Het gazon sproeien – wanneer en hoe vaak?

Het sproeien van het gazon is erg belangrijk. Het gazon heeft voldoende water nodig om een mooie, groene grasmat te vormen. Water zorgt er voor dat de grasmat een goed wortelstelsel ontwikkelt. Hoe dieper/sterker de wortels van de grasmat zijn, hoe beter het gazon beschermd is tegen ziektes en droogte.

Gardena tuinsproeier

Hoe lang moet ik het gras sproeien?

Hoelang het gras gesproeid moet worden is een veel gestelde vraag. Dit hangt namelijk sterk af van de ondergrond. Klei houdt vocht goed vast, maar bij een zanderige ondergrond zal het water juist snel weglopen. Daarom hoef je bij kleigrond minder lang te sproeien dan wanneer je een zandgrond hebt. Hier onder hebben we een overzicht gemaakt met hoelang je ongeveer moet sproeien bij welke ondergrond en temperatuur.

TemperatuurKleigrondZandgrond
< 15°CNiet besproeienNiet besproeien
16 – 20 °C15 minuten 30 minuten
21 – 25 °C30 minuten60 minuten
26 – 30 °C60 minuten100 minuten
31 – 35 °C100 minuten120 minuten
Let op: Deze gegevens zijn bedoeld als richtlijn!

Hoe vaak kun je gras sproeien?

Het gras elke dag sproeien heeft geen zin, dit is ongeacht de temperatuur te veel voor de grasmat. Als er regen wordt voorspeld sla het sproeien dan over. Het is beter om één a twee keer per week overmatig te sproeien in droge tijden, hierdoor zal de grasmat dieper wortelen en sterker worden. Diepe wortels zorgen er ook voor dat tijdens een droge periode of zelfs een sproeiverbod de grasmat lang groen blijft.

Hoe moet je gras sproeien?

Het gras sproeien kan op verschillende manieren. De twee meest gebruikte manieren zijn door het gebruik van een zwenksproeier of met behulp van het opgevangen water met de regenton.

Door gebruik te maken van een zwenksproeier kun je gemakkelijk een groot deel van het gazon in één handeling besproeien. Dit heeft als grote voordeel dat je veel water bespaard en daarnaast het water goed verdeeld wordt over het hele gazon.

Het gebruik van een regenton heeft ook een aantal voordelen. Om te beginnen met dat je geen kraanwater verbruikt. In erg warme zomers kan het voorkomen dat er een sproeiverbod van kracht is, en je geen kraanwater mag ‘verspillen’. In deze tijden is een regenton een goede uitkomst. Op deze manier heb je altijd een voorraad water om je gazon mee te sproeien.

Wanneer moet je het gazon sproeien?

Het beste moment om het gazon te sproeien is in de ochtend. Dit komt omdat de zon dan nog niet op haar hoogtepunt is. Als dit wel het geval is verdampt het water heel snel, met de kant dat het gazon verband. Als je avonds sproeit bestaat de kans dat het water nog niet volledig is opgenomen door de grasmat wanneer het nacht is. Dit kan schimmels en ziektes veroorzaken. Sproei dus als het kan in de ochtend het gazon!

Het geel kleuren van het gazon door de warmte

Met name in de zomer kan het erg warm worden. Deze hoge temperaturen zijn niet bepaald bevorderlijk voor de tuin. Ook jouw gazon zal hier last van ondervinden, en in het ergste geval kan er extreme droogte ontstaan. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat het mooie groene gras verkleurt naar een gelige kleur. Dit ziet er niet mooi uit, en heeft nadelige gevolgen voor de grasmat. Mocht jij willen voorkomen dat jouw groene gazon geel kleurt, is daar een simpele oplossing voor. Je zult dan vaker moeten sproeien. Mocht het geval zo zijn dat jij wél vaak sproeit, maar het gras kleurt alsnog geel, dan kan het zijn dat jij te kort sproeit of er een ziekte heerst.

Toch hoeft het lang niet altijd een ramp te zijn wanneer jouw gras geel kleurt in plaats van groen. In de warme zomermaanden verbruikt iedereen veel meer water dan normaal het geval zou zijn. In zo’n periode kan er een watertekort ontstaan. Jij kan dan helpen om dit tegen te gaan, door jouw tuin niet regelmatig te besproeien. Uiteindelijk zal jouw gras toch wel weer groen kleuren.