Graskanten afsteken

Door de graskanten af te steken ontstaat er een mooi, strak gazon. Maar hoe kun je dit nou het beste doen? Met behulp van wat tips leg ik je uit hoe je dit het meest efficiƫnt kunt doen.

Doel

Het doel van het afsteken van de graskanten is om een mooi recht gazon te verkrijgen. Ook het nodig om ervoor te zorgen dat het gazon niet te veel uitgroeit. Ook is het na het afsteken en verwijderen van de graskanten makkelijker om de kanten van het gazon te maaien.

Benodigd gereedschap

Het belangrijkste gereedschap is de kantensteker zelf. De onderkant van de kantensteker lijkt op een halve maan. Zorgt ervoor dat het mes van de kantensteker roestvrij en scherp is. Om roest te voorkomen op het mes moet je voordat je de kantensteker opbergt het mes goed schoonmaken.

Ook niet geheel onbelangrijk is een plantkoord. Het plantkoord help je om een mooie rechte lijn te maken, zodat je makkelijk de kanten kunt afsteken. Bij gazons met een ronde graskant kun je dit niet gebruiken en zul je zelf moeten proberen de kant recht af te steken.

Als laatste heb je een schoffel nodig. De schoffel gebruik je om na het steken van de graszoden los te maken. Door dit te doen met een schoffel word je een hoop moeite bespaard.

Wanneer graskanten afsteken?

Wat is de beste periode om graskanten af te steken? Eigenlijk kun je altijd de graskanten afsteken. Bij voorkeur doe je dit in het voorjaar na de eerste maaibeurt. En eventueel bij sterke groei in het najaar nogmaals, zodat je in de winter ook kunt genieten van een strak afgestoken gazon.

Werkwijze graskanten afsteken

  • Maai als eerste de graskanten laag af. Dit zorgt ervoor dat het afsteken makkelijker wordt.
  • Breng nu het plantkoord in een rechte lijn aan op de af te steken graskant. Zorgt ervoor dat het koord goed strak staat om een mooie rechte afgestoken graskant te krijgen. Op de langere gazons zal het nodig zijn om het koord te verstevigen met wat stokjes om doorbuigen te voorkomen.
  • Steek nu de graskanten af langs het koord. Het is makkelijk als je wat ruimte overhoudt tussen het koord en je gereedschap, dit zorgt ervoor dat het koord niet zal verplaatsen.
  • De laatste stap is het losmaken van de afgestoken graszoden met een schoffel. Doe dit door onder de graszode door te schoffelen. Tot slot kun je de randen netjes harken voor een mooi eindresultaat.

TIP: Lees ook eens ons artikel over wat de beste graskantsteker van dit moment is.