in april te verticuteren? Dan kun je ook nog in augustus verticuteren.

Tips voor het verticuteren

  • Verticuteer op een droge dag om te voorkomen dat mos blijft plakken
  • Verticuteer in rechte banen over het gazon, zowel in de lengte als in de breedte
  • Vergeet niet het gazon te bemesten als je klaar bent met verticuteren

Plaats een reactie